четвъртък, 24 май 2018 г.

Над 400 абитуриенти бяха изпратени тържествено във Велико Търново навръх 24 май


Във вечерните часове на Деня на българската просвета, култура и писменост във Велико Търново започнаха тържествените изпращанията на абитуриенти. Над 400 зрелостници дефилираха по поставения в центъра на Старата столица червен килим. Традицията се провежда за осма поредна година и бе инициирана от кмета Даниел Панов. 

Градоначалникът лично поздрави младите хора, пожела им много бъдещи успехи и ги призова винаги да носят Велико Търново в сърцата си.

В първата от двете поредни вечери в дефилето се включиха абитуриентите от Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров”, Средно училище „Емилиян Станев”, Професионална гимназия по моден дизайн, Старопрестолна гимназия по икономика, Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов”, Средно училище Г. С. Раковски“, Професионална гимназия по електроника „А. С. Попов“. Те бяха бурно аплодирани от техните родители, близки и на хиляди великотърновци и гости на града.

На 25 май в 18,00 ч. започва второто дефиле за абитуриентите от ПМГ „Васил Друмев”, СУ „Вела Благоева”, СУ „Владимир Комаров“, Американски колеж „Аркус”, ПГТ „Д-р Васил Берон” и Спортно училище – Велико Търново.

Велико Търново празнува Деня на българската просвета, култура и писменост, над 10 000 се включиха в празничното шествие

Снимки и информация: Община Велико Търново

Велико Търново празнува Деня на българската просвета, култура и на славянската писменост – 24 май. Над 10 000 деца, ученици, учители и преподаватели от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и НВУ „Васил Левски“, студенти, курсанти и кадети, жители и гости на Старата столица се включиха в празничното шествие, започнало от площад „Велчова завера“ и достигнало до центъра на града. За първи път в своеобразното дефиле на българската писменост, дух  култура участваха и чужденци от 15 европейски държави.

            С бурни аплодисменти участниците в шествието бяха посрещнати от официалните лица пред сградата на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“. Кметът Даниел Панов лично представи всички детски градини, училища и образователни институции. В словото си Панов подчерта, че 24 май е най-българският и най-обичаният празник, а в този ден по-силно от всякога трябва да се гордеем и с достойнство да се наричаме българи.

„Велико Търново – историческата и духовна столица на България, доказва колко силен е духът на нашия народ! Една от най-вълнуващите и емоционални гледки е усмихнатите деца, носещи портретите на светите братя Кирил и Методий! В едно виждаме славното минало и достиженията на нашия народ, настоящето, което ни зарежда с оптимизъм за бъдещето! Тези силни чувства, този дух на родолюбие трябва да го предаваме на нашите деца“, каза от трибуната кметът на Велико Търново.
„От много векове насам буквите на светите братя Кирил и Методий ни обединяват като народ. Кирилицата е най-трайното и ценно, най-оригиналното постижение, което България е дала на Европа и света. Кирилицата е българска национална гордост! Тя носи просвета, култура и духовност на целия славянски свят. И днес близо 300 милиона души по света пишат с нашите букви“, подчерта Даниел Панов. Той изказа признание и благодарности на всички учители, на преподавателите и цялата академична общност, на дейците на изкуствата, културата, духовността, на хората в читалищата, музеите, библиотеките, пред писателите и поетите. „Вие сте горди и достойни наследници на светите братя Кирил и Методий! Вие давате знания и възпитавате нашите деца, одухотворявате и просвещавате цялото ни общество, учите всички нас да бъдем добри българи, да познаваме историята на нашата държава и народ, да пазим традициите и обичаите, да обичаме нашия град и нашата родина. Благодарение на всички вас Велико Търново днес, както в славното минало, е образователен, културен и духовен център на България“, завърши Даниел Панов.

Носител на общинската награда „24 май“ за изявен зрелостник стана Яница Стойкова от ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“. Награда получи и Денислав Станчев от ПМГ „Васил Друмев“, който също бе номиниран за приза.

По-рано днес кметът Даниел Панов проведе традиционната си за 24 май среша с дейци на образованието, науката, културата, изкуствата и духовността. Градоначалникът връчи грамоти на учители, защитили докторски дисертации. 

Специални ленти „Отличник на Велико Търново“ бяха връчени на 29 зрелостници от дванадесетите класове. Даниел Панов поздрави отличниците, пожела им много успехи и ги призова винаги да носят Велико Търново в сърцата си.

Кулминация на празничната програма ще бъде аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, чието начало е в 21,30 ч.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново