вторник, 24 януари 2017 г.

Във Велико Търново поръчаха още нова химия против леда

Снимка: Община В. Търново
Във Велико Търново останаха доволни от новия химически препарат, използван при обработката на улиците. Пробите със субстанцията показали, че до образуване на ледени блокове по асфалта след снеговалеж не се стига. Още над 20 тона, които са доставени в базата на фирмата по снегопочистването.
Субстанцията е на основата на калциевия дихлорид, близка е по състав до солта и щади околната среда. Произвежда се от местна фирма,а цената й е с близо една трета по-ниска от популярната руска смес „Айсмелт”. Едно от основните предимства на новия препарат е, че може да се смесва с останалите инертни материали.
Фадроми, снегорини, багери и самосвали продължават да работят в различни квартали на Велико Търново. Снежните купчини, образувани при разчистването на улиците, биват изгребвани и натоварвани на камионите, а след това – транспортирани извън рамките на града.

Междувременно общинска комисия под ръководството на заместник-кмета на старопрестолния град проф. Георги Камарашев започна да оглежда коритата на реките и състоянието на язовирите. Мерките са превантивни и са свързани с очакваното след броени дни затопляне и последващото снеготопене. Още през лятото и есента на миналата година километри от коритото на р. Янтра в различни части на Велико Търново бяха старателно почистени от наноси. Целта бе да бъдат избегнати рискове от опасно високи нива и наводнения. 

Огнеборци гасиха пожар в Старо Търново, няма пострадали

Снимка и информация: Община В. Търново
Огнеборци гасиха пожар в старата част на Велико Търново, пламнал тази сутрин около 6,30 ч. сутринта. Огънят избухнал в една от къщите в района на Самоводската чаршия. Веднага били изпратени четири пожарни автомобила и линейка. Стопанката на имота не е пострадала - тя веднага била отведена и настанена в съседен имот. Няма данни за други ранени.
Къщата се намира в района на Самоводската чаршия. За случая бил уведомен и кметът на Велико Търново Даниел Панов, който веднага изпратил на място своя заместник проф. Георги Камарашев за координация на дейностите. Пожарникарите потушили пламъците, а щетите са сведени единствено до покривната конструкция.
Първоначалните огледи показали, че причина за огъня най-вероятно е запушен комин. В рамките на деня къщата ще остане под наблюдение.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново