събота, 16 април 2016 г.

Велико Търново обменя опит с Франция за новия си градски център

Снимка - Община Велико Търново


Посланик Ксавие Лапер дьо Кабан обяви конкурс за общини при среща с Даниел Панов

Велико Търново ще обменя опит с Франция за бъдещия си градски център, който ще се оформи върху терена на Старото военно училище. Това стана ясно след среща между кмета Даниел Панов и френския посланик в България Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан. Архитекти от водещата европейска държава ще помогнат за процедурите по обявяването на международния конкурс за проектирането на урбанистичната зона от 160 декара. Интерес към бъдещата централна част на Велико Търново проявиха и експерти от град Матера, Италия.
Даниел Панов обясни на Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, че за първия етап от преустройството на терена на Старото военно училище вече има гарантирано финансиране от 10 милиона лева, което ще бъде привлечено чрез оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020”. Заданието вече е изготвено, предстои подготовка на документацията за международния конкурс, поясни кметът на старопрестолния град.
Идеята на Даниел Панов, екипа му и архитектите от Велико Търново е новият център да бъде с много зеленина, голямо пешеходно ларго, музеи, голям център за конгреси, концерти и културни събития, търговски и административни сгради, както и с подземна инфраструктура.
Посланик Ксавие Лапер дьо Кабан каза още, че Френският институт в България организира конкурс за екологична община в България, като критериите са четири: управление на водите, управление на отпадъците, устойчива градска мобилност и енергийна ефективност. Като председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България Даниел Панов изиска подробна информация за надпреварата, за да могат всички кметове да се запознаят с нея. Обсъдено бе и бъдещо сътрудничество между НСОРБ и френската аналогична организация на общините.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново