сряда, 13 юни 2018 г.

Автоматизирана машина просветлява общинските пътища край Велико Търново

Снимка и информация: Община Велико Търново
С автоматизирана машина общинското предприятие „Зелени системи“ осъществява дейностите по просветляване на общинските пътища от четвъртокласната мрежа край Велико Търново. Новата техника оптимизира чистенето на растителността край шосетата и скъсява няколко пъти времето за обработка на пътните участъци. Ако преди ръчното просветляване на път между две села отнемаше около седмица, сега машината обработва същото разстояние за един ден.

Новата придобивка в техническия парк на ОП „Зелени системи“ е мултифункционална – към нея могат да бъдат прикачвани както приспособления и съоръжения за чистене на треви, храсти и кастрене на клони, така също и гребло. Това позволи през последния зимен сезон машината да бъде използвана и като снегорин.

Провеждат задължителния изследвания на децата в детските градини и яслите

Снимка и информация: Община Велико Търново
Задължителни изследвания на децата, посещаващи детските градини и яслите, стартираха във Велико Търново. Кампанията е на Регионалната здравна инспекция, в партньорство с Общината, и е с цел диагностика, профилактика и контрол на местните паразитози.

Изследванията за чревни паразити, необходимите материали и консумативи за извършването им са напълно безплатни. Процедурите са извършвани при стриктно спазване на всички медицински и санитарни изисквания и се провеждат по предварително определен график, който е изпратен до директорите на всички детски градини и ясли.

Ръководителите на учебните заведения за малчуганите имат задължението да запознаят родителите с кампанията. Взетите секрети трябва да бъдат доставени от детските заведения в лабораторията по паразитология в РЗИ. Резултатите от микробиологията постъпват обратно в детските градини и яслите.

Регионалната здравна инспекция ежегодно проверява около 5000 проби на територията на област Велико Търново, като част от мерките за превенция и профилактика на този тип паразитози.

Кастрират безплатно кучета в новата амбулатория на общинския приют


С лицензирана амбулатория вече разполага общинският приют за кучета, който се намира между великотърновските села Шемшево и Пушево. Тя е оборудвана със съвременна технология и бе открита преди броени дни. В новото медицинско помещение ветеринарен екип ще кастрира безпризорните четириноги. Досега тази услуга бе изпълнявана от външна фирма. В компетенциите на последната ще остане единствено транспортирането на животните, прибрани от улиците.
            
Откриването и оборудването на амбулаторията е част от мерките за намаляване на популацията от бездомни четириноги.

В приюта безплатно ще бъдат кастрирани също дворни и домашни кучета. Необходимо е стопаните им да подадат предварителна заявка, като се свържат с отдел „Екология“ в Община Велико Търново на телефон 062/619-502.
            
40 шаровци са осиновени от приюта от началото на годината. Техните нови стопани са предимно млади хора, както и семейства с малки деца. 57 са кучетата, които живеят понастоящем в обекта. Всяко животинче разполага с отредено място за сън, получава храна два пъти дневно и може да играе в достатъчно широк двор. Гарантирани са и здравните грижи, благодарение на ветеринарния екип в приюта.

Общинският приют бе създаден по инициатива на кмета на Старата столица Даниел Панов и работи вече трета година. „Осинови от Велико Търново“ е страницата в най-популярната социална мрежа – Фейсбук, където всеки може да се запознае с бъдещия си домашен любимец.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново