четвъртък, 25 май 2017 г.

Ансамбъл „Странджа“ с концерт във Велико Търново на 23 юни

Снимка и информация - "Царевград Търнов" ЕООД


       Професионален фолклорен ансамбъл "Странджа" гостува във Велико Търново на 23 юни 2017 г. Концертът на трупата ще е от 19,00 ч. в Двореца на културата и спорта "Васил Левски". 
Артистите ще представят народни песни, хора и инструментални пиеси от своя богат репертоар фолклор от Югоизточна България и Странджанския край.
Билети на цена от 10 и 12 лева се предлагат на касата в Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ №5 във Велико Търново и в ДКС "Васил Левски".
Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа” е създаден през 1965 г. в Бугас. Съставен е от три основни формации: женски хор  със солисти, оркестър народни инструменти и смесен танцов състав.
В репертоара му са включени десетки танцови постановки, солови, хорови и оркестрови произведения. Емблематичен за трупата е танцът „Нестинарка“-  хореография на Методи Кутев, музика - Христо Тодоров и проф. Д-р Стефан Чапкънов.
Ансамбъл „Странджа” е изнесъл над 7000 концерта у нас и в чужбина. Гастролирал е с успех в САЩ, Белгия, Индия, Унгария, Франция, Македония, Германия, Словакия, Полша, Чехия, Гърция, Турция, Австрия, Израел, Палестина и редица други страни.
Лауреат е на наши и международни конкурси и фестивали.

Програма за общински празник на любителския театър "Звездна завеса" - 27ми май, с. Самоводене



ОБЩИНСКИ ПРАЗНИК
НА ЛЮБИТЕЛСКИЯ ТЕАТЪР –“ЗВЕЗДНАТА ЗАВЕСА“
27  МАЙ–САМОВОДЕНЕ


10.00Ч.

ТС „МАГИЯ“
ПРИ НЧ ‚ИЗВОР‘ С.САМОВОДЕНЕ
ЗМЕЙОВА СВАТБА‘ ОТ ПЕТКО ТОДОРОВ
ПОСТАНОВКА РЕНИ ДРАНКЮЛЕВА

11.25Ч.

ТС ПРИ НЧ ‚СЪГЛАСИЕ‘ ГР. ДЕБЕЛЕЦ
‚ЧУДНО СЕЛО, НАШЕ СЕЛО‘ ПО ЕЛИН ПЕЛИН
РЕЖИСЬОР СЪБКА ИЛИЕВА


13.30Ч .

МТФ „БЪРБОРАНИ“
ПРИ  НЧ ‚РАЗВИТИЕ-1883‘ С.ЦЕРОВА КОРИЯ
СЕЛСКИ ОДУМКИ“ ПО ЧУДОМИР
ПОСТАНОВКА ДИМИТРИНКА ДОНЕВА


14.30Ч.

ТС ПРИ НЧ ‚РАЗВИТИЕ‘ С. ЦЕРОВА КОРИЯ
ВЕСЕЛ УИКЕНД“ПО КЛАУС ВИНТЕР
ПОСТАНОВКА ДИМИТРИНКА ДОНЕВА

16.15

ТК „ФАНТАЗИЯ“
ПРИ НЧ „ИЗВОР-1873‘‘ С.САМОВОДЕНЕ
“ГОДЕЖ“ ОТ ЦВЕТОСЛАВ МИНКОВИЧ
ПОСТАНОВКА ГЕОРГИ ВАСИЛЕВ

17.45Ч.

СТУДЕНТСКИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЕН ТЕАТЪР „АЛТ“
„ТРИ СЕСТРИ“  ОТ АНТОН ПАВЛОВИЧ ЧЕХОВ
РЕЖИСЬОР ГЕОРГИ ВАСИЛЕВ


19.00Ч.

МТК „ТАЛАНТИ“
ПРИ НЧ ‚ИЗВОР‘ С.САМОВОДЕНЕ
„ТАТУЛ“ ОТ Г. КАРАСЛАВОВ
ПОСТАНОВКА ЕЛКА ПЕТРОВА

НАГРАЖДАВАНЕ 21.00 -21.30Ч.

Информация: Община Велико Търново

Програма за Фестивал на Балканската скара "Велико Търново мези"

Плакат - Организатори

Звездна нощ над Царевец


Информация - РИМ, гр. Велико Търново
Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt

По повод Деня на детето Регионален исторически музей–Велико Търново организира „Звездна нощ над Царевец”. Събитието е съвместно с Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно” – Димитровград.
Само на 31 май 2017 г., (сряда), малките и по-големите жители и гости на старата столица.ще могат да видят необятността и красотата на звездното небе. Всеки желаещ ще има възможност да наблюдава през професионални телескопи кратерите на Луната, пръстените на Сатурн, спътниците на Юпитер, както и другиинтересни астрономически обекти.
Освен вечерни наблюдения, в светлата част на денонощието посетителите на Архитектурно-музеен резерва„Царевец” ще могат да наблюдават през специален слънчев телескоп и най-близката звезда до нас – Слънцето. Астрономите от първия планетариум в България ще гостуват във Велико Търново и със своя изложба на стари астрономически български книги, пособия и уреди. Между експонатите в изложбата особено внимание заслужава реплика на телескопа на Галилео Галилей, който е система тип рефрактор и е първият в историята на човечеството.
Събитието ще премине в две части. Дневната част включва наблюдения на Слънцето и разглеждане на изложбата от 10,30 часа до 18,00 часа. Посетителите ще заплащат само входната такса за крепостта Царевец. Нощните наблюдения ще започнат в 21,30 часа и ще приключат около полунощ и ще са  безплатни, От съображения за сигурност посетителите ще бъдат въвеждани на територията на крепостта организирано от площад „Цар Асен I” в 21,20 часа, 22,,00 часа, 22,30 часа и 23,00 часа.
При лоши атмосферни условия (плътна облачност и дъжд) събитието няма да се състои. 

Разнообразна китарна програма предстои на Guit Art Велико Търново



Жителите и гостите на старопрестолния град ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна програма в рамките на Международен китарен фестивал Guit Art Festival
В рамките на три последователни дни ще бъдат организирани концерти, майсторски класове, музикални ателиета и лични срещи с изявени майстори на китарата.
Guit Art Festivalще се проведе за пътви път във Велико Търново, със съдействието на програма „Изкуство и култура” на Община Велико Търново.
Началото на феста ще постави младият израелски китарист и композитор Тал Хурвиц, който ще направи рецитал на 9 юни в Лапедариума на Регионален исторически музей. Концертната дейност на Тал Хурвиц е богата и покорява сърцата на публиката в световни концертни зали като московския „Дом музыки“,„Großer Saal“Mozarteum, „Jordan Hall“  в Бостън и много други.
За всички желаещи китаристи, Тал Хурвиц ще направи майсторски класове, които ще се проведат в Художествена галерия „Борис Денев“на 10  и 11 юни. Началото на класовете в 10:00 ч. Поради големия интерес, класовете ще се проведат при предварително записване.
В събота ( 10.06) ще има и музикални ателиета, които ще се провеждат в изложбени зали „Рафаел Михайлов”. Желаещите ще могат да чуят лекцията на Боян Бояджиев, на която той ще запознае начинаещите китаристи с първите часове с китарата и китарните акорди. Ателието ще започне в 14:00ч. Веднага след него музикантите от банда „Дел Падре“ ще запознаят публиката с основните стилове и техники във фламенкото. Началото е в 15:30ч.
Съботната вечер ще продължи с рецитал на Дейв Гудман, който ще се проведе в Лапедариума от 19:00ч., а веднага след него на сцената ще излезнат познатите китаристи Цветан Недялков ( „КуКу Бенд“) и Веселин Койчев, който ще представят нов музикален проект пред събралата се публика.
В неделя ( 11.06) Цветан Недялков и Веселин Койчев ще направят музикално ателие ателие на тема: „Импровизация в различни музикални стилове”, което ще се проведе в изложбени зали „Рафаел Михайлов”. Ателието ще започне в 10:00ч., а веднага след тях музикално ателие ще направи и Дейв Гудман. Ателиета на канадецът предизвикват интерес в цял свят. Той пристига в България специално за Guit Art Fest Велико Търново. Ателието му ще започне в 11:30ч.
Неделната вечер ще приключи със закриващ концерт на банда „Дел Падре“ на паментника Асеневци.

Информация: Община Велико Търново



Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново