сряда, 21 юни 2017 г.

Кметът Даниел Панов посрещна журналисти от водещи руски национални медии

Снимка и информация: Община Велико Търново

Кметът на Велико Търново Даниел Панов посрещна група журналисти от водещи руски национални медии. Делегацията е на посещение в старопрестолния град и архитектурния резерват с. Арбанаси. По време на работната среща бяха обсъдени възможности за популяризиране на България и Велико Търново като туристически дестинации. Акцентът бе поставен върху възможностите за културен туризъм в старопрестолния град и региона.
Още в сутрешните часове на днешния ден журналистите от Русия разгледаха крепостите Царевец и Трапезица, Мултимедийния посетителски център с представените сцени и събития от епохата на Второто българско царство, музей „Възраждане и Учредително събрание”, катедралния храм „Рождество на Пресвета Богородица”. Обиколката им включи също Самоводската чаршия, църквата „Възкресение Христово” и паметника на генерал Гурко в парк „Марно поле”. В Арбанаси представителите на медиите останаха силно впечатлени от средновековния храм „Рождество Христово”. 
Кметът Даниел Панов запозна гостите със съвременния облик на Велико Търново като проспериращ град, в чиято градска среда, туристическа, образователна, спортна, здравна и социална инфраструктура за последните няколко години са инвестирани над 120 милиона лева европейски средства. Разговорът обхвана въпроси за многобройните събития в областта на културата и изкуствата, дванадесетте международни фестивала, високата раждаемост, завишения инвестиционен интерес и инвестициите, рекордно ниската безработица.
„Уверен съм, че ще бъдете добри посланици на Старата българска столица, на облика й като целогодишна дестинация за културен туризъм, образователно средище и проспериращ град”, обърна се Даниел Панов към журналистите от Русия. Гостите заявиха, че при първа възможност ще посетят отново старопрестолния град.


Реставрират близо 20 старинни къщи във Велико Търново

Снимки и информация: Община Велико Търново

Близо 20 старинни къщи, намиращи се в старата част на Велико Търново, ще бъдат реставрирани. По фасадите на осем от тях вече започнаха строителните дейности. Собствениците на още десетина къщи са изразили готовност за бързо изпълнение на издадените от кмета на Велико Търново Даниел Панов предписания.

Добрата тенденция продължава вече повече от година. Още 20 са сградите в историческата част на Велико Търново, чиито ремонти, започнали през миналото лято, вече са приключили. Те са разположени по улиците „Независимост”, „Стефан Стамболов”, „Велчо Джамджията”, „Михаил Кефалов” и др. Подобна по своите мащаби реставрационна дейност в Стария град не се е случвала през последните 30 години. 
На собствениците на още 36 къщи със статут на паметници на културата за втори път са издадени предписания за предприемане на необходимите ремонтни дейности по фасадите, конструкцията и покривите. Тези жилищни имоти са разположени по главните улици в старата част на Велико Търново. Още 56 сгради, намиращи се по второстепенните улици, също са проверени от разширена комисия, включваща експерти и специалисти както по културно-историческо наследство, така също и по строителство и устройство на територията.


Община Велико Търново и кметът Даниел Панов апелират към собствениците да спазват силуетните планове и определените според тях цветове на фасадите на сградите. Така например, наскоро бе установено, че собственикът на недвижим имот на площад „Цар Асен I” боядисал в жълт цвят дограмата на прозорците. След намесата на Община В. Търново, само за ден елементите бяха пребоядисани в изискуемия по силуетния план цвят. Необходимите изисквания са налични в дирекция „Строителство и устройство на територията”. 

И този уикенд на Царевец ще има приключенски игри

Снимка и информация: Община В. Търново/Общинска туристическа агенция
Всеки уикенд през летния сезон крепостта Царевец ще е арена на приключенски игри. Това обявиха от Общинската туристическа агенция във Велико Търново. Решението е взето след големия успех на първото издание на инициативата, което се проведе на 17 и 18 юни.
Стотици се включиха в разкриването на средновековните криминални загадки под надслов „Тайната на деветте ключа”. По специални маршрути участниците намираха мистериозни послания, преминаваха забавни препятствия и същевременно научаваха интересни подробности за Царевец, столичния Търновград и Второто българско царство. Сред привлечените от играта имаше българи, имаше и англичани, руснаци, испанци и туристи от  Израел.
Всяко издание на играта ще бъде съпътствано от специална томбола. Първият жребий бе спечелен от Ралица Недялкова от Велико Търново. Тя спечели най-новия туристически филм за старопрестолния град „Велико Търново – в сърцето на историята”, в главната роля на който е Юлиян Вергов. Продукцията спечели призове от филмовия фестивал в Кан.

Следващото издание на играта „Средновековни криминални загадки” е на 24 и 25 юни. Посетителите заплащат само входната такса за Царевец. През юли ще бъде обявена и още една атрактивна игра, посочиха от Общинската туристическа агенция.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново