четвъртък, 27 април 2017 г.

Великотърновският стадион „Ивайло” чака 200 000 лева за ново осветление

Снимка: Община В. Търново
Великотърновският стадион „Ивайло” чака 200 000 лева за ново осветление. Проектът е сред приоритетите на кмета Даниел Панов и екипа му и ще бъде изпратен към Министерството на младежта и спорта веднага след съставянето на новото правителство на България. Идеята е старите съоръжения да бъдат премахнати, а на тяхно място да бъдат монтирани нови и съвременни осветителни тела, заедно с конструкцията към тях.
„Осветлението на стадион „Ивайло“ е приоритетна задача и ще направим всичко необходимо за да бъде възстановено. С влизането на „Етър“, дай Боже, в елитната футболна група, то става задължително. Нямаме намерение да ползваме други стадиони”, категоричен бе кметът Даниел Панов. Той добави, че ще бъдат обсъдени всички възможности за финансиране. Към момента „виолетовите” са фаворит за промоция в „А” група. „Очакваме реализацията и на проектите за тренировъчните терени западно от стадиона”, които също са много важни и необходими”, посочи още Панов. Те също са внесени в спортното министерство.

Над 4 милиона лева са вложени в спортен комплекс „Ивайло” през последните пет години. Теренът и системите към него са направени по съвременните европейски стандарти. Стадионът разполага с една от най-съвременните лекоатлетически писти. Обновени бяха и пет вътрешни спортни зали. Основната част от финансирането бе осигурена от първото и второто правителство на Бойко Борисов.

Продължават ремонтите на уличната мрежа във Велико Търново

Снимка и информация: Община В. Търново
Продължават ремонтите и частичното преасфалтиране на уличната мрежа във Велико Търново в участъците, чиито пътни настилки бяха засегнати по време на тежкия зимен сезон. Фирмата изпълнител на дейностите по пътна поддръжка работи в района на квартал „Картала” и спирка „Беляковско шосе”. 
По време на ремонтите, започнали днес и продължаващи през утрешния ден, ще бъдат обхванати улиците „Беляковско шосе”, старата част на „Димитър Буйнозов”, намираща се непосредствено под базата на сектор „Пътна полиция”, „Пейо Яворов”, „Елин Пелин”, „Гео Милев”. Преасфалтирани бяха също улични участъци в кварталите „Света гора” и „Чолаковци”, край жп гарата и Великотърновския университет, край автогара Запад, по булевард „България” и ул. „Козлуджа” и др.

Частичната реконструкция стартира след разпореждане на кмета на Велико Търново Даниел Панов. Специално сформирана комисия обходи целия град, за да установи засегнатите след зимата части от пътната инфраструктура и да създаде график на ремонтите. След приключване на работата ще бъде освежена хоризонталната пътна маркировка.

Велико Търново домакинства националния бизнес форум „Силни региони за силна икономика”

Информация: Община В. Търново
Велико Търново ще бъде домакин на националния бизнес форум „Силни региони за силна икономика”. Събитието ще се проведе на 4 май в голямата конферентна зала на Общината. Дискусията ще бъде открита от кмета на Старата столица Даниел Панов.
Сред лекторите ще бъдат евродепутатът Андрей Новаков, Васил Велев – председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, представители на Българската търговско-промишлена палата, Българската академия на науките, високотехнологични компании и др.
Темите на форума ще бъдат свързани с инвестиционната активност и насърчаването й, европейските финансови механизми в подкрепа на предприемачеството, публично-частните партньорства, връзката между образование, наука и бизнес и др.

Националният бизнес форум „Силни региони за силна икономика” ще се проведе поетапно в 20 големи общини в страната. 

С пълно мнозинство бе одобрена кандидатурата на новия управител на общинското дружество „Царевград Търнов” ЕООД

Снимка и информация: Община В. Търново
Великотърновският общински съвет гласува с пълно мнозинство кандидатурата на новия управител на общинското дружество „Царевград Търнов” ЕООД. Начело на него застава Борислав Йорданов, който спечели обявения конкурс. Силни положителни отзиви от представители на всички политически сили в местния парламент предизвика концепцията за управление, която Йорданов представи по време на днешната сесия. Тя оценена като новаторска и много амбициозна.
Още по-голямо разгръщане на туристическия потенциал на Велико Търново и общината е основната насока на управленската програма. В нея са посочени конкретни краткосрочни и дългосрочни мерки за постигане на целите. Сред акцентите е прилагането на европейските и световни успешни практики, както и насърчаването на контактите и сътрудничеството на Велико Търново с други общини и с туристическия бизнес. Всичко това следва да доведе до допълнително привличане и обмен на туристи.
Въвеждане на електронен билет за музейните обекти и прилагане на системата City Tour Pass, събираща в едно туристическите услуги във Велико Търново и общината и залагаща редица ползи и облекчения за туристите, са други от заложените идеи. Промотиране на най-новите туристически обекти – средновековната крепост Трапезица и Шишмановата баня, също са сред краткосрочните мерки, представени от Борислав Йорданов.

Велико Търново посреща международния кино фестивал “In The Palace” и конкурс за късометражни филми

Велико Търново посреща Международния фестивал за късометражен филм “In The Palace”. В продължение на седмица в Старата столица ще бъде представено съвременното кино изкуство в България, Европа и света. Прожекциите ще се състоят в периода от 30 април до 7 май в клуб „ТАМ”, от 17, 19 и 21 ч. всеки ден. Събитието дава възможност за изява както на млади творци, така и на доказани професионалисти, за взаимни контакти, обсъждане и неформално обучение относно най-новите тенденции, методи и технологии във филмовото изкуство.
Четиринадесетото издание на фестивала се провежда в София, Велико Търново, Варна и Балчик, по инициатива на кмета на старопрестолния град Даниел Панов. Най-мащабният по рода си арт форум у нас е продължение на събитието „В дворците на морската, старата и новата столици на България”, започнало през 2014 г. Националната вълна от последователни филмови прожекции е част от общите прояви в София, Варна и Велико Търново – градове финалисти в надпреварата „Европейска столица на културата” – 2019. Фестивалът “In The Palace” подкрепя българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.
В рамките на събитието във великотърновските училища с изучаване на чужди езици ще се проведат обучителните филмови ателиета. Чрез продуктите на късометражната филмова индустрия международният екип на фестивала ще обсъжда с младежите общозначимите теми и проблеми на съвремието на испански, италиански, португалски и английски език.
Съпътстващо събитие към фестивала “In The Palace” е конкурсът за късометражно кино „48 Hours Tsarevgrad Film Chalenge” - проект, спечелил финансиране по общинската програма „Изкуство и култура”. Целта му е да провокира по атрактивен начин създаването на видеопродукции за Велико Търново, културно-историческото наследство на града, културния и социалния живот. Желаещите да участват следва да сформират екипи от максимум шест члена – режисьор, продуцент, оператор, монтажист, озвучител и осветител. Сюжетът на филмите ще бъде определен чрез жребий. Всяка от групите ще изтегли по три думи, чийто тематичен контекст е обвързан с Велико Търново – извадки от легенди, литературни творби, музикални произведения, локации, територии и историческия и съвременния план на града и др. Всичко, свързано със сценария, заснемането, монтажа и музикалното оформление на късометражните продукции следва да бъде изпълнено в рамките на 48 часа. Участниците ще бъдат наставлявани от филмови специалисти.
Продукциите, чиито екипи успешно изпълнят задачата, ще бъдат представени на специално организирана за целта прожекция. В рамките на седмица те ще бъдат достъпни за онлайн гласуване от страна на аудиторията. Победителят в конкурса ще получи безплатна акредитация за финала на „In The Palace International Short Film Festival” в края на юни в Балчик. Филмът ще бъде прожектиран пред международната публика на мащабния фестивал.

„IN THE PALACE International Short Film Festival” се организира от Фондация “Формат СФФ” и НЧ “Вещина”. Партньори са министерствата на културата и на младежта и спорта, общините Столична, Велико Търново, Варна и Балчик, Национален филмов център, Център за развитие на човешките ресурси и програмата Еразъм + на Европейската комисия, НДК, Държавен културен институт – Културен център “Двореца”, СУ “Св. Климент Охридски”, Фестивален конгресен център – Варна, НЧ “Надежда – 1869”, Италиански културен институт, Италианско посолство, Институт “Сервантес”, Испанско посолство, Културен и езиков център „Камойнш“ към Португалско посолство.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново