понеделник, 6 ноември 2017 г.

Овладян е пожарът във великотърновски месокомбинат

Снимката е илюстративна. Източник: mvr.bg
Информация: Община Велико Търново
Овлядан е пожарът, пламнал по-рано тази вечер във великотърновския месокомбинат на фирма „Елит мес”. Кметът на старопрестолния град Даниел Панов изказа благодарности на огнеборците за бързата и адекватна реакция по потушаването на огнената стихията.

Ангажирани са общо дванадесет екипа – десет от великотърновската Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и два от Габрово.

„Благодаря на всички служители на двете регионални дирекции за своевременната реакция и действия при овладяването и гасенето на пожара. Поддържаме постоянен контакт с главен комисар Николай Николов – директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. При нужда ще бъдат ангажирани и още екипи”, коментира Даниел Панов. Кметът благодари и на всички служители на Областна дирекция на МВР – Велико Търново, които също помагат за справяне с огнената стихията.

Във връзка с пожара Даниел Панов изиска периодично замерване на нивата на фини прахови частици в района на огнището. Изследвания ще бъдат извършвани на всеки два часа. Първите проби сочат, че няма завишаване на нивата.

Предлагат във всеки автобус да има видеонаблюдение

Тази седмица официално ще внесем в "Автомобилна администрация" предложението да има видеорегистратор във всеки автобус. Ако е необходимо, ще го внесем и в Народното събрание. Това заяви Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

Тодоров посочи, че от една година има такова видеонаблюдение при "Спешна помощ" в София. За половин година намаляха с 40-50% нарушенията, които правят шофьорите на линейки, заяви председателят на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи пред Нова телевизия.

По думите на Тодоров записите от такива регистратори ще представляват доказателство пред съда в случай на инцицент.

Според председателя на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи един видеорегистратор струва между 100 и 200 лева. Големината на картата пък позволява запис от 6,8 дори 10 часа т.е. няма курс в България, който да не бъде записан изцяло. Освен това има регистратори, които могат да записват и какво се случва в самия автобус.

Ако при катастрофата на автобуса на АМ „Тракия” до Ямбол имаше регистратор, сега нямаше да има чудене дали шофьорът е бил преуморен, дали е имало нерегламентирана смяна на шофьори, дали е имало засичане, убеден е Тодоров.

Засега по случая с преобърнатия автобус няма нови данни от разследването, каза говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова. Тя изрази подкрепа за въвеждането на видеорегистратори.

Източник: Expert.bg
Снимки: https://www.facebook.com/PPADVT

Ново спонсорско партньорство обяви футболен клуб „Етър ВТ“

Снимки и информация: Община Велико Търново

Ново спонсорско партньорство обяви футболен клуб „Етър ВТ“. „Виолетовите“ ще си сътрудничат с популярната компания за спортни залози WinBet. Контрактът е със срок за една година. Договорът бе парафиран от заместник-кмета проф. Георги Камарашев, който е председател на Управителния съвет на „Етър ВТ“, както и от Биляна Митева – изпълнителен директор на компанията.

„Споразумението е с много добри финансови параметри, които ще доведат до повишаване на качеството на футбола. Условията за спорт във Велико Търново и в частност – на стадион „Ивайло“, ще станат още по-добри“, коментира проф. Георги Камарашев.

Той припомни, че през изминалото лято Общината е вложила над 200 000 лева за подобряване на градския стадион – основно ремонтирани бяха двете съблекални, както и санитарните възли във всички сектори. Напълно завършен бе бившият сектор за гости, където бе възстановено бетонното покритие, а по изискване на МВР бе монтирана висока ограда. Създадена бе нова зала за пресконференции, закупено бе оборудване за трафопоста. С целеви средства от спортното министерство стадион „Ивайло“ се сдоби със съвременно осветление.

Представителите на WinBet също изразиха удовлетворение от партньорството с „виолетовите“. Един от ангажиментите на компанията ще бъде осигуряването на информационно табло за футболните срещи, както и нови екипи за отбора.


Двамата капитани на „Етър ВТ“ Иван Петков и Иван Стоянов оцениха положително споразумението и бяха категорични, че контрактът затвърждава финансовата стабилност на клуба. 

Район около централен булевард и цял квартал са без вода

Два големи района във Велико Търново са без вода днес заради аварии на водопреносната мрежа. От "ВиК Йовковци" ООД посочват, че до 14,00 ч. е ограничено водоподаването за квартал "Асенов". Същото важи и за целия булевард "Никола Габровски", където аварията е по-сериозна и налага спиране на водата до 20,00 ч. тази вечер.
От дружеството се извиняват за неудобствата и обещават, че при възможност повредите ще бъдат отстранени и преди посочените крайни срокове.

Градска пешеходна обиколка събира великотърновци в подкрепа на Никол. Вижте и останалите събития през седмицата

Информация: Община Велико Търново

Градска пешеходна обиколка под надслов „Заедно за Никол“ ще се проведе на 7 ноември от 16:00 часа. Инициативата цели да подкрепи дарителската кампания за 13-годишната Никол Георгиева, която се бори с тежко заболяване, като насочи фокуса на обществото и националните медии към каузата. Инициативата е на общинския съветник Георги Недев, на младежки организации, сред които Tarnovo Run, Спортувам.инфо. на мотоциклетистите от състезателен клуб „SixSports“. В събитието ще се включат ученици от всички училища, студенти от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ . 

Шествието ще стартира от ДКС „Васил Левски".


Вижте и останалите събития през седмицата.

Програма на Община Велико Търново
6 ноември – 12 ноември 2017г.

През ноември, крепост Царевец: Приключенска игра „Световни криминални загадки“

6 ноември /понеделник/
11:00 ч., стадион „Ивайло“ – Зала за пресконференции
Пресконференция на ПФК „Етър“ относно ново партньорство
15:30 ч., МДТ „Константин Кисимов“
„Декамерон“ – комедиен спектакъл по Джовани Бокачо
19:00 ч., МДТ „Константин Кисимов“
„Криворазбраната цивилизация“ – мюзикъл по Добри Войников

7 ноември /вторник/
16:00 ч., начална точка - ДКС „Васил Левски“
„За Никол“ – градска пешеходна обиколка
19:00 ч., Читалище „Надежда“
„Тайната на един Дон Жуан“ – театрален спектакъл от Валентин Красногоров

9 ноември /четвъртък/
14:00 ч., Чуждоезиков център на РНБ „П. Р. Славейков в кв. „Колю Фичето“
Среща – разговор с Огнян Панов – писател, журналист и фотограф, представяне на дебютната му книга „Горчива мъгла“. Ще участват ученици от ПГЕ „А. С. Попов“

10 ноември /петък/
19:00 ч., Читалище „Надежда“
„Пилето, което казва КУ“ – моноспектакъл на Иван Юруков

11 ноември /събота/
11:00ч., салон на НЧ „Искра“
Театър ВЕСЕЛ представя: „Косе Босе“ – детски куклен спектакъл

Предстоящи събития:

14 ноември /вторник/
17:30ч., РНБ „П.Р.Славейков“
Представяне на стихосбирката „Промълвила тишина“ с автор Райна Недялкова. Представянето ще бъде направено от г-н Владимир Шумелов. Средствата от продажбата на книгата ще бъдат дарени на деца, болни от диабет
17:30ч., ИЗ „Рафаел Михайлов“
Откриване на изложба - учебни работи на първия випуск  /1963-1967г. / на Факултет по изобразително изкуство  при ВТУ ”Св. св. Кирил и Методий”

17 ноември /петък/
10:00ч., театрален салон на НЧ „Надежда 1869“
Отбелязване на 190 години от рождението на патрона на ОУ „П.Р.Славейков“
17:30ч., ИЗ „Рафаел Михайлов“
Откриване на Фотоизложба  на Светогорското представителство – Солун -   
"Света гора: През погледа на фотографския обектив”
19:30ч., ДКС „Васил Левски“
Концерт на група „АХАТ“

18 ноември /събота/
11:00ч., салон на НЧ „Искра“
Театър ВЕСЕЛ представя: „Житената питка“ – детски куклен спектакъл, представен от ДКТ – гр.Габрово

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново