вторник, 7 ноември 2017 г.

Ремонтираха стълбищата между булевард „България“ и улица „Освобождение“

Снимка и информация: Община Велико Търново
Ремонтирани са стълбищата между булевард „България“ и улиците „Възрожденска“ и „Освобождение“. Обновяването на пешеходните алеи бе възложено от кмета на старопрестолния град Даниел Панов, с цел да подобри състоянието им преди зимния сезон.
Над 650 квадратни метра е новата настилка. Строителните работи обхванаха три стълбищни участъка от улица „Мария Кирова“, които свързват северните квартали на Велико Търново с централната градска част. Предстои монтирането на парапети както там, така и по улица „Мургаш“. Ремонтирани ще бъдат и стълбищата от района на Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ към ул. „Христо Караминков“. Финансирането е в размер на около 20 000 лева и бе осигурено от общинския бюджет, по инвестиционната програма на общината.

Обновяване на стълбища и стълбищни улици предстои и в старата градска част на Велико Търново. Строителните дейности са включени в големия проект „Привлекателна и съхранена автентична градска среда на град Велико Търново“, който предвижда рехабилитация на близо 40 улици и площадни пространства в старинната част. За реализацията на инвестиционното намерение е осигурено финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. 

Със средства от Европа обновяват седем училища и три детски градини

Снимки и информация: Община Велико Търново

Общо десет образователни институции във Велико Търново предстои да бъдат обновени със средства от Европа, привлечени по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Това стана ясно по време на Годишното информационно събитие на оперативната програма, провело се в София. Кметът на Старата столица и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов бе сред участниците, заедно с регионалния министър Николай Нанков, представители на изпълнителната и местната власт, както и на Европейската комисия.

Близо 9 милиона лева ще бъдат инвестирани в модернизация на три общински училища – СУ „Г. С. Раковски“, „Спортно училище“, СУ „Владимир Комаров“, както и на три детски градини – „Рада Войвода“, „Ален мак“ и „Пролет“. Проектът на Община Велико Търново е част от интегрирания план за градско развитие, а средствата ще бъдат осигурени по мерките за обновяване на образователна инфраструктура. Ще бъдат реализирани групи от дейности, обобщени в три направления: постигане на енергийна ефективност; подобряване на базите на училищата и детските градини чрез конструктивно укрепване, основни вътрешни и външни ремонти, обзавеждане, осигуряване на достъпна среда на сградите; изграждане на инсталации с възобновяеми енергийни източници.

Модернизирани ще бъдат и четирите професионални гимназии в Старата столица, които са на държавно финансиране. Средствата също ще бъдат осигурени по ОП „Региони в растеж“, но бенефициент е образователното министерство.

Общо 624 милиона лева по оперативната програма ще бъдат вложени в модернизация на 416 образователни средища в цяла България. 350 милиона лева от тях представляват финансов ресурс за реализация на проектите за образователна инфраструктура на 39-е общини, които са бенефициенти по ОП „Региони в растеж“.

По време на Годишното информационно събитие кметът Даниел Панов благодари на представителите на Европейската комисия Аурелио Сесилио и Борислава Уудфорд за подкрепата, която местната власт в цяла България получава при реализация на проектите. „Особено важно за 22 общини бе осигуряването на необходимите допълнителни 213 милиона лева за проектите за модернизация на училища и детски градини. Така ресурсът за общинските образователни обекти достигна 350 милиона лева“, подчерта Даниел Панов. Той посочи, че с разумно инвестиране на средствата от европейската солидарност българските региони, градове и села вървят напред и се развиват, а резултатите са налице в цяла България. 

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново