четвъртък, 28 септември 2017 г.

Над 7 000 харесвания във Фейсбук и близо 840 000 посещения в нашия любителски сайт за обществения транспорт във Велико Търново



Повече от 7 000 харесвания събра любителската ни Фейсбук страница за градския транспорт във Велико Търново. В нея ежедневно се публикува информация за всичко случващо се в старата столица, снимки на града и др. В рамките на година и половина, любителският ни сайт за обществения транспорт във Велико Търново реализира близо 840 000 посещения. В него може да откриете най-актуалната информация по отношение на маршрутите и разписанията на градските и крайградските автобусни линии, както и на част от междуградските. В него място намират и телефони за връзка с Автогара Запад, Автогара Юг, Жп гара Велико Търново, както и с транспортните компании в старата столица.

Есенният празник на Самоводската чаршия събра над 25 000 търновци и гости на Велико Търново

Снимка и информация - Регионален исторически музей,
гр. Велико Търново



       Над 25 000 жители и гости на Велико Търново събра тридневния есенен празник на прочутата Самоводска чаршия. Традиционната Нощ на Самоводската чаршия и  Фестивалът на занаятите се проведе от 22-ри до 24-ти септември и колоритно съчета традициите, разнообразна музика, приложните и съвременни изкуства.
       Събитието бе организирано от Общинска агенция по туризъм ”Царевград Търнов” и Община Велико Търново в партньорство с Hipster и Сирена Du Chef Radichev. Празникът бе реализиран благодарение на подкрепата на GO GRILL, ГУЛБАНИС ВАЙН" ООД, "Бритос" ЕООД,  Винарна Ялово, „ЛАКТИМА“ ЕАД  и  Street Chefs.
       Във Фестивала на занаятите се  включиха над 60 творци от цялата стана, а майсторите от Самоводската чаршия демонстрираха съхранените от тях старинни технологии пред гостите на празника.
       За любителите на храни с еко произход имаше базар, на който се предлагaха ръчно точена юфка, различни видове сирена и сладка, лютеница, продукти от козе мляко, печени на мангал кестени.
      Уникалната архитектура и автентичната обстановка на Старо Търново бе допълнително подсилена с разноцветна украса, а над чаршията се носеше мирисът на печени кестени, кадаиф и кафе на пясък.
       Улични артисти и музиканти, различни пърформанси, интерактивни игри и детски представления, вечерни концерти, международен пленeр по живопис, скулптурни инсталации, огнено шоу и още много забавления предложи седмото издание на есенния празник на Самоводската чаршия.
       Общинска агенция по туризъм ”Царевград Търнов” благодари на всички съорганизатори, спонсори, участници и гости на Нощ на Самоводската чаршия и Фестивала на занаятите, които заедно направиха събитието една вълшебна и красива емоция в началото на есента.


Музейните обекти във Велико Търново с променено работно време от 1 октомври


Информация - Регионален исторически музей,
гр. Велико Търново
Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt

С променено работно време ще са обектите и експозициите на Регионален исторически музей-Велико Търново от 1 октомври 2017 г.
     От 9,00 до 18,00 часа ще са отворени за посетители Архитектурно-музейните резервати „Царевец“ и „Трапезица“, Мултимедиен посетителски център „Царевград Търнов“, музей „Възраждане и Учредително събрание“ и Археологическия музей.
     Средновековните църкви в квартал „Асенов“, Констанцалиевата къща и църквите-музеи „Св. Архангели Михаил и Гавраил“, „Рождество Христово“ и „Св.Георги“ в Арбанаси, както и Археологически резерват „Никополис ад Иструм“ и къщата-музей „Филип Тотю“ в с. Вонеща вода ще приемат туристи от 9,00 до 17,00 часа.
     От 9,300 до 17,30 ч. е новото работно време на музеите „Затвор“, „Сарафкина къща“ и „Нова и най-нова история“.
     Продажбата на билети за музейните обекти се преустановява 30 минути, а за крепостите Царевец и Трапезица – 1 час преди края на работното време.

Временна промяна в организацията на движението във Велико Търново за утре/петък (29ти септември)

Информация - Община Велико Търново
Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt
Временна организация на движението на 29 септември
За времето от 18,00 до 19,30 ч. ще бъде спряно движението на МПС в участъка от МДТ "К.Кисимов" до сградата на Община Велико Търново;
От 22,15 до 23,00 ч. за движение на МПС ще бъде затворен площад "Цар Исен I"

Започва ремонтът на пътя между Велико Търново, Арбанаси и Горна Оряховица

Снимка и информация: Община Велико Търново


Започва основният ремонт третокласния републикански път между Велико Търново, Арбанаси и Горна Оряховица. Отсечката ще бъде изцяло преасфалтирана, ще бъде оформено отводняването, укрепени ще бъдат и местата, където има риск от свлачищни процеси.
Строителните работи ще бъдат осъществени в два етапа. Първият обхваща участъка от разклона към долната станция на фуникуляра към крепостта Трапезица до отклонението за с. Арбанаси. В тази част път III-514 вече е затворен. Обходният маршрут е през Южния пътен възел и с. Шереметя.
Вторият етап включва преасфалтиране на участъка от разклона за с. Арбанаси до Горна Оряховица. В тази част пътят все още е отворен за движение, тъй като строителните работи ще започнат след завършване на първата фаза.
Целият ремонт ще приключи в рамките на настоящия строителен сезон. В този времеви период ще бъде преасфалтиран и пътят между селата Самоводене и Ресен, също част от третокласната републиканска мрежа.

Финансирането за двата обекта е осигурено от правителството и е на стойност над 8 милиона лева. Средствата са част от допълнителните 100 милиона лева, които наскоро бяха отпуснати по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за подобряване на пътната инфраструктура в страната. 

Още два часа няма да има вода в най-големия великотърновски квартал

Още два часа няма да има вода в най-големия квартал във Велико Търново. Това става ясно от информация, публикувана от "ВиК Йовковци" ООД. От дружеството посочват, че заради авария и необходим спешен ремонт е ограничено водоподаването за квартал "Буздлужа". От компанията посочват, че повредата ще бъде отстранена до 17,00 ч. днес, а по възможност - и по-рано.

Международното бианале на стъклото гостува във Велико Търново

Снимки и информация: Община Велико Търново

Международното бианале на стъклото гостува във Велико Търново. Пластики с много висока художествена стойност са представени в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“. Произведенията са на 20 автори от Швеция, Полша, Япония, Ирландия, Германия, Хърватия и др.  Творците са част от световния елит на изкуството от стъкло.
Изложбата бе открита от заместник-кмета на старопрестолния град Ганчо Карабаджаков, от декана на художествения факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проф. Борис Желев и от Габриела Тончева, която е сред организаторите на бианалето.
Голям бе интересът към експозицията още в първия ден на гостуването й. Много великотърновци, студенти, преподаватели, художници разгледаха пластиките. 
Международното бианале на стъклото обхваща четири града в България – София, Велико Търново, Варна и Белослав. Над 120 артисти от 30 държави представят своите произведения в рамките на националното събитие. Като част от изложбите ще бъдат организирани творчески ателиета 

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново