четвъртък, 1 септември 2016 г.

Спортното училище във Велико Търново посрещна петата си учебна година. Над 230 ученици се обучават в единственото спортно училище в област Велико Търново.

Снимка - Община Велико Търново


Заместник-кметът Ганчо Карабаджаков поздрави учителите, треньорите и учениците

Спортното училище във Велико Търново посрещна петата си учебна година. Школото бе възстановено през 2012 г. по инициатива на кмета на старопрестолния град Даниел Панов, а днес в него се обучават над 230 бъдещи спортисти. Напролет учебното заведение ще изпрати и първия си випуск абитуриенти.
Заместник-кметът Ганчо Карабаджаков поздрави ръководството, учителите, треньорите, учениците и техните родители от името на кмета Даниел Панов. „Много бяха скептиците, когато се зароди идеята за възраждане на Спортното училище. Надявам се, че днес те също са щастливи, защото начинанието се оказа повече от успешно. Доказват го както непрекъснато увеличаващият се брой на учениците, така и постигнатите от тях успехи”, заяви Ганчо Карабаджаков.
Заместник-кметът пожела на бъдещите великотърновски спортисти да прославят града и България пред целия свят. „Пътят към успехите изисква воля, труд и много постоянство както в спортните тренировки, така и в учението. Едно от най-ценните качества на великите спортисти е тяхната образованост и интелигентност. Затова тренирайте упорито, но залягайте и над книгите”, обърна се към учениците Ганчо Карабаджаков.
Директорът Снежина Михова връчи грамоти на изявени възпитаници на Спортното училище, спечелили медали и отличия от национални и международни състезания по хандбал, баскетбол, футбол, борба, лека атлетика, тенис, плуване и др. Сред гостите на тържеството бяха заместник-областният управител Камен Алексиев, общински съветници от Велико Търново, представители на различни институции, спортисти и треньори.

Започват масови ремонти на фасадите на частните паметници на културата във Велико Търново. Само за два месеца са издадени 37 разрешителни за ремонти.


Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt

37 разрешителни за фасадни и покривни ремонти на частни паметници на културата издаде Община Велико Търново за два месеца


Само за два месеца Община Велико Търново издаде 37 разрешителни за ремонти на покриви и фасади на сгради в старата част на града, които са частна собственост и са със статут на паметниците на културата. В десет от къщите вече се извършват нужните строителни работи, а собствениците им спазват издадените от Общината предписания. Кметът Даниел Панов лично се увери как текат ремонтните дейности.
Всички сгради, за които са разписани позволителни, са част от архитектурния резерват, за какъвто е обявена старата част на града.
Като председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България и кмет на община с богато културно-историческо наследство Даниел Панов отново поставя въпроса за нуждата от работеща дигитална база с данни за всички паметници на културата. „Всяка община има регистри за сградите и обектите, които са недвижимо културно наследство. Те се актуализират постоянно. Нужно е НИНКН да ги изиска и да ги обедини в една работеща дигитална база, в един дигитален архивен фонд”, обясни Даниел Панов.
„Цялата синхронизирана информация ще улесни органите на реда да търсят отговорност от собственици на паметници на културата, които не полагат необходимите грижи за опазването им”, подчерта кметът.
 Още през 2012 г. от Велико Търново бе подето начинанието за създаването на Закон за старите столици. Инициирани са редица нормативни промени - в Закона за културното наследство, Закона за устройство на територията и др., с цел ускоряване на процедурите по одобрение на проектите за ремонти на сгради със защитен статут. Изготвени са общи силуетни планове за сградите по улиците „Велчо Джамджията“ и „Стефан Стамболов“, което облекчава процедурите по съгласуване на фасадните ремонти. В партньорство с бизнеса бяха осигурени и строителни материали.      


Прочутата рок-опера „Исус Христос – Суперзвезда” е финалът на „Сцена на вековете”, все още могат да бъдат намерени билети

Плакат - Държавна опера гр. Пловдив


Наско от БТР е Пилат Понтийски, Християна Лоизу - Мария Магдалена

С прочутата рок-опера „Исус Христос – Суперзвезда” слагат финал на първия Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете”. Спектакълът ще бъде поставен на откритата сцена в крепостта Царевец на 2 септември /петък/, от 21,00 ч. Все още могат да бъдат намерени билети, въпреки големия зрителски интерес. Те се продават в Туристическия информационен център на Велико Търново, в електронния портал Eventim, както и на площад „Цар Асен I” /пред Царевец/, непосредствено преди началото на постановката.
Над 1200 са седящите места за публиката, които са разположени в амфитеатрален ред около царския дворец на Асеневци. При нужда ще бъде осигурено допълнително настаняване.
Фронтменът на БТР Наско ще блесне в ролята на Пилат Понтийски, а победителката от музикално шоу X-Factor Християна Лоизу ще изиграе образа на Мария Магдалена. Постановката е дело на Държавна опера – Пловдив, чийто солист Богомил Спиров ще изиграе Исус.
Под открито небе, на Царевец ще бъде представен оригиналният концертен вариант на рок-операта, която е дело на Тим Райс и Андрю Лойд Уебър. Симфоничен рок със здрав звук и уникално сценично осветление са подготвили солистите, хорът и оркестърът на Пловдивската опера. Изпълнението е на английски език, със субтитри на български, а диригент е Константин Добройков.
Безплатна прожекция на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина” е подаръкът от Община Велико Търново за публиката. Шоуто ще започне след края на постановката и ще може да бъде наблюдавано от площад „Цар Асен I”.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново