сряда, 21 септември 2016 г.

Навръх Независимостта: Безплатно влизаме на Царевец и в храма „Свети Четиридесет мъченици”


Безплатен ще е входът за крепостта Царевец във Велико Търново навръх деня на българската Независимост 22 септември. Всеки, който иска да се разходи зад крепостните стени на някогашния столичен град, ще може да го направи между 9 и 18 ч., съобщиха от Регионалния исторически музей и Общината. Царевец е сред най-популярните туристически обекти в България, с над 300 000 посещения всяка година.
Без билети жителите и гостите на Велико Търново ще могат да влязат и в емблематичния храм „Свети Четиридесет мъченици”, вдигнат от цар Иван Асен II в чест на победата над войските на Теодор Комнин при Клокотница през 1230 г. Църквата е известна като сакрално място както за родината, така и за целия православен свят. Смята се, че там е вечният дом на славния български цар Калоян, а дълго време в нея са се пазели и мощите на Свети Сава. Колоните на хановете Крум, Омуртаг и на цар Иван Асен II също са автентични паметници, свидетелстващи за величието на България и българския народ.

Навръх Независимостта екскурзоводски тур ще популяризира църквите в квартал „Асенов”. Обиколката е безплатна и започва в 14,00 ч. от храма „Свети Димитър”, където през 1185 г. братята боляри Петър и Асен обявяват въстание, довело до възстановяването на българската държава. Турът включва също манастирския комплекс „Св. св. Петър и Павел” и църквата „Св. Четиридесет мъченици” и ще завърши пред портите на Царевец. 

Във Велико Търново бе открит десетият Международен фестивал на военните оркестри

Снимка - Община Велико Търново


С атрактивно дефиле по главната улица във Велико Търново бе открит десетият Международен фестивал на военните оркестри. Пред стотици жители и гости на старопрестолния град армейските музиканти от България, Гърция и Македония изсвириха химните на трите държави и популярни мелодии от различни стилове – рок, джаз, фолклорна и маршова музика. Фестивалът се провежда под патронажа на кмета Даниел Панов и продължава до 23 септември включително. Организатори са Община Велико Търново и Националния военен университет „Васил Левски”.
Заместник-кметът на общината Снежана Данева-Иванова, министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на НВУ „Васил Левски” бриг. генерал Пламен Богданов приветстваха участниците в дефилето – над 160 оркестранти. В юбилейното издание на фестивала участват представители на оркестрите на Трети армейски корпус от Солун, Гърция, Военните сили на Република Македония, Военновъздушните сили от град Пловдив и Фестивалния военен духов оркестър, част от който са и музикантите с пагони от Националния военен университет.
„Фестивалът стана част от съвременната идентичност на Велико Търново и е част от културния календар на града ни. Всяка година събитието е очаквано с нетърпение от нашите граждани, както и от многобройните гости. Изкуството на армейските музиканти предизвиква респект и възхищение във всички, които са имали възможността да се насладят на прекрасните и атрактивни изпълнения”, обяви Снежана Данева-Иванова.
Сред гостите на откриването бяха още началникът на отбраната ген. Константин Попов, представители на различни институции и организации. Програмата продължава и в деня на Независимостта – 22 септември. Оркестрантите ще изнесат шоу-спектакъл от 12,30 ч. пред сградата на Български пощи. Фестивалът ще завърши на 23 септември с шествие по улиците на Велико Търново и концерт на площада пред крепостта Царевец.


След неколкократни вандалски прояви, площадката за скейборд в кв.“Колю Фичето“ вече е с ограда

Снимка - Община Велико Търново


Площадката за скейтборд в квартал "Колю Фичето" във Велико Търново от днес вече е заградена. Инвестицията е направена от Община Велико Търново и цели подобряване сигурността на обекта, безопасността на ползвателите и осигуряване акустичен комфот на живущите в района. Площадката се превърна в едно от предпочитаните в квартала места за децата и младите хора, както за спорт, така и за различни форми на физическа активност. Съоръженията бяха част и от заниманията със спорт на младите хора в преминалата наскоро Европейска седмица на спорта.
Тъй като, за съжаление преди известно време съоръженията неколкократно станаха обект на груби и изключително опасни вандалски посегателства се наложи тяхното обезопасяване.Служители на ОП "Спортни имоти и прояви" редовно ще осигуряват контролиран достъп на децата и младите хора, които карат скейтборд и ролери, така както е с намиращата се в непосредствена близост баскетболната площадка. През есенно- зимния сезон площадките ще бъдат отворени за ползване в светлата част на денонощието, при подходящи атмосферни условия.
За двете площадки е осигурено непрекъснато видеонаблюдение и осветление, изградени от Община Велико Търново.

Квартал "Света гора" и крепостта Царевец остават без вода


Квартал "Света гора" и районът около крепостта Царевец, която е най-посещаваният туристически обект в България, остават без вода. Това съобщават от хидрооператора "ВиК Йовковци" АД. Причината е авариен ремонт на водоснабдителната мрежа.
От дружеството се извиняват за причинените неудобства и посочват, че водоподаването ще бъде възстановено до 17,00 ч. днес или по-рано.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново