петък, 3 февруари 2017 г.

Реките на територията на община Велико Търново остават спокойни

Снимка и информация: Община В. Търново
Спокойни остават реките на територията на община Велико Търново, въпреки чувствителното повишение на температурите. Комисия, назначена от кмета Даниел Панов, периодично следи нивата на р. Янтра и притоците й – р. Белица и др. Контролът е под координацията на заместник-кмета проф. Георги Камарашев, а проверките се извършват няколко пъти дневно.
В по-голямата си част и р. Янтра, и р. Белица остават замръзнали и без повишени нива. Под наблюдение са и 18-е язовира общинска собственост, които нямат наематели. За останалите водоеми тези дейности са отговорност на съответните ползватели.
Още преди началото на зимния сезон Община Велико Търново взе необходимите мерки. Четири язовира, които са в непосредствена близост до населени места – „Мотела”, „Вятъра”, „Бинев дол” и „Тъмни лък”, бяха изпуснати. Проверени бяха всички отводнителни и хидротехнически съоръжения, а амортизираните елементи бяха подменени. Назначен бе оператор, който да следи за състоянието на язовирите и прилежащата инфраструктура и при необходимост – да набелязва необходимите действия и превантивни мерки.

Близо 2 километра от коритото и бреговете на р. Янтра бяха почистени от наноси и изкуствени образувания за осигуряване на по-добра речна проводимост.

Близо 84 000 лева отпуска Община Велико Търново по програмата за асистирана репродукция „Ин витро”

Снимка и информация: Община В. Търново
Близо 84 000 лева отпуска Община Велико Търново по програмата за асистирана репродукция. Средствата във фонд „Ин витро” са заложени в бюджета за 2017 година, а над 13 000 лева от общата сума са от дарения, направени по време на Коледния благотворителен бал на кмета Даниел Панов. Финансова подкрепа оказва и неправителствена организация от София. Увеличението на финансовата рамка на фонда спрямо 2016 година е с близо 20% - тогава средствата бяха 70 000 лева.
Приемът на документи за включване в програмата започва от понеделник – 6 февруари. Постъпленията във фонд „Ин витро” са целева помощ за семейства с репродуктивни проблеми – предназначението им е за изследвания, процедури и лечение на стерилитет. Желаещите могат да получат необходимите формуляри на документите за кандидатстване в центъра за услуги и информация на гражданите, който се намира на партера в сградата на Община Велико Търново, или да ги намерят на сайта www.veliko-tarnovo.bg.
Приемането на комплектите с документи ще продължи до 6 март. Те трябва да бъдат депозирани в Общински център за услуги и информация на гражданите, чийто адрес е: Велико Търново 5000, пл. „Майка България №2. Документите ще бъдат обработени от специална комисия, в която участват лекари, акушер-гинеколози и юристи. По правилник всяка двойка или семейство може да кандидатства за еднократна финансова помощ до 2000 лева.
Програмата за асистирана репродукция е създадена през 2011 г., като заделените средства са 30 000 лева. Благодарение на кмета Даниел Панов и екипа му бюджетът за фонд „Ин витро” е увеличен и през всяка от последните четири години бе в размер на 70 000 лева, докато през 2017 година е близо 84 000 лева.

44 са новородените бебета, чиито родители са били част от програмата от началото й до днес. Сред пеленачетата има и десет двойки близнаци.

Голяма част от великотърновски квартал остава без вода днес

Голяма част от великотърновския квартал "Колю Фичето" остава без вода днес заради авариен ремонт. До 15,00 ч. водоподаването ще бъде спряно за улица "Полтава" в старопрестолния град.
От дружеството "ВиК Йовковци" ООД се извиняват за причинените неудобства и обещават, че при възможност водата ще бъде пусната по-рано.

Улици в Горна Оряховица и с. Първомайци остават без ток днес

На 03.02.2017 г. от 13:00 ч. до 15:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко на с. Първомайци. Без ток ще бъдат живеещите по: ул. "Баба Тонка" от №1 до №11, ул. "Васил Левски", ул. "Г. С. Раковски", ул. "Петър Берон", ул. "Отец Паисий Хилендарски" от №22 до №34 и от от №27 до №43, ул."Ю. Гагарин". Същото се отнася за обектите: "Петрол" АД, Кметство с. Първомайци, ЦДГ "Здравец", "Марк Стил" ЕООД, "Български Пощи" ЕАД, "ХИД" ООД, "Медиа поинт" ЕООД, БТК ЕАД.
На 03.02.2017 г. от 13:00 ч. до 15:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, са възможни смущения на електрозахранването в следните райони Горна Оряховица: ул. "Иван Александър" №107 до №129 и от №70 до №82, ул."Атанас Димитров", ул."Ниш" №65 до №101 и от №44 до №74, ул."Съединение" №99 до №149, ул."Добрич", "Феровиере" ООД , ЕТ "Макс- Пламен Матев".

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново