петък, 29 юни 2018 г.

От Царевец стартира Европейското първенство по ориентиране за младежи

Снимки и информация: Община Велико Търново

От Царевец тази сутрин стартира Европейското първенство по ориентиране за младежи. 500 състезатели от 35 държави се включиха в спринтовата надпревара, провела се из крепостта и в района на площад „Цар Асен I”. Първенството продължава до 1 юли, а официалното откриване е този следобед на сцената на Летния театър във Велико Търново, където ще има дефиле на всички участници.

Сред атлетите има състезатели както от цяла Европа, така също от САЩ, Австралия и Нова Зеландия. Те ще бъдат разделени в четири групи – момчета и момичета до 16 годишна възраст; мъже и жени (16-18 г.). България е представена от 15 състезатели и двама треньори.

На 30 юни надпреварата продължава в района на село Мийковци, община Елена, а ден по-късно са финалите на щафетните игри, които ще бъдат край Петропавловския манастир.
            
Европейското първенство е организирано от Българската федерация по ориентиране, Спортен клуб „Трапезица – 1954“, Туристическо дружество „Трапезица – 1902“, общините Велико Търново, Елена и Лясковец. Крепостта Царевец е оценена като една от най-добрите в цяла Европа локации за спортната дисциплина, предвид характеристиките на терена, посочиха организаторите.  

„Гугъл“ организира безплатни бизнес обучения във Велико Търново

Информация: Гугъл/Община В. Търново

Велико Търново става част от обучителна програма за малкия и средния бизнес, организирана от най-популярната в световен мащаб интернет платформа „Гугъл“. Проектът Google Дигитален гараж е напълно безплатен за своите бъдещи ученици, а семинарите в Старата столица ще бъдат в Стопанския факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Обученията са насрочени за 5 и 19 юли.
Безплатните семинари ще бъдат водени от 12 специално обучени консултанта. Те ще покажат нагледно пред малкия и средния бизнес какви възможности за икономически и бизнес растеж дава световната мрежа, особено на фона на цифрите, които сочат как 70% от хората в България ползват интернет за лични цели, а 48% от тях пазаруват онлайн. Предвидени са и индивидуални консултации.
Освен в Старата столица, подобни обучения ще има още в 36 града. Целта на Google и SoftUni Digital е в семинарите да бъдат привлечени над 15 000 души от малкия и средния бизнес.

Цар Иван Асен II се завръща тази вечер на Царевец

Снимки и информация: Община Велико Търново/Регионален исторически музей


Великият български цар Иван Асен II ще се завърне в своя дом – крепостта Царевец. Там ще бъде открит Международният фестивал на историческите възстановки „Средновековен Търновград“, посветен на 800-годишнината от възкачването на цар Иван Асен II (1218-1241 г.) на българския престол. 
Откриването ще бъде в 19,00 ч. тази вечер, а зад крепостните стени на Царевец ще има атрактивни демонстрации на бойни хватки. Входът е свободен.

Пред посетителите отново ще оживеят всички исторически събития, свързани с умелата дипломация на великия владетел и добре премислените му династични бракове. Това ще се случи в театралната постановка „Сватбите на Йоан Асен II“, с режисьор Антони Цонев. Спектакълът ще е кулминация на откриването и ще бъде представен в Царския дворец от състав на великотърновския театър.
Постановката е по текст на актьора Иван Митев, който ще пресъздаде образа на първия търновски патриарх Йоаким. В ролята на Иван Асен II ще е популярният актьор Милен Иванов. Виктор Терзийски ще се превъплъти в унгарския крал Андраш II, Детелин Кандев ще изиграе севастократор Александър – брат на царя. Лилия Иванова ще бъде първата съпруга на Иван Асен II Анна, а Стефка Златкова ще влезе в ролята на унгарската принцеса Анна – Мария.
Фестивалът продължава и през уикенда, а всеки посетител ще може да се запознае с конкретни елементи от живота и бита от времето на Второто българско царство и Средновековна Европа. В детайли ще бъдат представени автентични занаяти от XI-XIII век и съпътстващите ги технологии – горещо и студено коване, точиларство, обработка на кожи, производство на пергамент, сечене на монети, дърворезба, ножарство, плетене на дантела и на колани на кори. На място ще бъде показана и средновековната българска и европейска кухня.

Демонстрации на военни схватки, сражения, фехтовка и стрелба с лък ще подчертаят отличните войскови умения на средновековните българи от Търновград. За гостите ще има състезания по стрелба с лък и арбалет, както и своеобразни курсове по бойни техники и боравене с оръжия. Всяка от трите вечери ще завърши с концерт със средновековна балканска и европейска музика.
Организатор е Община Велико Търново, а партньори са Регионалният исторически музей в Старата столица, клуб „Традиция“ /В. Търново и Панагюрище“, сдружения „Чигот“ и „Авитохол“ /Варна/, Средновековно общество MODVS VIVENDI – София, Дружина „Барадж“ /Пазарджик/, група „Ериней“ и сдружение „Верени“. Чуждестранните реанактори са от групи „Кафява мечка“ и „Червеният дракон“ /Румъния/, формация „Бели орлови“ /Сърбия/, група „Спиритуал сезонс“ – Украйна.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново