вторник, 28 февруари 2017 г.

Започна цялостното пролетно миене на Велико Търново

Снимка и информация: Община В. Търново
Започна повторното измиване на улиците във Велико Търново. Машините и служителите на общинското предприятие „Зелени системи” стартираха дейността от най-високия великотърновски квартал – „Картала”.  Почистени ще бъдат всички улици в жилищния комплекс.
През тази и следващата седмица поетапно ще бъдат обхванати и останалите квартали на Велико Търново. Миенето ще обхване както главните, така и второстепенните улици. Ангажирани ще бъдат общо шест водоноски. Така целият град ще бъде старателно почистен от остатъците от инертни материали, разпръснати при снегопочистването.

В навечерието на Празника на Велико Търново – 22 март, когато болярите почитат годишнината от великата победа на Цар Иван Асен II над Теодор Комнин в битката при Клокотница, отново ще бъдат измити и централните улици на града. 

Търговци на мартеници във Велико Търново облякоха народни носии

Търговци на мартеници, които предлагат своите ръкоделия за Баба Марта в централната част на Велико Търново, облякоха традиционни български носии. Днес и утре те ще посрещат жителите и гостите на старопрестолния град пременени с автентичните народни одежди.


Кметът на Велико Търново Даниел Панов изказва благодарности на хората за красивия и родолюбив жест, за създаваното ведро и празнично настроение, за опазването на традициите и обичаите, както и за автентичната технология и материали, с които изработват мартениците.

Снимки и информация: Община В. Търново

Най-голямото великотърновско училище навърши 35 години

Средно училище Емилиян Станев” чества своята 35-годишнина с поредица от инициативи и общоградски събития. Кулминация на проявите, белязали и навършването на 110 години от рождението на големия български и великотърновски писател Никола Стоянов Станев, известен с псевдонима си Емилиян Станев, бе празничният концерт, състоял се днес. Кметът Даниел Панов уважи тържеството, събрало в залата на Музикалнодраматичния театър „Константин Кисимов” близо 1000 бивши и настоящи учители, ученици и много великотърновци, чиито житейски пътища са свързани с училището.

Даниел Панов поздрави училищния колектив, бившите ръководители на СУ „Ем. Станев”, учениците и всички гости на празненството. Той изказа специална благодарност към първия директор и училището и почетен гражданин на Велико Търново – Гинка Стефанова. „Благодаря Ви, че сте изградили училището – мястото, където хората получават едно от най-важните неща в живота – образованието. Благодаря и на директорите след Вас за приемствеността при управлението и развитието на СУ „Ем. Станев”, обърна се Даниел Панов към Гинка Стефанова.
Кметът поздрави и изказа благодарности и към настоящето училищно ръководство начело с Кина Котларска, както и към учителите, за издигането на престижа на школото на общинско, регионално и национално ниво. „С наградите и отличията учениците на СУ „Емилиян Станев” прославят Велико Търново и ни носят гордост. Образоването и младите хора са наш общ приоритет и имат ключова роля в развитието на града”, каза още Даниел Панов. Той пожела на преподавателите да продължат да бъдат взискателни, иновативни в методите си на работа и да подготвят все толкова усърдно учениците.

„Скъпи ученици, четете историята и помнете делата и постиженията на нашите славни предци, за които България и Велико Търново са били кауза. Наскоро чествахме годишнината от рождението на Стефан Стамболов – велик държавник, роден в нашия град, поставил основата на средното и висшето образование у нас. Именно образованието за Стамболов е сред водещите национални приоритети. Помнете тези велики българи като него, родени в нашия град, и следвайте постиженията им”, обърна се Даниел Панов към младите хора. Подарък от името на Община В. Търново бе чисто нова туба - музикален инструмент за духовия училищен оркестър.

В центъра на Велико Търново вчера бе открита ученическа изложба, също посветена на 35-годишнината от създаването на СУ „Емилиян Станев”. В експозицията участват творби на възпитаници на школото от всички класове. Младите таланти бяха поздравени от заместник-кмета Ганчо Карабаджаков, който оцени високо уменията им. В по-късните часове на деня учители, ученици, бивши и настоящи възпитаници на училището и великотърновци поднесоха венци и цветя пред паметника на Емилиян Станев.

Снимки и информация: Община В. Търново


Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново