вторник, 10 юли 2018 г.

Мадам Бътерфлай се завръща на Царевец

Информация и снимка: ОТА "Царевград Търнов"/Държавна опера - Бургас


Мадам Бътерфлай се завръща на Царевец този уикенд. Историята, написана от Джакомо Пучини, ще оживее зад стените на крепостта в съботната вечер /14 юли/. Оперната постановка е част от календара на летния оперен фестивал „Сцена на вековете“, който продължава цели два месеца и превръща Велико Търново в своеобразна малка Верона на Балканите. Спектакълът ще бъде представен от състав на Бургаската опера, а началото му е в 21,00 ч.
Цяло съзвездие от изпълнители ще гастролира на сцената пред Царския дворец. В образа на японската гейша Чо Чо Сан ще влезе най-доброто сопрано у нас – Йоана Железчева, а нейният любим – лейтенант Пинкертон, ще бъде изпълнен от световноизвестния тенор Калуди Калудов. Вярната прислужница Сузики ще бъде изиграна от Андреана Николова, а звездната на македонската опера Марян Йоаноски ще влезе в образа на американския консул Шарплес.
Диригент на оперната постановка „Мадам Бътерфлай“, написана от гениалния Джакомо Пучини, е Ивайло Кринчев, а режисьор – Александър Текелиев.
Творбата на Джакомо Пучини разказва за семейството, богатството и честта, за предаността и предателството, традицията и саможертвата. Билети за постановката се предлагат в мрежата на Eventim и в туристическия информационен център във Велико Търново.

Чистят 1000 дъждоприемни шахти и улични отоци във Велико Търново

Снимка и информация: Община Велико Търново

Ново почистване на дъждоприемните шахти и уличните отоци започна във Велико Търново. Близо 1000 съоръжения ще бъдат отворени, за да бъде осигурена максимална проводимост преди следващия период на валежи.
Дейността включва изгребване на наносите, извършвано от служители на общинското предприятие „Зелени системи“, както и т.нар. „продухване“ със специализирана техника. Най-честата причина за запушване или за затрудняване на отичането на водата се оказват многобройните опаковки и найлонови торбички, изхвърлени по улиците.
Работата започна от кв. „Чолаковци“, а днес са обхванати улиците „Възрожденска“ и „Бачо Киро“. Постепенно екипите на ОП „Зелени системи“ ще обходят целия град. Работи се и по сигнали, подавани от великотърновци.
Настоящото почистване на дъждоприемните шахти и уличните отоци е поредното от началото на годината и се прави преди и след всеки период на валежи.


Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново