неделя, 6 март 2016 г.

Социализират крепостта Трапезица във Велико Търново, реставрират зидове и църкви

Снимка: Ростислав Грънчаров

Във Велико Търново продължава усилената дейност по проекта на Министерство на културата за частична реставрация и социализация на крепостта Трапезица, съобщи кметът Даниел Панов в своята Фейсбук-страница. В момента се възстановява се участък от северната крепостна стена, реставрират се три средновековни църкви, изгражда се централна туристическа алея от станцията на фуникуляра до южната кула, оформя се интерактивен експозиционен център. 
Снимка: Ростислав Грънчаров
Това са част от дейностите по проекта на Министерството на културата, финансиран от фондация „Гайдар Алиев” от Азербайджан. Ремонтират се също подходите към долната станция на фуникуляра, която се намира до гара "Трапезица". Там ще има паркинг, ще се оформят тротоари, а улицата ще бъде преасфалтирана. 
Кметът Даниел Панов припомня, че началото на съвременната социализация на крепостта бе поставено преди година, когато по покана на премиера Бойко Борисов той се срещна с президента на Азербайджан Илхам Алиев и представи Трапезица пред него. Последва договор между Министерството на културата и фондация "Гайдар Алиев", като осигуреното финансиране бе в размер на близо 3 милиона лева. 
Снимка: Ростислав Грънчаров
След многократни разговори Даниел Панов успя да убеди Министерството на транспорта за нуждата от реставрация на историческата гара „Трапезица”. Днес тя също е възстановена след години на чакане.

Снимки: Фейсбук страница на Даниел Панов, автор: Ростислав Грънчаров

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново