четвъртък, 16 ноември 2017 г.

Стартира проверка за невъведени в експлоатация строителни обекти

Снимка и информация: Община Велико Търново
Във Велико Търново стартира цялостна проверка за невъведени в експлоатация строителните обекти след 2012 година. По разпореждане на кмета на Старата столица Даниел Панов вече е сформирана експертна комисия, която започна огледите както на територията както на града, така и в цялата общината.
Една от целите е да бъде установено има ли завършени обекти – сгради, офиси, магазини, гаражи и пр., които не са въведени в експлоатация, но са обитаеми или в тях са извършвани дейности. При констатация на подобни случаи ще последва налагането на санкции според нормативната уредба. Втората задача на проверката е да бъдат огледани всички незавършени обекти.
Предписания за обезопасяване вече са издадени на собствениците на недовършени сгради в квартал „Зона В“. Една от тях е пететажна и се намира на улица „Лазурна“. Строителното разрешение е издадено през 2008 г. През 2010 г. е одобрена промяна на проекта. Обектът е проверен от Районна дирекция „Национален строителен контрол“ – Северен централен район. Не са открити законодателни нарушения, а жалбоподателите са оттеглили са сигнала си. Друга недовършена сграда, на чиито собственици са издадени предписания за обезопасяване, се намира на улица „Стоян Коледаров“, в близост до „Търговски парк Велико Търново“.

Още в края на 2011 г., когато кметът Даниел Панов встъпва в длъжност, той прекратява одобряването на разрешения за нови надстроявания на гаражи. Започват и периодични проверки на недовършените строителни обекти. 93 са били тези сгради през 2012 г. След издадените предписания от Община Велико Търново собствениците на 15 сгради са ги достроили и въвели в експлоатация. През 2013 г. незавършените обекти са били 77. 13 от тях са финализирани и узаконени по всички правила. През 2014 г. са регистрирани 108 недовършени обекта, а 18 са въведени експлоатация след предписани на общината. За 2015 г. съотношението е 100 невъведени сгради, от които  десет са завършени и узаконени, според изисканите от местната власт мерки. 

Във Велико Търново ученици подаряваха ябълки срещу цигари

Снимки и информация: Община Велико Търново
Ученици от Велико Търново подаряваха ябълки срещу цигари. В центъра на Старата столица всеки човек, избрал да върне поне едно тютюнево изделие, получаваше вкусен плод. За непушачите също имаше подаръци – цветни балони, позитивни послания и др.
С инициативата Старата столица отбеляза Международния ден без тютюнопушене – 16 ноември. Организатори на кампанията бяха Община Велико Търново и Частната професионална гимназия „Аркус“.

Кметът Даниел Панов се срещна с учениците и ги поздрави за активната обществена дейност. Той им благодари за инициативата, насърчаваща здравословния начин на живот. Даниел Панов пожела на младите хора много успехи както в училище, така и във всички начинания. Кметът ги посъветва да изберат българските университети, щом завършат средно образование.
Част от кампанията бе разпространението на здравни и образователни материали. В инициативата се включиха и експерти от Превантивен информационен център по наркомании.

Международният ден без тютюнопушене е отбелязан за първи път през 1977 г. и оттогава, по инициатива на Американската общност за борба с рака, се чества всеки трети четвъртък от месец ноември. 

Показват във Велико Търново тайните на Атонската Света гора

Тайните на Атонската Света гора и живота на монасите ще бъдат показани във фотографска изложба във Велико Търново. Експозицията ще бъде открита утре /17 ноември/ в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ и ще остане там до 3 декември. Тя представя творчеството на четирима съвременни фотографи, които са посещавали многократно полуострова, заснели са уникални кадри от естествения релеф, монашеското ежедневие, традиции, обичаи и др.

Авторите, чиито кадри великотърновци ще могат да видят, са: Zoran Purger от Сърбия, Ali Borovali от Турция, Zbigniew Kosc от Пoлша и Valery Bliznyuk от Русия. 

Освен във Велико Търново, изложбата „Света гора: През погледа на фотографския обектив" е представяна в Солун, Истанбул, Никозия, където дори е открита от Вселенския патриарх Вартоломей, в Катерини и криптата „Св. Сава“ в Белград.

Организатори са Светогорското представителство в Солун, съвместно с Община Велико Търново, Центъра за гръцки език и култура и Богословския факултет на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ представят в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ фотоизложбата „Света гора: През погледа на фотографския обектив".


Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново