понеделник, 3 юли 2017 г.

Янтра, реките и язовирите - под лупа заради дъждовете

Снимка и информация: Община Велико Търново
Река Янтра и притоците й, които преминават през територията на община Велико Търново, урбанизираната зона на Старата столица и други населени места, са под постоянно наблюдение. Същото се отнася за деретата и язовирите. Превантивните мерки са разпоредени от кмета на Община Велико Търново Даниел Панов, в синхрон с въведения от министър-председателя на Република България Бойко Борисов Национален план за защита при бедствия и аварии – част II „Защита при наводнения”.
Създадена е организация за наблюдение на критичните места по речните корита, както и на язовирите. Уточнен е съставът и типовете техника за провеждане на неотложни аварийно-възстановителни операции. В готовност за реакция е и доброволният отряд към Община Велико Търново. Отговорни служители от общинската администрация следят метеорологичните прогнози, предоставяни както НИМХ-БАН, така и от чуждестранни агенции.
До 17,15 ч. днес не е отчетено повишаване на речните нива, нито са постъпили сигнали за аварийни ситуации.

С кантатата „Кармина Бурана” и балета „Болеро” на Царевец стартира оперният фестивал „Сцена на вековете”

Информация: Община Велико Търново
Снимки: Държавна опера - Бургас и Община Велико Търново
С кантатата „Кармина Бурана” по музиката на Карл Орф и с балета „Болеро” по композицията на Равел на 8 юли във Велико Търново ще стартира Вторият летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете”. Двете заглавия ще бъдат поставени под открито небе в крепостта Царевец, а сцената отново ще бъде изградена сред зидовете на Царския дворец. Началото е в 21,00 ч. в съботната вечер, а постановките са дело на трупата на Държавна опера – Бургас.
            Във Велико Търново артистите от южния морски град ще представят и операта „Норма” на италианския класик Винченцо Белини. Постановката ще бъде на 19 август.
            Фестивалът „Сцена на вековете” 2017, заедно с програмата бяха презентирани по време на пресконференция в Община Велико Търново. В срещата с медиите участваха заместник-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков, директорът на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” Нелина Църова, представители на държавните опери в Бургас, Варна, Стара Загора, Пловдив и Русе. За първи път във фестивала участва великотърновският Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов”, който е единственият в България с оперетен състав. На 28 юли домакините ще зарадват почитателите на класическото изкуство с шедьовъра на Имре Калман „Цигански барон”.

Обявена бе атрактивна игра за публиката, която ще протича в социалната мрежа Фейсбук. Преди всяка постановка ще бъде зададен въпрос, свързан със съответното заглавие. Победителят ще бъде теглен чрез жребий, а наградите са по два билета за съответната постановка. ИгратаОтговори, сподели, спечели!” вече стартира на страницата Фестивал „Сцена на Вековете” – Велико Търново, на адрес http://facebook.com/opera.vt.
            Оперният сезон е с рекордна продължителност от два месеца. Програмата продължава на 14 юли с операта „Лучия Ди Ламермур”, а постановката е дело на  Държавна опера-Стара Загора. Във вечерните часове на 26 август същата трупа ще представи още две заглавия от своя репертоар – „Селска чест“ от Пиетро Маскани и балета „Делвата“ от Алфредо Казела. В афиша на фестивала присъстват оперите „Мария-Десислава“ от Парашкев Хаджиев, която ще бъде поставена на сцена на 4 август от Държавна опера - Русе, както и „Манон Леско“ от Джакомо Пучини - в изпълнение на Театрално-музикален продуцентски център–Варна /11 август/.
Под звездите на Царевец публиката ще види и два от хитовите мюзикъли на ХХ век -  „Котките“ на Андрю Лойд Уебър /Театрално-музикален продуцентски център – Варна - 21 юли/ и  премиерното заглавие на Държавна опера - Пловдив „Коса“ (5 септември). Финал на музикалното събитие на 8 септември ще постави Държавна опера - Русе с концерта „Фондацията”.
Подарък от Община Велико Търново и кмета на старопрестолния Даниел Панов за артистите и гостите ще бъде аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина”. След всяка постановка шоуто ще бъде прожектирано безплатно и ще може да бъде наблюдавано от площад „Цар Асен I”.
Наскоро Летният оперен сезон „Сцена на вековете” бе отличен с престижния лейбъл за 2017 и 2018 г. „Европа на фестивалите. Фестивали на Европа”. Голямото музикално събитие получава за втори път този статут, чийто носител бе през 2015 и 2016 г.

Подготвят главната великотърновска улица за цялостно преасфалтиране

Снимки и информация: Община В. Търново
Във Велико Търново започна подготовката на главната улица „Васил Левски” за нейното цялостно преасфалтиране. Дейността стартира с оформяне на четири обособени джоба, в които ще бъдат разположени общо седем контейнера за събиране на смет. Местата за съдовете за смет са подбрани по начин, по който да не затрудняват автомобилното движение.
Полагането на новата асфалтова настилка ще стартира най-късно до края на юли. За строителните работи вече е осигурено необходимото финансиране. Датите, по време на които ще бъдат извършени дейностите, както и свързана с тях временна организация на движението, ще бъдат оповестени предварително.

Улица „Васил Левски” бе разкопана през пролетта и лятото на 2013 г. заради реализацията на първия етап от водния цикъл на Велико Търново. Още преди това кметът на старопрестолния град Даниел Панов успя да осигури допълнително финансиране от републиканския бюджет, с което цялостно да бъдат преасфалтирани всички улици, засегнати при подмяната на водопроводите и канализацията в града.

Полагането на новата асфалтова настилка на ул. „Васил Левски” бе временно отложено заради необходимостта от обновяване и на останалите подземни комуникационни мрежи. През последната година бяха изградени нови тротоарни алеи, монтирано бе и енергоспестяващо улично осветление. 

Спряха водата на четири улици във Велико Търново


Спряна е водата на четири улици във Велико Търново. Причината е авария, съобщават от "ВиК Йовковци" ООД. Водоподаването е преустановено за улиците "Вела Благоева", "Хан Крум", "Мир" и "Захари Стоянов". 

От дружеството почват, че водата ще бъде пусната до 15,00 ч. днес, а при възможност - и по-рано.

Във Велико Търново започва най-големият летен фестивал. Старата столица празнува своето освобождение. Вижте всички събития тук

Информация: Община В. Търново
Снимка: Държавна опера - Бургас
Във Велико Търново започва най-големият летен фестивал - "Сцена на векоете". Два месеца Царевец ще бъде арена на оперни поставновки, мюзикъли и балети. Старата столица ще празнува своето освобождение. 

Вижте всички събития тук.
Програма на Община Велико Търново
3 - 9 юли 2017г.

1-10 юли, с. Габровци – „Глобален номадски арт проект”
1-31 юли, читалище Надежда” – „Летни забавления в библиотеката”
6-8 юли, парк „Асеневци” – „Дикси Джаз Фест”
7-8 юли – Честване на 140-годишнината от Освобождението на Търново
7 – 9 юли, край Петропавловски манастир – Мото-рок събор „Сърцето на България”
8 юли – 8 септември, крепост Царевец
Втори летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете”


Понеделник – 3 юли

13,00 ч, Община В. Търново – Зала 302
Пресконференция по повод предстоящия Втори летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете”

Вторник – 4 юли

10,00 ч, парк „Дружба”
Отбелязване на професионалния празник на МВР

Сряда – 5 юли

10,00 ч., ДГ „Райна Княгиня”
Програма „Корени и криле” - детско-ученическа среща по повод предстоящата 140-годишнина от Освобождението на Търново.

10,00 ч, Пред Читалище „Надежда” 
Работилница”Сръчни ръце” - Клубът по битова култура  представя свои художествени изделия

11,00 ч., Читалище „Надежда” – фоайе
„Творческо ателие „Красотата на българския фолклор“ с ръководител г-н Райчо Димитров, хореограф

Четвъртък – 6 юли

10,00 ч, ДГ „Слънце”
Програма „Корени и криле” - детско-ученическа среща по повод предстоящата 140-годишнина от Освобождението на Търново.

18,00 ч, ХГ „Борис Денев”
Откриване на Изложба – живопис „140 години от Освобождението на Търново”

19,00 ч, Парк „Асеневци”
Официално откриване на джаз-фестивала „Дикси Джаз Фест”

20,00 ч, Парк „Асеневци”, сцена „Арт лято”
„Моето име” – моноспектакъл на Стефан Иванов

Петък – 7 юли

140 години от Освобождението на Търново

18,30 ч, паметник на ген. Гурко
Изпълнения на Духовия оркестър при Община Велико Търново.
19,00 ч, паметник на ген. Гурко
Приветствие. Празничен благослов, отслужен от Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий. Полагане на цветя на признателност.
19, 20ч, паметник „Майка България”
Военен ритуал по полагане на венци и цветя на признателност.
19,45ч, площад „Цар Асен І”
Фолклорен концерт на ПФА „Искра”.
21,00ч, площад „Цар Асен І”
Тържествена заря-проверка.Официални слова. Аудиовизуален спектакъл „Царевград Търнов- звук и светлина”. Празнични илюминации.

17,30 ч, край паметник „Майка България”
Джаз за деца с Венци Благоев”

19,00 ч, МДТ „Константин Кисимов”
„Госпожа Министершата” – комедия от Бранислав Нушич

Събота – 8 юли

140 години от Освобождението на Търново

10,30ч, улица „Гурко”
Празнично шествие - историческа възстановка на посрещането на войските на ген. Гурко в Търново на 7 юли 1877 год.
11,00ч, пред музей „Възраждане и Учредително събрание”
Историческа възстановка на превземането на турския конак и обявяването на освобождението на Търново. Екскурзоводски тур по исторически места и музеи, свързани с освобождението на Търново

Безплатен екскурзоводски пешеходен тур, посветен на 140 години от Освобождението на Търново от турско робство – 8 юли 2017г.

12,30ч и 14,00 ч– от Музей „Възраждане и Учредително събрание” 

21,00 ч, Крепост „Царевец”
Официално откриване на Втори летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете”. Държавна опера – Бургас представя операта „Кармина Бурана” и балета „Болеро”. След края на постановката ще бъде излъчен аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново