вторник, 18 април 2017 г.

Разказват на 1400 ученици за Търновската конституция

Открити уроци, посветени на Търновската конституция и българската отбрана, организират във Велико Търново през днешния и утрешния ден. Над 1400 ученици от деветите и десетите класове в различни старопрестолни училища ще се докоснат до атмосферата на мястото, където на 16 април 1879 г. е приет първият Основен закон на Третата българска държава. Уроците ще бъдат в залата на Музей „Възраждане и Учредително събрание”, където е заседавало първото Велико народно събрание.
Откритите учебни часове за Конституцията и българската са инициирани от Регионалния исторически музей, чрез които културната институция се включва в обявената от кмета Даниел Панов общинска образователна програма по родолюбие „Велико Търново – Корени и криле”. Организатори са също Регионалното управление по образованието и местното Военно окръжие.

Първата българска конституция, останала завинаги в историята като Търновската, е една от най-демократичните за времето си в цяла Европа. Учредителното събрание заседава в Търново, тъй като градът е смятан за историческата столица на България както след Освобождението, така и 138 години по-късно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново