понеделник, 25 юни 2018 г.

500 състезатели от 35 държави пристигат във Велико Търново за Европейското първенство по ориентиране

Снимка и информация: Община Велико Търново

Велико Търново ще е домакин на Европейското първенство по ориентиране за младежи. 500 състезатели от 35 държави пристигат в Старата столица за престижната надпревара, която ще се проведе от 29 юни до 1 юли. Сред тях има атлети както от цяла Европа, така също от САЩ, Австралия и Нова Зеландия. Те ще бъдат разделени в четири групи – момчета и момичета до 16 годишна възраст; мъже и жени (16-18 г.). България ще бъде представена от 15 състезатели и двама треньори.

Крепостта Царевец ще е арена на спринтовата дисциплина, която ще стартира в 9,00 ч. на 29 юни. Финалът на тази част от състезанието ще е на площад „Цар Асен I“, където в 12,15 ч. е предвидена и кратка церемония по награждаване на най-добрите. Официалното откриване на първенството ще бъде в 17,30 ч. в петък, а всички участници ще дефилират на сцената на Летния театър.
            
На 30 юни надпреварата продължава в района на село Мийковци, община Елена, а ден по-късно са финалите на щафетните игри, които ще бъдат край Петропавловския манастир.
            
Европейското първенство е организирано от Българската федерация по ориентиране, Спортен клуб „Трапезица – 1954“, Туристическо дружество „Трапезица – 1902“, общините Велико Търново, Елена и Лясковец. Крепостта Царевец е оценена като една от най-добрите в цяла Европа локации за спортната дисциплина, предвид характеристиките на терена, посочиха организаторите.  

Средновековието оживява на Царевец в края на седмицата. Велико Търново ще бъде и столица на китарата. Вижте събитията тук /Програма/

Снимка и информация: Община Велико Търново
Богата на културни събития ще е новата седмица. Вижте цялата програма в изображението по-долу.

Акцент ще е Международният фестивал "Средновековен Търновград", посветен на 800 годишнината от възкачването на престола на Цар Иван Асен II. Откриването е в 19,00 ч. в петък /29 юли/. 

Велико Търново става и столица на китарата, благодарение на друг фестивал.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново