петък, 1 април 2016 г.

Община Велико Търново осигури материали за обособяването на зелен кът в квартал „Варуша”

Снимка - Община Велико Търново


Община Велико Търново осигури материали за обособяването на зелен кът във великотърновския квартал „Варуша”. Инициативата за почистването на пространството около Сухата чешма бе подета от доброволци и бе подкрепена от кмета Даниел Панов.  В начинанието се включиха и много деца, живеещи в Стария град.
В началото на седмицата заместник-кметът проф. Георги Камарашев се срещна с доброволците Калоян Пейчев и Стоян Стефанов. Той ги поздрави за начинанието и за освежената беседка за почивка, която се намира над Сухата чешма. По инициатива на проф. Камарашев общинското дружество „Зелени системи” изпрати камион за транспортиране на събраните отпадъци при почистването на района около Сухата чешма.
За подпомагане на дейността на доброволците Община Велико Търново осигури камъни, пясък, цимент, 30 квадратни метра тротоарни плочи и посадъчен материал за залесяване. Част от парковата мебел, получена като дарение от турския град Бурса, ще бъде монтирана в новата зелена зона.

Основният ремонт на натоварената улица „Магистрална” във Велико Търново започва през първата половина на април. Временно се променя маршрута на автобусна линия №110.

Снимка - Община Велико Търново


Основният ремонт на натоварената улица „Магистрална” във Велико Търново започва през първата половина на април. Реконструкцията бе одобрена през миналата година по настояване на кмета Даниел Панов и продължителни разговори с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Улица „Магистрална” е част от главен път I-4 София – Варна, а финансирането в размер на близо три милиона лева е осигурено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Ремонтът е разделен на четири етапа, по време на които затворени за движение ще бъдат различни участъци. Вече е изготвена временна организация на движението, която ще бъде в сила от 5 април до 30 юни.
Реконструкцията включва подмяна на бордюри, изграждане на тротоари, оформяне на зелена зона в частта около Езикова гимназия и складовата база, както и цялостно преасфалтиране.
За целия период транзитният трафик по направления София-Варна и Варна-София ще се движи по следния обходен маршут: Западен пътен възел, ул, „Козлуджа”, ул. „Сан Стефано” (кв. „Чолаковци”), Южна промишлена зона, главен път I-5 Русе – Велико Търново - Габрово, Южен пътен възел. Шофьорите в старопрестолния град следва да се съобразяват с указателните пътни знаци, които ще бъдат поставени по пресечките със затворените участъци на ул. „Магистрална”.
По време на първия етап ще бъде затворена частта на ул. „Магистрална” от Западния пътен възел до кръстовището с кръгово кръстовище „Качица”. Забранено ще бъде влизането от ул. „Оборище” срещу Mall Veliko Tarnovo и от кръстовището между улиците „Магистрална”, „Георги Бакалов”, „Оборище” и арх. „Георги Козарев”. В този период частично ще се промени маршрутът на градска автобусна линия №110. От спирка „Беляковско шосе” и бул. „България” тя ще се движи към кв. „Чолаковци” по улиците „Полтава”, „Оборище”, арх. „Георги Козаров”, „Краков” и „Никола Габровки”. По обратното направление „Кв. „Чолаковци” – Мавриков” линията ще върви по същото трасе. Маршрутът в тази си част е аналогичен с този на градска линия №2.
По време на втория етап трафикът няма да може да преминава през участъка на ул. „Магистрална” от кръговото кръстовище край МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” до пресечката с ул. „Славянка”. Ограничено ще бъде движението от изхода под Търговски парк Велико Търново, затворено ще бъде направлението „ул. Славянска – София”. Третият етап затваря за движение зоната между пресечките на трафик-алеята с улиците „Славянска” и „Мармарлийска”, когато забранени ще бъдат направленията „Ул. „Мармалийска” – София и „Ул. Славянска” – Варна. Последната зона обхваща участъка от кръстовището с ул. „Мармалийска” до Южния пътен възел и Дъговия мост. Всички предстоящи промени, включително за градския транспорт, ще бъдат обявени допълнително.

Деца монтираха къщички за птици и садиха дръвчета в Дебелец

Снимка - Община Велико Търново


Международният ден на птиците и началото на седмицата на гората се превърнаха в празник за малчуганите от Дебелец, техните родители и жителите на градчето. В парка до централния площад бяха засадени три дръвчета липа. Над 50 деца от детска градина „Пламъче” и детска ясла „Зорница”, заедно с кмета Снежана Първанова показаха, че са отговорни към природата и се грижат за околната среда. Те демонстрираха завидни умения с инструментите за работа, докато засаждаха фиданките.
Монтирани бяха и три къщички за птици, изработени от малчуганите. Великотърновският общински съветник Георги Недев дари хранилка за пернатите. Празникът продължи с много забавления и детски песни, посветени на птиците и на животните.

Нова автобусна линия се движи във Велико Търново от днес

Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt
Нова автобусна линия се движи във Велико Търново от днес (1ви април). Поради желанието на жителите на южните квартали на Велико Търново за връзка между тях и автогара Запад, новата автобусна линия се движи със следния маршрут: пл."Цар Асен I" (Царевец) - Център - бул."Никола Габровски" - Зона "В" - кв."Бузлуджа" - Автогара Запад - кв."Чолаковци". Линията е с номер 24 и в зависимост от пътникопотока, разписанието й може да претърпи промени в бъдеще.

 
Информацията в настоящата статия не е базирана на реални факти и събития. Написването и публикуването й са по случай международния ден на шегата и хумора - първи април. Честит празник ! :)

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново