петък, 23 юни 2017 г.

4000 изпълнители ще се надпяват край Велико Търново

Снимка: Архив Община В. Търново
4000 изпълнители ще се надпяват през уикенда край Велико Търново. На поляните до Петропавловския манастир в съботния ден стартира четиринадесетото издание на традиционния Национален Петропавловски събор на народното творчество. Инициативата събира над 200 фолклорни групи от всички краища на България. Освен индивидуални изпълнители и състави, на двете сцени край огнището на вярата ще се представят и формации, пресъздаващи традиционни обичаи от различните етнографски области. Повече от 40 ще са детските ансамбли.
Най-малкият участник е Светослав Йоргов, който е на 3 години и е от горнооряховското село Правда. Най-възрастните певци са Калинка Куцарова от с. Аврен, Варненско, и Пенка Цанева от с. Добри дял, Лясковско. Те са на по 85 години.
Освен български групи, чуждестранни изпълнители и състави ще представят фолклора и обичаите в Испания, Молдова, Сърбия и Грузия.
Организатори на голямата фолклорна проява са общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. Петропавловският събор е създаден през 1993 г., като от 1997 г. е национален и се провежда на всеки две години. Поради големия брой участници от 2011 г. те се изявяват паралелно на две сцени.

Фестивалът има конкурсен характер, а майсторлъка и талантите на изпълнителите ще бъдат оценявани от жури, ръководено от проф. Елена Кутева, директор на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”. 

С 370 милиона лева ще разполага Фондът за градско развитие

Снимка и информация: Община Велико Търново
370 милиона лева ще е ресурсът на Фонда за градско развитие, който е нов финансов инструмент за подкрепа на проекти по оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020. Представянето му бе във Велико Търново, а дискусията бе открита от заместник-министъра на регионалното развитие Деница Николова и заместник-кмета на старопрестолния град проф. Георги Камарашев. Чрез фонда бенефициентите по оперативната програма могат да кандидатстват за нисколихвено кредитиране на проекти в различни сфери, генериращи приходи и имащи голям социален ефект.
Проф. Георги Камарашев благодари, че именно в старопрестолния град е представена толкова важна за местните власти тема, свързана с възможностите за подобряване на градската среда, градския транспорт, условията за култура и туризъм и др. Деница Николова подчерта, че Велико Търново е сред градовете с чувствително променен и подобрен облик през последните няколко години, включително и чрез инвестираните в градската среда европейски средства.
Фондът за градско развитие е част от финансовите инструменти за подкрепа на проекти по ОП „Региони в растеж”, разработени както от 39-е общини - бенефициенти по програмата, така също от бизнеса, а и резултат от публично-частни партньорства. Основните направления за нисколихвено кредитиране са няколко. Сред тях са мерките за интегриран градски транспорт, както и за енергийна ефективност на студентски общежития и еднофамилни сгради. Същото важи за инвестиции в градска среда и зони с потенциал за икономическо развитие – паркове, площади, открити пазари, индустриални зони.  

Подкрепа могат да получат също проекти за спортна и културна инфраструктура – зали, плувни басейни, киносалони, читалища, библиотеки, културни центрове, както и в сферата на туризма и културното наследство – чрез инвестиции в обекти със световно и национално значение.

Великотърновски квартал е без вода в най-голямата жега, пускат я следобед


Великотърновският квартал "Варуша" е без вода в днешния ден, определен от синоптиците като най-горещ за седмицата. От "ВиК Йовковци" ООД съобщават, че причината е необходимостта от спешен авариен ремонт. От дружеството уточняват, че водоподаването ще бъде възстановено до 17,00 ч., или при възможност и по-рано следобед.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново