четвъртък, 12 април 2018 г.

Временна промяна в организацията на движението във Велико Търново за неделя (15 април)

Информация - Община Велико Търново
Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt
Във връзка с изграждането на обект "Градска среда в старата част на град Велико Търново" Община Велико Търново уведомява живущите на улиците : "Силвестър Панов" и "Шейново", че същите се затварят за движение и паркиране на МПС, считано от 15 април /неделя/ 2018 г.  по реда на утвърден проект за временна организация на движението.
Затварянето на двете улици ще продължи до края на строително -ремонтните дейниости, свързани с подновяването на ВиК мрежата, , подновяване и изграждане на уличните настилки.

ДЮФА „Българче“ дава старт на Международно изложение „Културен туризъм“ 2018


ДЮФА „Българче“ ще даде старт на петнадесетото издание на Международно туристическо изложение „Културен туризъм“2018,  което започва на 19 априлвъв Велико Търново. Специализираният форум за културен туризъм тази година е в нов формат и за първи път ще се проведе в  Двореца на културата и спорта „Васил Левски“. Изложението ще бъде открито в10,00 ч.с изпълнения на открита на детско-юношеският ансамбъл „Българче“, който отбелязана 50-годишнината от създаването си.
     Още много български фолклор ще звучи от сцената пред ДКС „Васил Левски“ в дните на тазгодишната туристическа борса. На 19 април от 11,00 и 17,00 ч. ще могат да се видят изпълненията на Фолклорен ансамбъл „Палавници“ при НЧ „Жар-2002“-гр. Казанлък. Същия ден от 15,00 ч. и на 20 април от 14,30 ч. ще свирят гъдуларите от музикалната формация "Дзигулица"  на СОУ „Емилиян Станев“-Велико Търново.
На 20 април от 13,00 ч. посетителите на изложението и жителите на града ще могат да се докоснат до най-красивите и обичани песни и танци от Югозападна България изпълнени от Фолклорен ансамбъл „Пирин“. На следващия ден, 21 април, от 11,30 ч. автентичния танцов фолклор от западна България ще представи женската формация „Фиданките“ от гр. Видин. Веднага след това, в 12,00 ч., започва съботна „Хоротека за града“, организирана със съдействието на  Търново Runs, клуб „Сръчница“ и клуб „Плетеница“.
Международно туристическо изложение „Културен туризъм” е съвместен проект на Община Велико Търново, Общинска агенция по туризъм „ЦаревградТърнов“, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА). Провежда се с подкрепата на Министерството на туризма на Република България.
В рамките на форума се провежда туристическо изложение, което дава възможност на общини, фирми, информационни центрове, културни институти и неправителствени организации и да представят своя потенциал за развитие на културно-познавателни туристически програми; дискусии по теми, свързани с  иновации, проекти, научни и научно-приложни разработки в областта на опазване и представяне на световното и национално материално и нематериално културно-историческо наследство; X|V Международен Тур Филм Фест-България “На източния бряг на Европа“ за  филми и продукции за туристически продукти и дестинации и Националния конкурс „READ & TRAVEL” („ЧЕТИ И ПЪТУВАЙ”), който отличава най-професионални туристически сайтове и мобилни приложения, най-интересни туристически издания и публикации и най-оригинални плакати за събития в областта на културния туризъм.

Даниел Панов, кмет на В. Търново и председател на Сдружението на общините: „Европейската кохезионна политика да продължи при запазване на същия финансов ресурс и след 2020 година“

Снимка и информация: Община Велико Търново



Бъдещето на кохезионната и общата селскостопанска политика на ЕС бе една от основните теми на заседанието на Съвета на европейските общини и региони, което се провежда в Старата столица. Кметът на Велико Търново и председател на Сдружението на общините Даниел Панов подчерта, че през програмния период 2007-2013 общините са се доказали като много сериозен и отговорен бенефициент на европейските програми с реализираните над 4300 проекта за общо 5 милиарда лева „Това ни позволи да участваме активно, да лобираме и да защитим интересите си при подготовката на настоящия програмен период, който започна от 2014 година. Сега в сферата на европейските програми и проекти гласът на общините се чува по-ясно и по-силно, с него се съобразяват и го зачитат. И понастоящем се движим с добри темпове. Заемаме 7-о място по плащания от Кохезионния фонд и от Фонда за регионално развитие, а по Европейския социален фонд дори сме на 4-то място сред страните членки на ЕС. Към края на миналата година общините изпълняват  над 1 200 проекта на обща стойност около милиард и половина евро“, посочи Даниел Панов.
Даниел Панов посочи, че тези факти показват ангажираността на местните власти в България както в настоящето, така и в бъдещето на кохезионната и общата селскостопанска политики.
Кохезията е най-видимата европейска политика, от която се ползват всички европейски граждани и поради това консенсусни решения трябва да търсим на ниво Европейски съюз. Сближаването на отделните общини и региони трябва да продължи и след 2020 година, а най-малкото, което трябва да бъде направено в тази насока е кохезионната и общата селскостопанска политика да запазят сегашния финансов ресурс и възможни сфери за инвестиции. Надеждите и очакванията ни са, че колегите от Австрия, а след тях и нашите съседи от Румъния ще продължат отстояването на тази толкова важна за жителите на европейските общини и региони позиция“, категоричен бе Даниел Панов. Същото бе посланието, отправено и от заместник-министъра на българското председателство Олег Петков. Генералният секретар на СЕОР Фредерик Валие коментира, че солидарността е сред водещите принципи на Европейския съюз още от създаването му, а продължаването на кохезионната политика и на сближаването е сред водещите ангажименти на Комитета на регионите.
Интеграцията на Западните Балкани, която е приоритет на Българското европредседателство, бе друга от обсъжданите теми. Даниел Панов обясни, че тази тема не е нова за Сдружението на общините, а по създаването, развиването и задълбочаването на сътрудничеството между местните власти от региона се работи вече двадесет години. НСОРБ е сред учредителите на Мрежата на асоциациите на местните власти от Югоизточна Европа, създадена през 2001 година. „Заедно с колегите от държавите обменяме опит и добри практики в сферите на местните финанси, градското планиране, управлението на отпадъците и водите, енергийната ефективност и устойчивия туризъм, финансовата децентрализация. Много успешно и при пълно единодействие с правителството работим и по темата за цифровата икономика, която е приоритет на Естония, България и Австрия. Почти две трети от общините ни вече са част от електронния обмен на документи между публичните администрации. На местно ниво постоянно подобряваме и качеството, и бързината на традиционните ни административни услуги“, говори още Панов.
Близо 100 са проектите, които българските общини изпълняват в рамките на Председателството. Над 3 милиона българи са приобщени към културни и спортни събития, флашмобове и фестивали, викторини и състезания по промотиране на Европейския съюз и на българското председателство.
Изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева запозна всички присъстващи със структурата, функциите и дейностите на най-голямата неправителствена организация в България. Подчертана бе водещата роля, която Сдружението има при законодателните промени и при провеждането на редица политики от централната власт.

Съветът на европейските общини и региони заседава във Велико Търново

Снимки и информация: Община Велико Търново

Съветът на европейските общини и региони /СЕОР/ заседава във Велико Търново. Престижният форум събра в Старата столица представители на местните власти от повече от 30 държави, както членки на Европейския съюз, така и други. Дискусията „Настоящата и бъдещата ни визия за Европа и Европейския съюз” бе открита от кмета на Велико Търново и председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/ Даниел Панов, заместник-министъра на Българското председателство на ЕС Олег Петков, изпълнителния директор на НСОРБ Силвия Георгиева и генералния секретар на СЕОР Фредерик Валие.
            В заседанието участваха генералните секретари и директори на асоциациите-членки на Съвета на Европейските общини и региони (СЕОР). Сред тях са представители на местните власти от Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Естония, Франция, Гърция, Румъния, Литва, Люксембург, Обединеното кралство, Холандия, Норвегия, Швеция, Финландия, Испания. Гостуват и делегати от Мрежата на асоциациите на месните власти от Югоизточна Европа /Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Молдова, Словения, Сърбия, Турция, Хърватска и Черна Гора/.
            Основните теми, които чуждестранните гости обсъдиха заедно с българските домакини от НСОРБ и Община Велико Търново, бяха свързани с приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС, интеграцията на Западните Балкани, бъдещето на кохезионната и общата селскостопанска политика след 2020 година и запазването на настоящия им финансов ресурс, условия и възможни сфери за инвестици.
            По време на откриването кметът на Велико Търново Даниел Панов приветства гостите и им пожела заседанието да бъде успешно и ползотворно за местните власти както в България, така и в останалите европейски държави. „За нас във Велико Търново е голяма отговорност да сме домакини на толкова важна международна среща. Именно тук, в Старата столица, вие можете да усетите българския дух, да се докоснете до величието и историята на България, до вековните традиции, обичаи и занаяти, които са част от европейската култура“, обърна се Панов към гостите.
В рамките на визитата във Велико Търново, представителите на Съвета на европейските общини и региони ще се докоснат до историята на Второто българско царство и Търновград в Мултимедийния посетителски център и в крепостта Царевец.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново