четвъртък, 17 ноември 2016 г.

Ето къде спира токът утре - 18 ноември

На няколко места във Велико Търново на 18 ноември няма да има временно ток. От "Енерго Про" посочват, че причината е необходимостта от извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия.
От 09:30 ч. до 16:30 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в района на ул. „Гео Милев” № 81, ул. ”П. Яворов” № 65 и 67, ул. “Освобождение” - от № 67 до № 73 и от № 104 до № 110, 110 “А”.
От 14:00 ч. до 16:30 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в района на ул. „Максим Райкович” - от №1 до №7 и от №2 до №30, ул. „Гурко ” - от №70 до №94 и от №91 до №105, ул. „Д-р Лон”, ул. „Иван Вазов’’ № 5, ул. „П. Рашев" №20 и 22.

Библиотекарите под Царевец ще си партнират с финландски и австрийски колеги

Снимка и информация: Община Велико Търново
Библиотекарите под Царевец ще си партнират с колегите си от Ваанта /Финландия/ и Линц /Австрия/. Споразумението за сътрудничество между трите библиотеки бе подписано днес, като в сградата на Община Велико Търново се проведе кратка церемония. Един от акцентите в съвместната работа ще бъде внедряването на нови технологии, с които да се подпомогне опазването на ценни исторически извори, книжнина и литература.
В днешния и утрешния ден Велико Търново е домакин на престижна международна конференция с лектори от България, Австрия, Финландия, Полша. Малта, Сърбия, Русия, Турция и Румъния. Те ще споделят опита си и новите софтуерни възможности за запазване и популяризиране на различните по тип културни ценности – редки и ценни документи, изображения, книги, съкровища и пр. Форумът „Библиотеки – четене – комуникация: Дигитална конверсия на книжовното и културно-историческото наследство” е организирана от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, Регионалната библиотека „П. Р. Славейков” и Асоциацията на университетските библиотеки. Форумът е под патронажа на Министерството на културата и е подкрепен от Община Велико Търново.
Заместник-кметът на старопрестолния град Ганчо Карабаджаков приветства организаторите и чуждестранните гости. Широко одобрение получи идеята на управленския екип на Община Велико Търново за нова сграда за РНБ „Петко Р. Славейков” в бъдещия градски център, който ще се оформи върху терените на старото военно училище.

„Убеден съм, че вече познавате богатата история и култура на Велико Търново. Домакинството на конференцията и силното международно участие са чест и отговорност за Старата столица. Нашият град е може би най-естественото и подходящо място в България, където представители на интелектуалните среди от различни държави могат да обсъдят теми, свързани с опазването и популяризирането на културно-историческото наследство”, обърна се Ганчо Карабаджаков към участниците в международния форум. Заместник-кметът подчерта многото възможности, които секторът на високите технологии дава за съхранение на литературното богатство, културата и историята на България.

Заради авария спират водата в квартал "Света гора" и край Хуманитарна гимназия

Заради авария без вода до 17,00 ч. днес ще бъдат жителите на Велико Търново, живеещи в квартал "Света гора". Това съобщават от „ВиК Йoвкoвци“ ООД. Заради налагащия се ремонт на водопреносната мрежа ще бъде спряно водоподаването и за района около Хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий": ул. "Йордан Инджето", ул. "Войводска", ул. "Тодор Кефалов", ул. "Крайбрежна", ул. "Гоце Делчев", ул. "Читалищна". 
От дружеството посочват, че при възможност водата ще бъде пусната преди 17,00 ч.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново