вторник, 11 октомври 2016 г.

Социалните дейности във Велико Търново са пример за местните власти

Снимка и информация: Община Велико Търново
Мрежата от социални дейности във Велико Търново стана пример за местните власти в България. Директорът на дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в Община Велико Търново получи приз „Общинар – реформатор”. Отличието бе връчено по време на Единадесетата годишна среща на местните власти, която се проведе в Албена и бе организирана от Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/. Наградата е за трайния принос на Росица Димитрова в развитието на местното самоуправление и отразява постигнатите устойчивост, надграждане и разширяване на мрежата от социални дейности, които Община Велико Търново предлага и осигурява, прилагайки европейския принцип на интегриран подход. 
Росица Димитрова определи наградата като достойно признание за обединените усилия на екипа й в дирекцията, на институции, неправителствени организации, дарители и хора, благодарение на които социалните дейности в общината са едни от най-развитите в цяла България. Равномерно са обхванати всички целеви групи в обществото – пенсионери, деца и хора с увреждания. Пример за това са разкритите 34 клуба на пенсионера и инвалида и 19 центъра за работа с деца и младежи в населените места. Малчуганите, по-големите ученици, техните майки, бащи, баби и дядовци заедно участват в редица събития, посветени на официалните и традиционните празници.
От създаването на социалните услуги в община Велико Търново до днес те работят без прекъсване. Необходимото финансиране се осигурява по различни програми и механизми, както и с помощта на неправителствени организации и дарители. Създаването на пазар на социалните услуги, по примера на редица европейски държави, е следващата крачка в развитието на сектора.
Много важен фактор за стабилността на мрежата от социални дейности е отличното партньорство между институции, неправителствени организации и сдружения. Дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в Община Велико Търново си сътрудничи успешно с Великотърновски общински съвет, Министерство на труда и социалната политика, дирекция „Социално подпомагане” и други институции на регионално и национално ниво. Росица Димитрова членува в над 20 специализирани комисии и експертни съвети, и е председател на постоянната комисия по труд и социална политика към НСОРБ. 

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново