петък, 13 май 2016 г.

Над 15 улици във Велико Търново остават без ток утре (14ти май)

На 14.05.2016 г. от 08:30 ч. до 16:30 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Велико Търново: Улици Бойчо Войвода №1, 3; България №1, 3; В. Благоева №10, 11, 15; Захари Стоянов от №12 до №34; Ильо войвода от № 1 до №11 и от №2 до №10; Йоновка от №4 до №10, №3, 5; Любен Каравелов от №73 до №79, №42, 44; Магистрална-гаражи до бензиностанция OMV, Момина Крепост от №2 до №18 и от №3 до №9; Никола Габровски от №1 до №55 и от № 48 до №58, №2; Ниш №1, 2, 4; Охрид 4; Филип Тотю от №7 до №19 и от №20 до №24, ФК Етър - ул. Филип Тотю; Пазари Велико Търново ООД - ул. Никола Габровски; ЦБА Франчайз ЕООД - ул. България №1, Бензиностанция OMV на ул. Магистрална в посока София. 
На 14.05.2016 г. от 08:00 ч. до 08:05 ч. и от 16:00 ч. до 16:05 ч., поради извършване на обезопасяване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Велико Търново - Печатница „FABER”, Мостстрой ВТ, ЖП гара и района около нея, фирми Екоцет, Терем, Дема стил, бензиностанция Петрол посока Варна, Стационар, Проже, Худ. галерия, затворническо общежитие, улица Йоасав Бдински и К. Костинечки, магазин „Техополис” и фирмите в района, кв. Асенов, фирма Еднократна употреба, района на Стар масив, Кармела, Куадрант Бевъриджис АД, местност Дервент, фирма Ивич, фирма Моника транс, ул. Трапезица. 

Обновените автогари и железопътни гари във Велико Търново

Жп гара "Трапезица", град Велико Търново
Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt
Автогара Юг, град Велико Търново
Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt
Автогара Запад, град Велико Търново
Снимка - www.facebook.com/PPADVT
През изминалите няколко години великотърновските автогари и железопътни гари претърпяха цялостно обновяване. Извършените ремонтни дейности подобриха вида на основните транспортни възли в старата столица и ги направиха по уютни за всички пътници.

През 2016 година бе извършен основен ремонт на великотърновската Автогара Юг. Обновена беше цялата сграда и настилката на секторите, на които спират автобусите. В употреба бе пуснат и интернет сайт на Автогара Юг, в който би могло да се намери актуална информация за автобусното разписание на линиите, минаващи през въпросната автогара, както и телефони за връзка. След извършените дейности по рехабилитирането на Автогара Юг, тя се превърна в една от най-съвременните и модерни автогари в България.

През изминалите години ремонтни дейности бяха извършени и в другата автогара на Велико Търново, а именно - Автогара Запад. Фирмата-собственик обнови изцяло настилката около секторите, беше обособен зелен кът пред сградата на автогарата, старите пейки и кошчета, бяха заменени с нови такива. Преди това в Автогара Запад бе изграден изцяло нов санитарен възел, отговарящ на всички изисквания, в това число беше изградена и тоалетна пригодена за инвалиди. Миналата година в чакалнята на Автогара Запад бе поставена нова климатична система, осигуряваща безпроблемно отопление през зимните месеци.

От изключителна важност за Велико Търново, бе цялостното обновяване на историческата жп гара "Трапезица". Покривната конструкция беше изцяло подменена, а фасадата освежена. Изграден е и изцяло нов перон, поставено е и допълнително осветление. След извършените ремонтни дейности се предвижда жп гара "Трапезица" да се превърне в действаща жп гара със статут на музей. Дейностите по обновяването, върнаха вида на сградата, както е бил преди 108 години, когато цар Фердинанд е слязъл на нея, за да стигне до църквата "Св. 40 Мъченици" и да обяви независимостта на България. За по-голямо удобство на всички граждани и гости на Велико Търново, които желаят да посетят историческата жп гара "Трапезица", изцяло обновени са и улиците от разклона за кв."Асенов 2" до самата жп гара. В този район се изграждат и тротоари. Във връзка с цялостното превръщане на хълм "Трапезица" в привлекателен туристически обект за гостите и гражданите на старопрестолно Велико Търново, ремонтни дейности се извършват и на самия хълм. В задната част на хълма, в непосредствена близост до жп гара "Трапезица" е изграден и фуникуляр, с който всеки желаещ би могъл да се качи до самия хълм "Трапезица".

Централната жп гара на Велико Търново се сдоби с изцяло обновена покривна конструкция и освежена фасада.

Обновяват над 40 улици и площадни пространства във Велико Търново с 8 милиона лева от ОП „Региони в растеж” 2014-2020

Снимка - Община Велико Търново


Над 40 улици и площадни пространства в старата част на Велико Търново ще бъдат напълно обновени със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Това съобщи кметът Даниел Панов пред журналисти, които отразяваха форума „Региони в растеж”, иницииран от в-к „24 часа”. Безвъзмездната финансова помощ по новия проект на Общината е в размер на повече от 8 милиона лева. Чрез реализацията му наземната инфраструктура в историческата част на старата българска столица ще придобие нов вид, като същевременно бъде запазена автентичността й.
В инвестиционното проектиране са включени редица дейности – реконструкция на улиците и тротоарите, подмяна на осветлението и на други елементи от техническата инфраструктура. Ще бъдат създадени и зелени буферни зони. Калдъръмените улици ще запазят автентичния си вид, като настилката по тях ще бъде основно пренаредена. Останалите отсечки ще бъдат изцяло преасфалтирани. Чрез проекта за първи път ще бъдат ремонтирани улици в старинния великотърновски квартал „Варуша”. Концепцията е създадена по начин, позволяващ да бъде реализирана на няколко етапа, в зависимост от наличното финансиране във времето. Отделни проекти са създадени за реконструкция на панорамните площадки за наблюдение, които са разположени по ул. „Стефан Стамболов”. По нов начин ще изглежда и площад „Съединение” – пространството между сградите на музей „Възраждане и Учредително събрание”, РНБ „П.Р.Славейков“, Археологически музей и катедралния храм „Рождество на Света Богородица”.
За първи път Велико Търново има осигурени 10 милиона лева по новата оперативна програма за терена на Старото военно училище, каза още Даниел Панов. За проектирането ще бъде обявен международен конкурс. Идеята е зоната да се превърне в новото Ларго на града, с административни и бизнес сгради, конгресен център, военен музей и др. Одобрената инвестиционна програма на Велико Търново включва проекти за 44 млн. лв. за подобряване на градската среда, информира кметът на общината.
Приоритет на правителството остават АМ „Хемус“, направленията София-Калотина и Русе-Велико Търново, тунелът под връх Шипка, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова, която също участва в брифинга.

Над 300 деца от Велико Търново участваха в еко обучение

Снимка - Община Велико Търново


 Над 300 деца от детските градини във Велико Търново участваха в образователни игри за разделно събиране на отпадъци от опаковки. Събитието, организирано  от Екопак България и Община Велико Търново, е част от кампанията „Нахрани ме разделно!”, която се провежда за втора поредна година. Целта на инициативата е да запознае малчуганите с проблемите на околната среда и разделното събиране на отпадъци от опаковки.
„Интересът на децата към разделното събиране на отпадъци е наистина голям. За това имат заслуга и учителите. Вярвам, че с обедините усилия на институции, родители и организациите за разделно събиране на отпадъци от опаковки ще създадем навици за устойчиво отношение към околната среда”,  заяви Мариана Петкова, мениджър връзки с обществеността в Екопак България.
Преди игрите децата се забавляваха с кукленото шоу „Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка”.  Постановката на Екопак България и Театър на приказките - София разказва историята на три животинчета, които живеят в парка и се хранят с отпадъци от опаковки. Трите геройчета са и лица на част от контейнери на Екопак, разположени в близост до паркове в града.

Тяхната история е разказана и в детска комикс книжка, достъпна на страницата на Екопак. Там децата могат да тренират своите умения за разделно събиране и със забавна онлайн игра.


Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново