четвъртък, 14 юни 2018 г.

С огледало натоварена пешеходна пътека във великотърновския квартал „Бузлуджа“ става по-безопасна

Снимки и информация: Община Велико Търново

Ново пътно огледало бе монтирано край натоварената пешеходна пътека във великотърновския квартал „Бузлуджа“, намираща се срещу детската площадка и уредите за фитнес на открито на ул. „Георги Живков“. Поставени са и нови пътни знаци, които сигнализират както за пресечката, така и за ограничението на скоростта в района, което е 30 километра в час. Подновена бе и маркировката на пътеката, както и на продължението й, прекосяващо локалния паркинг до блок №7.

С извършените дейности пешеходната пътека е допълнително обезопасена, а пресичащите вече ще имат отлична видимост към завоите в посока южния край на ул. „Георги Живков“. Огледалото и пътните знаци са монтирани след разговори между жители на квартала, общинския съветник Деян Хаджийски, ресорната комисия по пътна безопасност и транспорт в Община Велико Търново, както и общинското дружество „Организация на движението, паркинги и гаражи“.
Продължава и освежаването на пътната маркировка по всички пешеходни пътеки в Старата столица.

Община Велико Търново и полицията с мерки срещу автомобилни гонки по бул. „България“

Снимка и информация: Община Велико Търново

Община Велико Търново и Районното управление на полицията в Старата столица предприемат мерки срещу автомобилни гонки по бул. „България“. Повод са постъпили сигнали от жители на Старата столица, станали свидетели на шофиране с висока скорост или по демонстративен начин в района на булеварда от кръстовището с ул. „Беляковско шосе“ и ул. „Полтава“ до западния пътен възел. Необходимостта от засилен контрол бе обсъдена по време на заседание на транспортната комисия в общината, провело се под ръководството на заместник-кмета проф. Георги Камарашев.
            
Като възможно решение бе предложено монтиране на записващи камери с най-съвременна оптика, позволяващи детайлно разчитане на регистрационните номера на автомобилите и нощно време. Обсъдено бе и поставянето на снимачно устройство, което ще записва скоростта на движение. Изненадващи полицейски акции в района също ще бъдат част от мерките срещу демонстративното шофиране.
            
„Апелираме към всеки, станал свидетел на подобни нарушения, веднага да се обади на тел. 112 и да съобщи и регистрационните номера на автомобилите“, коментира проф. Георги Камарашев.

Финалът на „София Филм Фест“ - в залата на Община Велико Търново при дъжд

Информация: Община Велико Търново
Снимка: Ростислав Грънчаров

Фестивал на лятното кино стартира във Велико Търново в началото на седмицата. Атрактивното събитие, провеждащо се всяка вечер в Летния театър, е организирано от екипа на „София Филм Фест“ и Общината и се реализира с подкрепата на Национален филмов център и верига киносалони Europa Cinemas.
            
Община Велико Търново осигури резервен вариант за финала на фестивала, който е планиран за петъчната вечер /15 юни/. Ако времето е лошо и дъждовно, прожекцията на филма „Квадратът“ /Швеция, Германия/ ще бъде излъчена в голямата зала на кметството от 18,30 ч. При подходящи метеорологични условия продукцията ще бъде излъчена според предварителната програма – в 21,00 ч. в Летния театър.

Велико Търново домакинства международна конференция за спасяването на българските евреи

Снимка и информация: Община Велико Търново

Велико Търново е домакин на Международната научна конференция „Спасяването на българските евреи – събития и личности“, посветена на 75-годишнината от епохалното българско дело и постижение. Форумът бе открит във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Събитието е организирано от Историческия факултет на ВТУ, Българо-еврейския научен институт и Клуба на приятелите българи и евреи.
Конференцията се провежда под патронажа на вицепремиера Валери Симеонов и е част от календара на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Началото й бе дадено от Валери Симеонов, заместник-ректора на ВТУ доц. Димитър Димитров, историка проф. Пламен Павлов и заместник-кмета на Велико Търново проф. Георги Камарашев.
Форумът обхваща външнополитическия и вътрешнополитическия аспект на епохалното българско постижение, историографските, образователни и медийни публикации по темата.
Открита бе и документалната изложба „Страната на спасените евреи“, която е дело на Израелско-българския институт и Филмова студия „Време“, реализирана с подкрепата на Министерството на културата. Експозицията представя непоказвани до момента доклади, писма, телеграми и документи, свързани с участието на България във Втората световна война и със спасяването на 50 000 евреи от концлагерите, за ролята на цар Борис III, българския елит и общество в хуманното дело.

Кметът Даниел Панов инспектира ремонтите на инфраструктурата в Старо Търново

Снимка и информация: Община Велико Търново

Кметът на Велико Търново Даниел Панов инспектира изпълнението на строителните дейности по редица улици в старата градска част, включително „Гурко“, „10 февруари“, „Читалищна“, „Силвестър Пенов“, „Шейново“, „Максим Райкович“. Представителите на фирмата изпълнител и на строителния надзор увериха, че планираните срокове се спазват, а редица участъци вече са с положени нови настилки. Строителството трябва да приключи до края на годината.
„Старият град е лицето на Велико Търново, а контролът върху изпълнението на дейностите е ежедневен. Където бъдат констатирани нередности, те са отстранявани в най-бързи срокове. Подобно по мащаба си строителство в старата градска част не се е случвало от 50 години. Със сигурност работата по инфраструктурата води до временни затруднения. Нека обаче бъдем търпеливи – всичко е за по-добрия облик на Велико Търново, по-добрите условия за живот, бизнес, туризъм и за запазване на автентичния вид на Стария град“, коментира Даниел Панов.

В огледа на строителните дейности участваха също заместник-кметът проф. Георги Камарашев и директорът на строителната дирекция инж. Динко Кечев. Ежедневно те следят за качественото изпълнение на проекта.
Обновяването на 38-е улици и площади е част от големия проект на общината „Привлекателна и съхранена автентична градска среда в град Велико Търново“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Включени са следните дейности - реконструкция на улични настилки, тротоари, пешеходните алеи, стълбища, монтиране на нови елементи на градското обзавеждане /парапети, пейки, кошчета за смет, енергоспестяващо улично осветление/, озеленяване и залесяване. Същите дейности са заложени за инфраструктурата в квартал „Чолаковци“, както и за пешеходната алея между жилищния комплекс и кв. „Бузлуджа“. Общата стойност на инвестицията е 11 милиона лева.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново