петък, 16 юни 2017 г.

В Туристическия информационен център се набират дарения за кампанията „Прозорец към родината“



Снимка и информация - ОТА "Царевград
Търнов"
  
Общинската туристическа  агенция „Царевград Търнов“ се включи в националната дарителска кампания в подкрепа на българските училища зад граница. Инициативата „Прозорец към родината“ е на Българската национална телевизия и книжарници "Хеликон". Туристическият информационен център на ул. „Христо Ботев“ №5 във Велико Търново вече е един от пунктовете, в който се набират дарения – учебна и художествена  литература.
       Извън пределите на страната ни има над 200 училища, които съхраняват българския дух и писменост. Повече от 20 000 са българчета в чужбина, които изучават родния език. За да подпомогне обучението на българските деца от І до VІІ клас, които живеят извън страната, БНТ започва инициативата „Прозорец към родината“.
       До 15 септември всеки, който желае, може да дари книги, учебници или помагала за българските училища зад граница. Събирането на дарения започва в книжарниците „Хеликон“ в цялата страна, а на страницата на БНТ в интернет - www.bnt.bg, може да бъде получена подробна информация за нови пунктове за събиране на книги за кампанията.
       Репортерите на БНТ ще информират подробно за хода на кампанията, за събраните дарения и за българските училища в чужбина, които ще получат книгите и учебниците.
       Инициативата на обществената медия е подкрепена от издателства, културни институти, обществени организации и фирми. Доставката на получените дарения до българските училища зад граница ще бъде осъществена безвъзмездно от куриерската компания „Спиди“.
        За допълнителна информация, свързана с кампанията, за откриване на пункт за дарения или за подкрепа на инициативата, можете да се обръщате на тел.02 814 2153 или 02 814 2164.
       Подкрепете "Прозорец към Родината" и във Facebook на: https://www.facebook.com/prozorets/

Продължава чудесното представяне на малките музикални изпълнители от Великотърновското музикално студио „Елита”



Снимка и информация -
П. Василева
Снимка и информация - П. Василева

На 09-11.06. 2017 год. в град Созопол се проведе  Единадесети Международен Конкурс за Изкуства” Радост на брега” на който възпитаниците на Петя Василева отново спечелиха призови места.
В първа възрастова група до 7 години  Александър Момински на 7 години от ДГ”Слънчев дом”  спечели Първо  място в раздел Поп пеене. Той спечели призовото първо място с песните „Междучасие” от репертоара на Васил Найденов  и “Fuoko nel fuoko” от репертоара на Ерос Рамацоти. Александър Момински е приет в музикалната паралелка при СОУ”Емилиян Станев” със специален инструмент класическо пиано в класа на г-жа Керина. Освен на италиански, Алекс пее и на испански и английски език.
Вторият участник от студиото -  Венера Гитева  завоюва трето място във втора възрастова група от 8 до 10 години. Току – що навършила 8 години Венера Гитева, ученичка от първи клас при ОУ”Бачо Киро” спечели приза с песните „Стъпка напред” от репертоара на Михаела Маринова и „Wrecking ball”.
Наскоро  в петото издание на конкурса "Петнадесет лалета",- Венера Гитева завоюва трето място в първа възрастова група, където се представи с песните „Лодка в реката” и „Wrecking ball”. Журито бе съставено от изтъкнати музикални специалисти като Мими Иванова, Маргарита Хранова, Развигор Попов, Валери Костов, Снежина Темелкова и др.
Музикалното събитие е част от календара на Министерството на културата и се проведе под патронажа на вицепрезидента на Република България.

Фестивал на триизмерното улично изкуство завладя Велико Търново

Информация и снимки: Община В. Търново
Първият по рода си за Велико Търново фестивал на триизмерното улично изкуство събра в старопрестолния град художници от България, Холандия, Украйна и Сърбия. Арт-форумът се провежда от 15 до 18 юни включително в района на художествената галерия „Борис Денев” и сцената „Арт Лято”. В рамките на четирите фестивални дни и пред погледите на великотърновци, творците ще създадат пет големи триизмерни рисунки. Всяко от платната е с размер от 18 кв. м. и ще изобразява знакова историческа забележителност в Старата столица. Щом бъдат завършения, творбите ще бъдат изложени пред Царевец, в местността „Боруна” и в градските паркове.

Всеки посетител на 3D Street Art Festival – Veliko Tarnovo може да участва в томбола, голямата награда от която е екскурзия до замъка на Граф Дракула.

Фестивалът е иницииран от сдружението GiArtCrew и се провежда с финансовата и организационна подкрепа на Община Велико Търново, както и чрез помощта на спонсори. Арт-събитието бе открито от заместник-кмета на Старата столица Ганчо Карабаджаков и от директора на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” Нелина Църова. Те подчертаха, че подобни събития, организирани от креативни млади хора, заслужават подкрепа, тъй като едновременно насърчават изкуствата и привличат многобройна публика.

Богата е и съпътстващата програма. Откриването бе съчетано с концерт на изпълнителите Иван Иванов, Виктория Георгиева, „Братя Гръм” и рок-бандата „Кову”. В днешната вечер на сцената на „Арт Лято” ще се изявят Surmata Harry, Roxyy – bass & Траян Лечев. На 17 юни ще бъде организиран голям арт-базар с ръчно изработени бижута, чанти и други аксесоари, а във вечерните часове ще има концерт на DJ Стефан SKILL Колев и Александър Михайлов. В 18,30 ч. в неделя група „Кову” ще закрие фестивала. И през четирите дни на събитието, в градината на парк „Асеневци” до художествената галерия „Борис Денев” ще се проведе „Голямото люлеене с Айляк Хамак”. 

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново