събота, 3 март 2018 г.

Велико Търново отбеляза Националния празник и 140 години от Освобождението на България

Снимки и информация: Община Велико Търново

Велико Търново тържествено отбеляза Националния празник и 140 години от Освобождението на България от османско иго. Стотици жители и гости на Старата столица се събраха пред сградата на общината и край паметника „Майка България“, където се състояха събитията, посветени на Националния празник. С военен ритуал тържествено бе издигнато българското национално знаме. Кметът на Старата столица Даниел Панов произнесе слово, в което подчерта, че Трети март е символ на новото начало, надеждата и възкресението на българския народ като свободен.

„Преди 140 години е възстановена прекъснатата 500 години българска държавност. Нашият народ възвръща своята духовна, културна и политическа свобода! Сложен е край на онези тъмни времена за българската идентичност, материална и нематериална култура. Безспорен е приносът за свободата на руската армия, на хилядите финландци, белоруси, поляци, румънци и украинци, сражавали се по българските земи. Но безспорен е и приносът на нашите предци, за да бъде България на картата на Европа!
Свободата не ни е дадена даром! Трети март ни напомня защо е гордост, че сме българи. Всяко кътче на страната ни носи спомени за героизма, храбростта и себеотрицанието както на тези 30 000 български четници, сражавали се в Руско-турската освободителна война, така и на поколения български възрожденци и опълченци.
Именно затова днес по-гордо и по-силно отвсякога трябва да развеем българското национално знаме! Трибагреникът ни носи и голяма отговорност – да бъдем родолюбци, да разказваме на нашите деца за славната история на българския народ и държава, да ги учим да прославят и обичат България. Трети март ни задължава да бъдем единни“, каза в словото си Даниел Панов. Той припомни, че именно единството е в основата на постигнатата свобода, на борбата за национално обединение и независимостта на България.
„Днес, когато честваме 140 години от Освобождението, България е  председател на Съвета на Европейския съюз. Нашата държава има своя голям шанс отново да е лидер на Балканите. Нека заедно работим това да се случи. Нека бъдем обединени в името на Отечеството, на по-доброто бъдеще на нашите деца. Само така ще бъдем горди наследници на тези, които жертваха живота си за свободата. Дълбок поклон пред всички герои, за които България бе висш идеал. Дълбок поклон пред всички, за които днес Старата столица и България са кауза“, завърши Даниел Панов. Силни аплодисменти предизвика и литературната композиция „Прослава на Велико Търново“, изпълнена от ученици от ПМГ „Васил Друмев“.

Празникът продължи с благослов и ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника „Майка България“. Това сториха както официалните лица, така също жителите и гостите на Старата столица, сред които имаше и много млади хора и деца. Голям интерес предизвикаха откритата изложба с въоръжение от Руско-турската освободителна война и възстановките на клуб „Традиция“, както и безплатните пешеходни турове с беседи, организирани от Регионалния исторически музей. Цветя бяха положени и на редица паметници в Старата столица, свидетелстващи за българския героизъм във войните за освобождение и национално обединение.

По традиция, навръх Националния празник бе присъдена Академичната награда на Община Велико Търново „Трети март“. Неин носител е курсант старшина Деница Иванова – отличничка и изявена възпитаничка на Националния военен университет „Васил Левски“.

Сред гостите на празничната програма, посветена на 140-годишнината на Освобождението, бяха областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, народни представители, делегация от побратимения град Твер, водена от председателя на Градската дума Евгений Пичуев, ректорите на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и НВУ „Васил Левски“, общински съветници, представители на институции, организации и сдружения.

Кметът Даниел Панов, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов и гостите от Твер посетиха църквата „Възкресение Христово“. Те поднесоха цветя пред възстановената от Община В. Търново паметна плоча на руските воини, както и пред монумента на ген. Гурко в парк „Марно поле“. 


Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново