четвъртък, 25 януари 2018 г.

Велико Търново е с инвестиционна програма за 32,3 милиона лева

Снимки и информация: Община Велико Търново
32,3 милиона лева е инвестиционната програма на Община Велико Търново за 2018 година. Тя бе гласувана в рамките на Бюджет 2018, а кметът на Старата столица Даниел Панов анонсира част от многообразието от дейности, в които ще бъдат вложени средствата.
„Продължаваме да подобряваме градската среда, да обновяваме улици и тротоари, да облагородяваме кварталите, да модернизираме детските градини, училищата, детските площадки. За пръв път от близо 40 години насам ще започне строеж на нова детска градина – тя ще е в квартал „Зона В“. Очакваме финансиране и за прекия път от „Търговски парк Велико Търново“ към жилищните комплекси „Бузлуджа“ и „Зона В“. Предстои строителство на новия мост към с. Шемшево, където процедурите, предшестващи възлагането, са в напреднала фаза“, обяви Панов. Той обясни, че е предвидено също поетапно изграждане на прекия път покрай Скалния венец над Южния пътен възел,  както и на улица „Александър Бурмов“ в кв. „Картала“.
През 2018 година ще продължи реализацията на 13 проекта с финансиране по линия на европейската солидарност, чиято обща стойност е за близо 30 милиона лева. Сред тях е обновяването на близо 40 улици и площади в старата градска част, модернизацията на образователната инфраструктура – три училища и три детски градини, подобряването на градската среда в Западната промишлена зона и др.

„Винаги съм приемал добрите, разумни и обосновани предложения, както и градивната критика с добронамерен тон. Не приемам, обаче, рисуваните всяка година от БСП пред медиите апокалиптични картини. Слушахме как нямало да се справим с европейските проекти. Резултатът - в Топ 7 сме по реализиране и усвояване на средства. Слушахме как общината щяла да фалира – и това бе популизъм, финансовото състояние винаги е било повече от стабилно. За шест години инфраструктурата във Велико Търново бе подобрена с над 24 милиона лева – асфалтирани бяха над 25 километра улици, изградени бяха нови отсечки в кварталите „Картала“, „Колю Фичето“, „Чолаковци“, обновени бяха над 20 000 кв. метра тротоари. Само през миналата година инвестираните в градската инфраструктура средства са над 510 000 лева“, коментира Даниел Панов. Той обяви, че в бъдещия проект за интегриран градски транспорт ще бъде заложено изграждането на буферни паркинги, пускането на електробуси, създаването на дигитална система за паркиране.
Даниел Панов анонсира и предстоящото обявяване на международен конкурс за проектиране на новия градски център на територията на Старото военно училище, а една от идеите е за обособяването на 2000 паркоместа. „Очакваме финансиране от правителството и за Северен пътен възел, който ще облекчи трафика в централната част на града с близо 4000 автомобила дневно“, каза още кметът на Велико Търново.
И през настоящата година са осигурени над 750 000 лева за благоустройството на 36-е малки населени места в общината. Само в тяхната инфраструктура инвестираните от 2015 година насам средства са над 2 милиона лева.


76,4 милиона лева е бюджетът на Община Велико Търново

Снимка и информация: Община Велико Търново
76,4 милиона лева е стартовият бюджет на Община Велико Търново за 2018 година. Финансовата рамка бе гласувана по време на днешното заседание на Великотърновски общински съвет. Кметът на Старата столица Даниел Панов обяви увеличение на средствата в голяма част от функциите – образование, здравеопазване, култура, социални дейности, общи държавни служби и др. За поредна година ставките на местните данъци и такси остават без увеличение, а постоянното повишаване на събираемостта води до растеж на приходите.
Благодаря на колегите, изработили Бюджет 2018 - те доказват своята много добра експертиза. Благодаря на общинските съветници, на жителите и на всички, направили предложения за финансиране на различни по своя тип дейности. Бюджетът е оптимален за Велико Търново който оптимизира разходите и най-важното – залага изцяло на реалистични приходи. Действително, това е същността на добрата финансова политика – да харчиш толкова, колкото изкарваш. Колкото повече са приходите, толкова повече средства можем да вложим в различните сфери, дейности и политики“, коментира Даниел Панов.
Бюджетът отговаря на амбицията ни да превръщаме Велико Търново и населените места в общината във все по-добри и атрактивни за живеене, бизнес, образование, създаване на семейства, професионална реализация, култура и туризъм. Той е за 100% от жителите на града и общината. Старата столица днес е сред 20-е най-добри икономически центрове и генератори на растеж в България. Раждаемостта за втора поредна година е рекордна, инвестиционният интерес е силно завишен. Тези факти са ярък противовес на всички популистки и негативни твърдения, които определени политически сили разпространяват в обществото и от трибуната на Общинския съвет“, продължи Даниел Панов.  
Общата държавна субсидия е 36,7 милиона лева лева –  със 17% повече спрямо миналата година. Ръстът на средствата е с 5,3 милиона лева. Трансферите за местни дейности са в размер на 2,1 милиона лева, в т.ч. за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища – 342 500 лева и целева субсидия за капиталови разходи – 1,6 милиона лева. Преходните остатъци по бюджета и от трансфери са за повече от 7,2 милиона лева
Над 20% е увеличението на парите за образование. Близо 22,9 милиона лева са средствата за делегираните от държавата дейности (повишение с близо 4 милиона лева). Разходите за местни дейности са в размер на още 5,3 милиона лева. „Бюджетът кореспондира с държавната политика, извела просветата като водещ национален приоритет. Историята и примерът, даден от големия български държавник и великотърновец Стефан Стамболов, доказват, че подобен подход е успешен и води до разцвет на всички останали сектори“, коментира Даниел Панов.
С 28% повече са средствата за здравеопазване – делегираните дейности достигат до 4,2 милиона лева. Предвидено е поетапното увеличаване на заплатите на медицинския персонал. Местните дейности са в размер на 646 700 лева. За пореден път общинската програма за асистирана репродукция ще е с начален фонд от 70 000 лева, което утвърждава Община Велико Търново сред водещите в България, стимулираща ин-витро процедурите.
Повишение от 7,2% има и на средствата в социалната сфера. За делегираните от държавата дейности са разчетени 5,6 милиона лева, а местните и дофинансирани дейности са за още 1,9 милиона лева.
С 12% повече ще са парите за култура, туризъм и религиозни дейности. Делегирани от държавата дейности са над 3,6 милиона лева. Увеличени са стандартите на регионалните библиотеки и на читалищата. Местните и дофинансирани дейности са в размер на 3 766 347 лева. Субсидията за културния календар е в размер на 383 500 лв. За поредна година 50 000 лева включва фондът на Програма „Изкуство и култура Велико Търново“, която финансира проекти на утвърдени и млади творци. За Програмата за развитие на физическото възпитание и спорта са заделени 485 500 лв.
Ръст от 9,8% има и в перо „Общи държавни служби“.
Над 13,3 милиона лева са заложени за за водоснабдяване и канализация, улично осветление, ремонт на улична мрежата, озеленяване, чистота и др. В тези рамки влиза преходен остатък в размер на 2,3 милиона лева, от които за капиталови разходи са отредени допълнително 1,5 милиона лева, за текущ ремонт на улици и тротоари – още 212 212 лева.
„Бюджет 2018 е много добре планиран и амбициозен откъм поставени цели, така и реално изпълним, без грам популизъм“, завърши Даниел Панов.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново