четвъртък, 16 март 2017 г.

Над половин милион посещения са реализирани в нашия нов любителски сайт за обществения транспорт във Велико Търново

На 6ти март 2017 се навърши една година от създаването на нашия нов любителски сайт за обществения транспорт във Велико Търново, а посещенията в него вече надхвърлят 500 000. В него място намират 950 публикации, в т.ч. актуални събития от Велико Търново, фоторепортажи и др. В него ще откриете актуални разписания и маршрути на градските и крайградските автобусни линии във Велико Търново, както и на част от междуградските. Място намират също и телефони за връзка с: Автогара Юг, Автогара Запад, Жп гара Велико Търново, БДЖ Бюро гр. Велико Търново, както и на транспортните фирми, опериращи на територията на гр. Велико Търново.

Над 20 населени места в община Велико Търново остават без ток утре/петък (17ти март)

На 17.03.2017 г. от 15:00 ч. до 15:05 ч., поради извършване на обезопасяване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: община Велико Търново: с. Плаково, с. Велчево, с. Пчелище - югозападната част, "Вивател" - с. Пчелище, "Вивател" - с. Присово, Свинарник хмела, гр. В.Търново - ТП Платки, гр. Дебелец: ф-ма "Тримекс" и "СБА", Автокъща "Америка", Печиствателна станция - язовир Йовковци, Капиновски манастир, Вили Кап. манастир.
На 17.03.2017 г. от 15:00 ч. до 15:30 ч., поради извършване на обезопасяване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: община Велико Търново: гр. В. Търново - ТП Стелбище, завод "Белица", Килифаревски манастир и югозападната част на гр. Килифарево, с. Вонеща вода, с. Въглевци, с. Бояновци, с. Радковци, с. Нацовци, с. Големани, с. Ялово, с. Самсиите, с. Райковци - ТП1, с. Пирамиди, с. Бижевци, с. Мишеморков хан, Предела, хижа "Химик" и Грамадлива, с. Рашевци, с. Кисьовци, с. Войнежа, с. Продановци, с.Кладни дял, с. Терзии, с. Осенари, с. Бойчевци, източната част на с. Вонеща вода, с. Гърците, с. Бижевци, ТП Лагера, ТП 2 - с. Райковци, с. Цеперани, с. Клъшка река, с. Сеймени, с. Вилари, с. Шодековци, с. Горен Еньовец , МТП Нешевци, с. Габровци, с. Димитровци.

Повече от 10 улици в Горна Оряховица остават без ток утре/петък (17ти март)

На 17.03.2017 г. от 09:00 ч. до 11:30 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Горна Оряховица: ул. "Балатон" №4 до №8, ул. "Васил Априлов" №16 до №20 и от №17 до №27, ул. "Васил Друмев", ул. "Витоша", ул. "Мано Тодоров" №26 до №30, ул. "Панайот Цвикев" №25 до №67, ул. "Сан Стефано", "Римини 2002" ЕООД, ЦДГ "Първи юни".
На 17.03.2017 г. от 09:00 ч. до 09:10 ч. и от 11:20 ч. до 11:30 ч., поради извършване на оперативни превключвания на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Горна Оряховица: ул. "Балатон" №21, ул. "Панайот Цвикев" №31 до №39, №1 до №9 и от №2 до №10, ул. "Колю Фичето" №23 до №33 и №38, ул. "Климент Охридски", ул. "Патриарх Евтимий" №2 до №8 , ул. "Янко Боянов" №2 до №8, ул. "Хан Крум" №1 до №5, ул. "Черни връх" №5, ул. "Сидер войвода" №1 до №9 и от №2 до №10, ЕТ "Ива-Иванична", магазини в Търг. комплекс "Киното", Пицария "Деметра", Аптека "Салвия", Дом на майстора - СБУ Бургас, магазин "Таня", фирма "Аквалукс", "Лев Инс", "Телнет", "Геовел" ЕООД, ресторант "България", ГУМ, хранителен магазин СБА, Стоматология, Банки ОББ, Уникредит Булбанк, Сибанк, Пощенска банка, Банка Пиреос, "Аполон 95" ООД, Снеко, Нотариус Боева.

200 нови знамена украсяват западния вход на Велико Търново

Снимка и информация - Община Велико Търново

Като част от подготовката за Празника на град Велико Търново 22-ри март продължава подмяната с нови на знамената на западният вход на града.
Общо над 200 знамена на Велико Търново, България и Европейският съюз ще бъдат обновени и ще способстват за празничното настроение както на гражданите, така и на гостите на Старата столица.
Знамената са двустранни и са подредени по начин, който осигурява „виолетова вълна“ за влизащите и излизащите от старопрестолният град.
Вече бяха подменени и монтирани нови 200 знамена в централната градска част от Централен пазар до площад „Цар Асен I

Приключва ремонта на част от стълбите към улица „Панорамна“ във Велико Търново

Снимка и информация -
Община Велико Търново


Приключва ремонтът на стълбищата от улица „Мургаш“ към  улица „Панорамна“. В рамките на ремонта на този участък от стълбищата са вложени 8 000 лв. за ремонт на около 100 квадратни метра настилки.  Довършва се ремонта на 50 метра парапет на тези стълбища.
При финансов възможност ще продължи поетапно извършването на ремонти на цялостната пряка тротоарна връзка между квартал „Картала“ и централната градска част.

Ремонтирани са дъждоприемните решетки на улица „Магистрална“ във Велико Търново

Снимка и информация - Община Велико Търново


След сигнал на граждани за непосредствена опасност от  възникване на пътно-транспортно произшествие или нараняване  по разпореждане на Кмета на Община Велико Търново Даниел Панов бе извършен ремонт на водосборни решетки в района на улица „Магистрална“.
В следствие на частично улягане на конструкцията, поддържащ дъждоприемните решетки се бе образувал улей, който можеше да предизвика инциденти със сериозни последствия.
С оглед на факта, че в този район им интензивно движение на автомобили и хора, работещи в индустриалната зона своевременно бяха предприети необходимите мерки и бе извършен ремонт на съоръженията за оттичане и отвеждане на повърхностните води.

Постоянна комисия за организация и безопасност на движението набеляза мерки за решаване на поставени проблеми



На свое заседание назначената със заповед на Кмета на Община Велико Търново Даниел Панов постоянна Комисия по организация и безопасност на движението набеляза мерки за решаване на поставени проблеми.
Ръководената от заместник кмета Георги Камарашев комисия  за да се улесни движението взе решение за южната страна на ул. „Панайот Ангелов“ да се въведе забрана за паркиране, ще бъде поставена съответната вертикална и хоризонтална пътна маркировка и сигнализация.
По искане на живущите на 3улиците „Славянска“,  „Филип Тотю“, „Вела Благоева“ и „Захари Стоянов“  относно изгражданена изкуствени неравности на улица „Славянска“ в участъка от „Никола Габровски“ до „Захари Стоянов“ – общинската комисия реши да се изгради изкуствена неравност на ул. „Славянска“ над кръстовището с улица „Филип Тотю“, като при финансова възможност в последствие ще бъде обсъдена възможността за максимум още една изкуствена неравност.
Обсъдени бяха и зачестилите оплаквания, свързани с опасности, създавани от движението на МПСпоул „Г.С.Раковски“. Експертите на комисията  припомниха, че е изградена необходимата сигнализация, регламентираща движението, но тя системно не се спазва. След съгласуване с ОД на МВР ще бъдат предприети мерки за засилване на полицейският контрол в посоченият участък.
По предложение  на кмета  на село Ледени, относно необходимост от мерки за регулиране на увеличеният трафик, след затваряне на общински път „Велико Търново –Шемшево бе взето решение – от центъра на селото до моста над река Янтра в посока – село Шемшево ще бъде ограничена скоростта, както и максималната маса на тежкотоварните автомобили - до 12 т. Допълнително ще бъде поставен пътен знак, сигнализиращ стръмни наклони при изкачване и спускане.
На изхода на село Леденик в посока Велико Търново ще бъде поставена пътна сигнализация, регламентираща стесняване на пътният участък и въвеждане на еднопосочно движение с изчакване върху пътен водосток, като същевременно и в този участък ще бъдат поставени знаци , указващи ограничение на товарните автомобили до 12 тона.

Информация - Община Велико Търново

Регионален исторически музей - гр. Велико Търново представя изложбата "Луксът на XIX век"

Информация - РИМ гр. Велико Търново



       От 21 март 2017 г. Регионален исторически музей-Велико Търново,  музеите от Бургас и Русе и Художествена галерия „Борис Денев“ ще представят в старата столица изложбата „Луксът на XIX век“. Експозицията в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ ще покаже как са изглеждали  домовете на заможните българи през XIX и началото на XX век.  Това е периодът на "алафрангата", когато нашите предци са започнали да се увличат по европейската мода в облекло, външен вид и бит.
         В  изложбата са включени ценни образци на европейското приложно изкуство - нacтoлни чacoвници, cвeщници, подноси, cepвизи, oглeдaлa,кyтии зa бижyтa, cтатуетки oт бpoнз и пopцeлaн, картини и други изящни предмети. Тези предмети представят промените във вещният свят на градското население. Влиянието на европейските модни тенденции през XIX век поражда в страните от Западна и Централна Европа масово производство на декоративни елементи за бита и украсата на вътрешното пространство – свещници, фигурки, съдове, мебели, скулптури. Разширяващият се спектър от вкусове и качества предизвиква използването на различни материали. За статуетки и метални съдове се използват различни метални сплави, заместващи среброто и бронза, което прави не само интериорния лукс, а и изкуството като цяло по-достъпни за широки кръгове граждани
       „Луксът на XIX век” включва основната част от експозицията „Дарени и спасени съкровища” на Регионален исторически музей – Бургас. Много от часовниците, сервизите, картините, огледалата, кутиите за бижута, скулптурите от бронз и порцелан в колекцията са задържани и конфискувани от митницата в Бургас, при два различни опита за нелегален  трафик на културни ценности през територията на България.
        Френската колекция”, постъпила в музея през 1996 г.,  включва 13 настолни часовници, 32 вази, 11 свещници, абажури, полилеи, сребърни подноси, сребърен сервиз за ликьор, аплици и част от будоар. Предметите са от епохта на романтицма от края на XVIII   и XIX век.
       През 1998 г. е задържана на митницата и постъпва в бургаския музей т.нар. „румънска колекция” от предмети на декоративното и приложно изкуство. Тя съдържа картини, огледала, сервизи, произведени в ателиета на Австронгарската империя и Италия, които са част от интериора на европейските домове от началото на ХХ век.
       В експозицията  са включени и предмети с висока художествена стойност от колекциите на русенския и великотърновския музей.
       Изложбата „Луксът на XIX век” ще бъде открита на 21 март 2017 г.,(вторник), от 17,30 часа.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново