вторник, 21 ноември 2017 г.

С детски концерт Велико Търново отбеляза Деня на християнското семейство

Снимкаи и информация: Община В. Търново
С детски концерт Велико Търново отбеляза празника Въведение Богородично – Ден на християнското семейство. Малчуганите от детските градини „Райна Княгиня“, „Ален мак“, от Неделното училище към храма „Свети Николай“, както и танцьорите от Ансамбъл „Българче“ зарадваха стотици великотърновци с чудесните си изпълнения.
Кметът на Старата столица Даниел Панов поздрави децата, техните родители и близки, както и всички гости в залата на общината. Той припомни, че в Деня на християнското семейство Божията майка за първи път е прекрачила прага на църквата.

„Нека възпитаваме децата на Велико Търново и България в духа на изконните християнски ценности, нека ходим заедно с тях по-често на църква, нека ги учим да се кръстят и да отправят молитва. Всичко това е неизменна част от нашата българска идентичност. Нека възпитаваме бъдещите поколения в дух на родолюбие към България и Старата столица, нека ги учим да пазят традициите и обичаите“, обърна се към стотиците великотърновци Даниел Панов.

Празникът бе организиран от Община Велико Търново и Великотърновска света митрополия. Приветствие към всички присъстващи отправи и отец Славчо. 

Догодина обновяват поне още 15 км от пътя Русе - Бяла

През 2018 г. ще бъдат рехабилитирани още поне 15 км от първокласния път Русе – Бяла. Това съобщи днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при посещението си в Русе, съобщиха от пресцентъра на ръководеното от него ведомство.



Там Нанков проведе работна среща с кмета на града Пламен Стоилов и народни представители от региона. Пред медии в града министърът коментира, че физическото изпълнение на извършващия се в момента ремонт на близо 10-километровия участък на Беленския баир от пътя Русе – Бяла вече е над 50%. Поради интензивния тежкотоварен трафик по трасето на участъка са положени асфалтобетон и геомембранна мрежа. Остава да бъдат положени износващ слой и маркировка. "Очаква се изпълнението да приключи в рамките на следващите две седмици", посочи Николай Нанков, който по-рано днес инспектира ремонта на пътя. "Предстои Агенция „Пътна инфраструктура“ и кметът на Община Бяла да сключат споразумение за съвместно изграждане на обезопасителни съоръжения на кръговото кръстовище, което е един от най-тежките участъци от гледна точка на безопасност, с висока степен на травматизъм и жертви в страната", каза още министърът.

Той добави, че се предвижда изграждане на насип от инертни материали и осветление. "В рамките на следващите няколко седмици предстои подмяна на защитни съоръжения, мантинели и парапети там", заяви Нанков.

"Взетото през месец септември решение за наддоговаряне с 212 млн. лв. на ресурса по Оперативна програма „Региони в растеж“ позволи да поканим кмета и да сключим договорите за обновяване на сградите от образователната инфраструктура в Община Русе, за да може да стартира реалното им изпълнение", каза още министър Нанков. Той добави, че по тях вече се работи и в рамките на 2018 г. се очаква да има обновени материална база, оборудване, обзавеждане и спортна база в училища и детски градини в града.

"През 2018 г. ще стартира изпълнението на големия воден проект в Община Русе, финансиран с европейски средства, по който ВиК - Русе е бенефициент", обяви Николай Нанков. Той поясни, че около 50 млн. лв. ще бъдат вложени в подобряване на питейно-битовото водоснабдяване, а малко над 30 млн. лв. ще са инвестициите за канализация и пречистване на отпадъчни води.

Източник: БГНЕС
                  Expert.bg

Даниел Панов поздрави бивши директори и учители за Деня на християнското семейство

Снимка и информация: Община Велико Търново
Кметът на Велико Търново Даниел Панов изненада приятно бивши директори и учители от училищата в Старата столица. Поводът за срещата с дейците на образованието бе Денят на християнското семейство – 21 ноември.
„Вие, уважаеми учители, сте своеобразни духовни родители на поколения великотърновци и българи. Огромна е вашата роля за нашето възпитание, духовно и личностно израстване. Благодаря ви, че посветихте живота си на просветата. Много голям е вашият принос Велико Търново да е духовна, културна и образователна столица“, обърна се към присъстващите Даниел Панов.
„Нека всеки млад учител следва добрия пример на своите бивши колеги. Те ни възпитаваха в дух на родолюбие, научиха ни на любов към знанието, да обичаме България и Велико Търново, да съхраняваме и предаваме традициите и обичаите“, каза още Даниел Панов в обръщението си към образователните дейци.
Кметът на Велико Търново подчерта, че както по времето на великия българин, великотърновец и държавник Стефан Стамболов, така и днес образованието е водещ национален приоритет за правителството и за местната власт.
Учителите бяха поздравени от ученици от Старопрестолна гимназия по икономика и Средно училище „Емилян Станев“. Срещата уважиха също областният управител проф. Любомира Попова, началникът на Регионалното управление по образованието Розалия Личева, общински съветници, университетски преподаватели и др.


Царевец светва в оранжево срещу насилието върху жени и деца

Снимка и информация: Община Велико Търново

Крепостта Царевец във Велико Търново ще бъде обагрена в оранжево на 25 ноември. Инициативата на Зонта клуб в Старата столица, подкрепена от кмета Даниел Панов, е част от глобална кампания срещу насилието върху жени деца, както и срещу трафика на хора.
Всяка година от 25 ноември започват дните на активност на Зонта клубовете в целия свят, насочени срещу този тип престъпления срещу личността. В 17,30 ч. в съботната вечер историческият хълм в старопрестолния град ще бъде осветен в оранжево, в знак на съпричастност и солидарност към пострадалите от този тип престъпления.
Отново с подкрепата на Община Велико Търново на 1 декември дамите от Зонта клуб Велико Търново ще експонират табла с полезна информация за превенцията срещу насилието и трафика на хора. Изложбата ще бъде подредена по пешеходната алея пред Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.
През последните 15 години Зонта клуб Велико Търново реализира различни прояви в подкрепа на пострадалите от тези престъпления жени и деца. Организацията повишава информираността им за техните правата, предоставя безплатни юридически и медицински консултации и съвети, съдейства им пред органите на МВР и прокуратурата.
Друг основен акцент е поставен върху превенцията срещу насилието и трафика на хора. Консултанти и организатори на събитията са дамите юристи и лекари – членове на Зонта клуб, които привличат и свои колеги.


Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново