вторник, 3 юли 2018 г.

Кампания за ранно откриване на ревматични заболявания започва във Велико Търново

Снимка и информация: Община Велико Търново

Едномесечна кампания за ранно откриване на ревматични заболявания започва във Велико Търново този петък /6 юли/. Стартът ще бъде с информационен семинар, който ще бъде открит в 17,30 ч. в сградата на Общината. Лектори ще бъдат д-р Светла Копчева – ревматолог в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и д-р Мария Пройнова – физиотерапевт. Участие ще вземат също психолози, представители на Регионалната здравно-осигурителна каса и на общинската дирекция „Социални дейности и здравеопазване“.
Поставени за обсъждане ще бъдат теми, свързани с диагностиката, възможностите за лечение на различните заболявания, практическите насоки за превъзмогване на поставената диагноза и за овладяване на стреса, техники за физиотерапия и др.
Срещата е открита за обществеността и ще се състои в новата зала на Общинския съвет, намираща се на третия етаж в сградата на Община Велико Търново.
От 9 юли до 9 август В Старата столица ще бъдат провеждани и безплатни прегледи при ревматолози. Хората на възраст между 18 и 50 години, които нямат диагноза, но имат симптоми, могат да се запишат на тел. 070010126. Симптомите за ревматично заболяване са болки и подуване в ставите, болка в гърба или хълбока, трудно раздвижване сутрин, посочват организаторите на кампанията. 
Инициативата „Кажи не на страха, попитай ревматолог“ е организирана от Сдружение „Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит“ и е подкрепена от председателя на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова-Проданова, от Община Велико Търново и от Институт за здравно образование.

Безплатна профилактика на диабета организират във Велико Търново

Снимка и информация: Община Велико Търново


Обществена кампания, насочена към профилактика на диабета, ще бъде организирана във Велико Търново. Инициативата ще се състои в парк „Марно поле“ в петъчния следобед /6 юли/ от 15,30 до 18,30 ч.

Всеки ще може да изследва безплатно стойностите на кръвната си захар, като измерванията ще бъдат извършвани от медицински лица. На преференциални цени ще бъдат предлагани нови глюкомери с подарък – малък комплект тест-ленти. Лекари ще консултират хората за последните тенденции при лечението и профилактиката на диабета, контрола на кръвната захар, хранителните режими.

Инициатори на кампанията, получила подкрепата на Община Велико Търново и на кмета Даниел Панов, са пациентска организация „Диабет, предиабет и метаболитен синдром“, „Викинг медикъл България“, Младежка банка – Велико Търново и доброволчески клуб „Заедно успяваме“ към Стопански факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново