сряда, 26 октомври 2016 г.

Безплатен вход за Трапезица и Царевец утре

Безплатен ще е входът в утрешния ден за крепостите Царевец и Трапезица във Велико Търново. Между 9 и 18 ч. всеки, който иска, може да се разходи из историческите хълмове, откъдето 208 години е управлявано Второто българско царство. Безплатните посещения се превръщат в традиция и ще бъдат всеки последен четвъртък от месеца и занапред.
Крепостта Царевец е прославила Велико Търново в целия свят. Тя е сред най-посещаваните туристически обекти в България, а и на Балканския полуостров, като годишно близо 300 000 туристи влизат зад Първата порта на Асеневци. Почти всяка вечер върху крепостни стени, Патриаршията-музей, Царския дворец, Северната порта и Балдуиновата кула е прожектиран аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина”.
От месец насам туристите в старопрестолния град могат да се качат и на Трапезица. Крепостта бе възстановена с 2,5 милиона лева от фондация „Гейдар Алиев” /Азербайджан/, а през 2012-2014 г. бе реализиран проект за туристическа инфраструктура и укрепване за 4,8 милиона лева, привлечени от Европейския регионален фонд. В утрешния 27 октомври и в дните с безплатен достъп такса ще се дължи единствено за ползването на фуникуляра, която е 10 лева на човек или 5 лева за хора с увреждания. Ако се използва пешеходната екопътека, достъпът е напълно безплатен.

Регионалният исторически музей предлага и екскурзоводски беседи. За Царевец поръчката може да бъде направена на касата, преди влизането в обекта. За Трапезица обаче туристите трябва да направят предварителна заявка поне ден преди посещението си. Това може да стане с обаждане на телефон 0885 105 282. 

Стотици великотърновци отбелязаха Димитровден и почетоха Асеневци

Снимки и информация: Община Велико Търново
Стотици великотърновци, заедно с кмета на старопрестолния град Даниел Панов, отбелязаха 831-годишнината от въстанието на братята Петър и Асен и големия християнски празник Димитровден. Честванията започнаха в църквата „Успение Богородично” в квартал „Асенов”, където великотърновският митрополит Григорий отслужи литургия. Даниел Панов и много жители на Велико Търново се поклониха пред иконата на свети Димитър Солунски, който е считан за един от покровителите на града.
Последва литийно шествие по улиците на квартал „Асенов”, завършило в храма „Св. Димитър Солунски”, където на 26 октомври 1185 г. първите Асеневци правят решителна крачка към възстановяването на българското царство. В двора на църквата кметът Даниел Панов произнесе слово, в което говори за значимостта на въстанието отпреди 831 години и за приемствеността в държавното строителство, която е особено важна за всички българи.


„Делото на Петър и Асен води до възстановяване на българската държава и самостоятелна българска църква. Те полагат основите на династия, която превръща столицата Търновград и България в първостепенни политически, икономически, военни и дипломатически фактори в Европейският югоизток през 12-14 век. Двамата братя дават един от най-ярките примери за приемствеността в държавното строителство – те се обявяват за наследници на онази същата България от времето на царете Симеон, Петър и Самуил. Делата на Асеневци и на всички български владетели са основополагащи за нашата идентичност. Прекланяме се пред българските царе и нека бъдем горди и достойни българи и европейци заради жертвоготовността, безпределната им храброст и доблест”, каза Даниел Панов.
В словото си кметът на Велико Търново припомни, че освен подвига на свети Димитър Солунски, на 26 октомври българският народ почита майсторлъка и занаята на строителите, дюлгерите, архитектите, строителните инженери, проектантите и конструкторите. „Нека бъдем добри великотърновци и българи, да уважаваме традициите и обичаите и да ходим с близките си на църква всяка неделя, а не само по време на избори”, продължи Даниел Панов.
Празникът продължи с молебен за здраве и освещаване на курбан чорба, фолклорна програма и църковни песнопения. Финал на отбелязването на Димитровден и 831-годишнината от въстанието на Петър и Асен ще бъде прожекцията на аудио-виузалния спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина”. Шоуто ще може да бъде наблюдавано от площад „Цар Асен I” и ще започне в 20,00 ч. 

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново