вторник, 14 март 2017 г.

Велико Търново търси партньорство с финландски и шведски град

Текст и снимка: Община В. Търново
Велико Търново търси партньорство с градове от Финландия и Швеция, които имат сходни профили като на старата столица – университетски, културни и туристически центрове с богата история и археология. Това стана ясно след днешната среща на кмета Даниел Панов с посланиците на двете държави и у нас - Пееви Блиника и Луиз Бергхолм. В разговора участва и председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов.
Даниел Панов представи богатата палитра от събития в сферата на културата и изкуствата, както и многообразието от забележителности и атракции във Велико Търново и общината. Той покани посланиците на Швеция и Финландия да посетят Международното изложение „Културен туризъм”, което ще се проведе в периода 6-8 април, както и да гостуват по време на втория Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете”, започващ на 7 юли и продължаващ два месеца.
Икономическият профил на Велико Търново и региона, рекордно ниската безработица, както и увеличаващият се инвестиционен интерес бяха сред другите обсъжданите теми. Като особено благоприятстващи фактори бяха посочени големите инфраструктурни проекти на последното редовно избрано правителство - съединяването на магистрала „Хемус”, която ще премина на 13 километра от Старата столица, заедно с напредъка по проектирането на високоскоростния път Русе – Велико Търново – Свиленград.
Високата образованост на населението, наличието на два утвърдени и реномирани университета, заедно с инвестиционната политика на местната власт, насърчаваща високотехнологични и екологични производства, бяха оценени също като големи плюсове на Велико Търново.


Изложбата „Художниците на Стара Загора” гостува във Велико Търново

Изложбата „Художниците на Стара Загора” гостува във Велико Търново и е подредена в Изложбени зали „Рафаел Михайлов”. 56 произведения на изкуството в различни жанрове на изобразителното изкуство представят творчеството на 35 автори и обхващат периода от края на XIX до края на XX век.
Експозицията бе открита вчера от заместник-кмета по хуманитарни дейности на старопрестолния град Ганчо Карабаджаков и от началника на отдел „Култура и туризъм” в Община Стара Загора Диана Атанасова. „Изложбата е поздрав към всички великотърновци и почитатели на изобразителното изкуство по случай празника на Велико Търново - 22 март”, обяви директорът на Художествената галерия в Стара Загора проф. Марин Добрев.

Живописните творби са своеобразно времево пътуване, показващо нагледно художествените процеси и част от културния живот в Града на липите за повече от столетие.
Сред представените автори са Атанас Гюдженов, Антон Митов, Георги Евстатиев, Васил Маринов, Атанас Михов, Димитър Гюдженов, Никола Кожухаров, Кипро Николов, Евгения Илиева, Марио Жеков, Иван Попчев, Георги Славов. Мина Иванов - художникът, който е автор на украсите на паметника „Велчова завера“.

Снимки и информация: Община В. Търново

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново