понеделник, 12 март 2018 г.

Вече мият улиците във Велико Търново

Снимка и информация: Община В. Търново

Пролетното миене на Велико Търново започна от днес. Седем водоноски и над 30 служители на общинското предприятие „Зелени системи” работят в различни части на града. Работата стартира едновременно от кварталите „Картала”, „Колю Фичето” и „Бузлуджа”, както и в района на стадион „Ивайло”.
Постепенно миенето ще обхване и по-ниските квартали – „Зона В”, „Чолаковци”, централната градска част, Стария град и кв. „Асенов”.
Предварително бяха събрани остатъците от инертни материали, разпръснати по улиците и тротоарите при зимното снегопочистване. Отворени и прочистени бяха и всички шахти за събиране на повърхностни води.
Измиването на улиците е съгласувано и с ремонтите на уличната мрежа в Старата столица, които също започнаха днес. Асфалтовите бази вече работят, и при изкърпването на улиците ще бъде полаган нов асфалт, а не студена смес.

Рилският манастир и „Св. София” намериха място под Царевец

Снимки: MiniBulgaria
Информация: Kmeta.bg

Рилският манастир, църквите „Света София” и „Свети Седмочисленици”, както и още шест български забележителности намериха място под Царевец. Това съобщава информационната агенция Кмета.БГ. Техните макети ще обогатят първия у нас завършен парк с миниатюри „Търновград – духът на хилядолетна България”. Умалените копия на историческите и архитектурни паметници пристигнаха, натоварени на два камиона от Украйна.

Сред новите експонати са също жп гарите във Варна и Пловдив, площад „Независимост” в столицата, който е напълно окомплектован с макетите на Народното събрание, Президентството и Министерски съвет. Посетителите могат да видят още катедралния храм „Рождество Богородично” във Велико Търново и паметника „Света Богородица” в Хасково.
Паркът с миниатюрите бе открит в края на септември миналата година и бързо се превърна в една от най-посещаваните атракции както във Велико Търново, така и в Северна България. Над 50 са макетите на паметници на културата и архитектурата, природни забележителности и дори съвременни обекти от цяла България. Украинските инвеститори планират допълнително обогатяване на атракцията.
10 лева е редовният билет за посетителите, а за учащи и пенсионери са предвидени отстъпки. В синхрон с другите музеи във Велико Търново, всеки последен четвъртък от месеца входът за парка с миниатюрите е свободен.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново