сряда, 18 май 2016 г.

17 държави представиха традиционната си кухня във Велико Търново на Международния кулинарен фестивал "България посреща вкусовете на света"


Снимка - Община Велико Търново
Снимка - Община Велико Търново
Снимка - Община Велико Търново

Велико Търново стана домакин на Международния кулинарен фестивал „България посреща вкусовете на света“. Форумът се провежда в 7 български града с цел кулинарните традиции, обичаи и многообразието на културите на света да бъдат събрани по едно и също време в България. Събитието се организира в партньорство от Министерство на туризма, GTC България, Кулинарна Академия HRC, Международен женски клуб и 17 чуждестранни посолства у нас. На официалното откриване в Интерхотел Велико Търново присъстваха заместник-кметовете проф. Георги Камарашев и Снежана Данева-Иванова, директорът на дирекция „Култура и туризъм“ Нелина Църова и посланиците на Египет, Венецуела, Белгия, Румъния и България.
По време на откриването проф. Георги Камарашев поздрави инициаторите, участниците и гостите във форума. „За мен е чест, че този фестивал се провежда на територията на Велико Търново, тъй като това е признание за ролята на нашия град като културен център в България и света“, заяви проф. Камарашев. Той добави, че събитието е идеална възможност за обмен на кулинарни умения и традиции от цял свят и спомага за обогатяване на културния живот на старата столица.
По традиция гостите на фестивала бяха посрещнати с хляб и сол от ученици от ПГТ „Петър Берон” /Велико Търново/ и самодейна група от с. Балван. Атрактивно се представиха и шеф-готвачите от Кулинарната академия, които приготвиха традиционни храни от цял свят. До края на деня всеки посетител може да опита от кулинарните изкушения и да се запознае със специфичните особености на ястията от различните държави.
Гостите ще имат възможност да закупят специално изработени от децата на Велико Търново сувенири. Приходите от благотворителния базар, както и средствата от символичната входна такса ще бъдат предоставени в подкрепа на Програма "Ин Витро" на Община Велико Търново.

Велико Търново става бирената столица на Балканите в края на май. В старата столица ще се проведе Фестивал на Балканската скара.


Снимка - Община Велико Търново

Заместник-кметът Снежана Данева-Иванова анонсира събитието

Велико Търново става бирената столица на Балканите в края на месеца. От 26 до 29 май старопрестолният град ще е домакин на фестивал на балканската скара, който ще представи кулинарното многообразие на голяма част от Източна Европа, фолклора, традициите и обичаите на България, Сърбия, Македония, Гърция и Турция. Събитието „Велико Търново мези” се организира от Пивоварна „Бритос”, съвместно с Общината, Фондация „Румънеца и Енчев” и спонсори.
Събитието бе анонсирано по време на пресконференция от заместник-кмета на Старата столица Снежана Данева-Иванова, управителя на „Бритос” Габриела Попова и популярния изпълнител Георги Енчев. „Фестивалът е отлична възможност за опознаване на кухнята на балканските държави, народната музика и танци на нашите съседи. Спортните състезания и атракциите ще създадат още по-голямо настроение”, обяви Снежана Данева-Иванова.
Заместник-кметът каза още, че „Велико Търново мези” е пример за успешно партньорство между местната власт, бизнеса и неправителствените организации. „Каня не само жителите на нашия град, но и хора от цяла България да посетят фестивала и да се докоснат до историята на старопрестолния град”, добави Снежана Данева-Иванова.
Над 200 ще бъдат участниците във фестивала, който е с безплатен вход и е сред най-мащабните в цяла България. Целодневна музикална програма, детска спортна академия и работилници, уроци по танци, състезания по футбол, баскетбол, пейнтбол с лъкове, табла и белот са предвидени от организаторите. На огромен киноекран ще бъдат излъчвани паметни мачове на българския национален отбор по футбол. Над 1000 награди и 100 литра безплатна бира са осигурени за участниците в надпреварите.  
В рамките на фестивала ще бъдат набрани и средства, които ще бъдат дарени с благотворителна цел. Предстои избирането на конкретна кауза.

Три улици във Велико Търново остават без вода днес (18ти май)

ВиК Йoвкoвци“ ООД, гp. В. Tъpнoвo yвeдoмявa cвoитe aбoнaти, чe във вpъзкa c aвapиeн peмoнт нa вoдoпpoвoднaтa мpeжa, днес 18.05.2016 г. (Сряда)  до 15:00 ч. щe бъдe спряно вoдoпoдaвaнeтo за следните улици: П.К. Яворов, Гео Милев и Димитър Полянов.

Пpи възмoжнocт вoдoпoдaвaнeтo щe бъдe възcтaнoвeнo пo-paнo.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново