вторник, 18 април 2017 г.

Разказват на 1400 ученици за Търновската конституция

Открити уроци, посветени на Търновската конституция и българската отбрана, организират във Велико Търново през днешния и утрешния ден. Над 1400 ученици от деветите и десетите класове в различни старопрестолни училища ще се докоснат до атмосферата на мястото, където на 16 април 1879 г. е приет първият Основен закон на Третата българска държава. Уроците ще бъдат в залата на Музей „Възраждане и Учредително събрание”, където е заседавало първото Велико народно събрание.
Откритите учебни часове за Конституцията и българската са инициирани от Регионалния исторически музей, чрез които културната институция се включва в обявената от кмета Даниел Панов общинска образователна програма по родолюбие „Велико Търново – Корени и криле”. Организатори са също Регионалното управление по образованието и местното Военно окръжие.

Първата българска конституция, останала завинаги в историята като Търновската, е една от най-демократичните за времето си в цяла Европа. Учредителното събрание заседава в Търново, тъй като градът е смятан за историческата столица на България както след Освобождението, така и 138 години по-късно.

Велико Търново отново се бори за приза „Най-добър град за живеене в България”


      Велико Търново отново се бори за приза „Най-добър град за живеене в България”. Популярната класация на „Дарик Радио” се провежда за десета поредна година. Гласуването вече стартира, а желаещите да подкрепят Старата столица могат да го сторят на следния интернет адрес: http://darikradio.bg/glasuvane.html#parent=news.
Велико Търново е сред малкото градове, печелили първото място в популярната класация, заедно със София, Варна и Бургас. Старата столица бе избрана за най-добър град за живеене в България за 2013 година. Велико Търново получи същото призвание от читателите на вестник „24 часа” и през миналата година.

Гласуването в сайта на „Дарик Радио” продължава до края на април. Проучването цели да активизира гражданското общество да създава идеи за просперитета на градовете и подобряване качеството на живот, които да бъдат подложени на обществени дебати.  

Италианският културен институт обяви фотоконкурс по изложба във Велико Търново

Снимка и информация: Община В. Търново
Италианският културен институт обяви фотоконкурс по изложба, подредена във Велико Търново. Инициативата „Разкажи една различна история”, която се провежда със съдействието на Общината в Старата столица, продължава до края на месеца и има за цел да провокира таланта и въображението на всеки творец.
Условието за желаещите да участват в конкурса е да посетят изложбата на популярната италианска художничка Анджела Окипинти „Светът на мита и духовността между минало и настояще. Експозицията е на разположение в Изложбени зали „Рафаел Михайлов”. Участниците трябва да подредят елементите на избраната от тях скулптура по начин, с който да предложат нов прочит на предметите в експозицията. Авторските композиции трябва да бъдат заснети в средна или висока резолюция, а размерите на всяко изображение трябва да бъдат не по-малки от 5 MB. Всеки участник в конкурса трябва да обясни значението и идеята на своя прочит в кратък текст с дължина не повече от 200 знака. Материалите следва да бъдат изпратени на електронната поща на Италианския културен институт: iicsofia@esteri.it до 1 май.
Победителите ще бъдат обявени на 2 май във Фейсбук страницата и сайта на Института. Първата награда е безплатен онлайн курс по италиански език, а класираните на втора и трета позиция ще получат 50% и 30% отстъпки от цената на обучението.
Изложбата на Анджела Окипинти представя духовната връзка между минало и настояще. Живописта и скулптурите се асоциират по оригинален начин с митологичния свят и загатват как емблематични места по българските земи са били променени от човешкото присъствие.
Авторката е една от най-оригиналните фигури в съвременната италианска живопис. Повече от 90 са самостоятелните й изложби, гостували в музеи и галерии в Европа, Северна и Южна Америка, Азия. Името й присъства в най-големите и авторитетни издания за съвременно изкуство. Редица творби на Анджела Окипинти се намират в многобройни частни колекции, както и в най-големите италиански и международни музеи за съвременно изкуство.




Вижте тук какво ще се случи във Велико Търново до края на седмицата


ГРАФИК ЗА СРЕЩИТЕ И СЪБИТИЯТА В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО
(18.04. - 23.04.2017 г.)

21-23 април, Голяма зала на Община В. Търново – „София Филм Фест” 2017


10,00 ч
РНБ „П. Р. Славейков” – филиал „Бузлуджа”
10,00 ч
Младежки дом –Зала 30
11,00 ч
Община Велико Търново – Зала 302
13,30 ч
Община В. Търново – Голяма зала
18,00 ч
РНБ „П. Р. Славейков”
19,00 ч
МДТ „Константин Кисимов”
СРЯДА – 19.04.17 г.
Представяне на електронния вариант на книгата на Павлина Владева „Велико Търново в калейдоскопа на времето”
Ученическо състезание по родолюбие „Аз съм българче и зная”

Пресконференция по случай пролетния дял на традиционната кампания „Движи се и победи”

Общинска конференция на Синдиката на българските учители

Среша с Венцеслав Николов по случай новата му книга „За изкуството да си служим с правия ъгъл”

„Хъшове” – спектакъл по мотиви от повестта „Немили – недраги” на Иван Вазов, премиера

17,30 ч
РНБ „П. Р. Славейков”
19,00 ч
МДТ „Константин Кисимов”
ЧЕТВЪРТЪК – 20.04.17 г.
Премиера на книгата „Подир сенките на българската лазариада” от проф. Сава Василев
„Червило” – драматична пиеса на МДТ „Константин Кисимов”


17,30 ч
Изложбени зали „Рафаел Михайлов”


18,00 ч
Община В. Търново – Голяма зала
20,15 ч
Община В. Търново – Голяма зала
ПЕТЪК – 21.04.17 г.
Откриване на Национална изложба „Велико Търново – пространство за вдъхновение” за специализирана литература за изобразителните изкуства; Изложба на Съюза на българските художници

Откриване на „София Филм Фест” 2017 – прожекция на продукцията „Белгийският крал”

„София Филм Фест” 2017 – прожекция на филма „Рай”


11,00 ч
Читалище „Искра”
16,00 ч
Община В. Търново – Голяма зала
18,00 ч
Община В. Търново – Голяма зала
20,00 ч
Община В. Търново – Голяма зала
СЪБОТА – 22.04.17 г.
Театър „ВЕСЕЛ” представя: „Болен здрав носи” – пиеса на ДКТ „Васил Друмев”
„София Филм Фест” 2017 – прожекция на филма „Походът на императорите”

„София Филм Фест” 2017 – прожекция на филма „Аз, Даниел Блейк”

„София Филм Фест” 2017 – прожекция на филма „Лудетини”


16,00 ч
Община В. Търново – Голяма зала
18,00 ч
Община В. Търново – Голяма зала
20,15 ч
Община В. Търново – Голяма зала
НЕДЕЛЯ – 23.04.17 г.
„София Филм Фест” 2017 – прожекция на филма „Пеле – раждането на една легенда”

„София Филм Фест” 2017 – прожекция на филма „БЕЗБОГ”

 „София Филм Фест” 2017 – прожекция на филма „Франц”



Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново