петък, 26 май 2017 г.

Лошото време отлага финалния поход от кампанията „Движи се и победи”

Снимка и информация: Община В. Търново
Лошото време отлага финалния общоградски похода от пролетния дял на традиционната кампания „Движи се и победи”. Вместо на 27 май, жителите и гостите на Велико Търново ще могат да се разходят от кв. „Асенов” във Велико Търново до крайградската паркова местност Ксилифор на 3 юни.
Походът ще потегли в 8,00 ч. следващата събота. Пътеките по маршрута са маркирани, осигурени са и водачи на групите от туристи. При нужда от ангажиране на групов транспорт заявки могат да бъдат подавани на телефон 062/635823. 
За 3 юни остава и големият спортно-туристически празник в парк Ксилифор, който ще бележи края на пролетния дял на „Движи се и победи” и ще започна след края на похода. Много игри, състезания и забавления очакват великотърновци сред природата.

Кампанията „Движи се и победи” е съвместна инициатива на Община Велико Търново, Великотърновски общински съвет, Туристическо дружество „Трапезица-1902”, Районна здравна инспекция и Младежки дом. Партньор е Министерството на младежта и спорта.

Награди на националния студентски конкурс за най-добра разработка на туристическа тематика на МТИ „Културен туризъм 2017” – Велико Търново



Приключи петото издание на Националния студентски конкурс за най-добра разработка на туристическа тематика на Международното изложение „Културен туризъм 2016” – Велико Търново. Конкурсът се обявява всяка година на единствения специализиран форум за културен туризъм у нас, организиран със съдействието на Министерство на туризма, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Асоциация на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА) и Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов”.  Домакин на форума е Община Велико Търново.
Тази година в конкурса се включиха рекорден брой участници от цялата страна – 35 студенти от осем университета: ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, Аграрен университет – Пловдив, СУ „Св. Климент Охридски”, ПУ „Паисий Хилендарски“, ЮЗУ „Неофит Рилски”, Нов български университет и Икономически университет-Варна.Те представиха общо 29 разработки (вкл. три екипа с общ проект) по избрана от тях тема, свързана с развитието, състоянието и проблемите на туризма.
Жури с председател проф. Мария Воденска (председател), проф. Иван Марков и доц. Соня Алексиева (членове), обяви имената на победителите като студентите, класирани на първо, второ и трето място получават и предметни награди на стойност съответно 500, 300 и 200 лв.
Първа награда печелят студентите от Икономически университет-Варна – в екип: Кристина Калчева, Симона Стойнова, Фатме Алиева и Пламена Чиликова (бакалаври трети курс, специалност „Маркетинг”) с тема „Популяризиране на услугите на отговорния туризъм – Да чуем ЕКОТО”.
Втора награда е присъдена на Христо Христов, студент от СУ „Св. Климент Охридски” (магистър, втори курс, МП „Туризъм”) с тема „Физически влияния на туризма в к.к. Слънчев бряг, община Несебър”. Трета награда получава Дестинар Терзиева, студентка от  ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ (бакалавър, трети курс, специалност „Туризъм“) с разработка на тема „Бакшишите - поощрение или несправедливост”. Поощрителна награда журито присъжда на Калоян Гергинов, студент от Нов български университет (бакалавър, четвърти курс, БП „Туризъм”,) за тематаКак навлизането на нискотарифните авиолинии отключиха нов вид пътувания – посещенията тип „уикенд‘‘.
Председателят на журито проф. Мария Воденска, сподели при обявяването на наградите: „При оценяването си журито се ръководи преди всичко от креативността и иновативността на темите. Тази година конкурсът е изключително силен с много хубави и съвестно подготвени разработки, но някои от тях третират добре известни теми. Много приятно сме изненадани от разнообразната тематика тази година, от големия брой участници от различни университети, и както вече казах - от креативността и оригиналността на някои от разработките”.
Наградите и грамотите на победителите в петото издание на конкурса ще бъдат връчени по традиция от Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов”. Всички студенти, участвали в конкурса от осемте университета от София, Пловдив, Варна, Свищов и  Благоевград ще получат грамоти за участието си в Националния студентски конкурс за най-добра разработка на туристическа тематика на МТИ „Културен туризъм 2016” – Велико Търново. Текстовете на класираните най-добри разработки от тазгодишния конкурс ще бъдат качени, както всяка година, на сайта www.read-travel.eu.


Информация: "Царевград Търнов" ЕООД

Известни китаристи ще правят музикални ателиета в изложбени зали „Рафаел Михайлов“



Информация - Община Велико Търново
Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt

В рамките на първият Международен китарен фестивал, Guit Art Fest Veliko Tarnovo, в изложбени зали „Рафаел Михайлов” изявени майстори на китарата ще направят музикални ателиета

Международен китарен фестивал Guit Art Fest Veliko Tarnovo ще се проведе за първа година на територията на град Велико Търново.
Идеята на организаторите е да бъде създадено ежегодно събитие с музикално-образователна цел, което да послужи като форум за развитието на българския музикален талант и да подчертае мястото на китарата (един от най-разпространените и популярни музикални инструменти на планетата) в историята и развитието на музиката по целия свят.
Освен разнообразни концерти, са планирани и музикални ателиета, на които всички желаещи ще могат да се запознаят отблизо с различни техники в различните стилове и жанрове на китарата.
На 10.06 (събота) желаещите ще могат да чуят лекцията на Боян Бояджиев, на която той ще запознае начинаещите китаристи с първите часове с китарата и китарните акорди. Ателието ще започне в 14:00ч. Веднага след него музикантите от банда Дел Падре ще запознаят публиката с основните стилове и техники във фламенкото. Началотое в 15:30ч.
На 11.06 (неделя) от 10:00ч. известните музиканти Цветан Недялков („ Ку Ку бенд“) и Веселин Койчев ще направят музикално ателие на тема: „Импровизация в различни музикални стилове”.
Последено ще бъде музикалното ателие на Дейв Гудман, чиито ателиета предизвикват интерес в цял свят. Той пристига в България специално за Guit Art Fest Veliko Tarnovo. Уъркшопа му ще започне в 11:30ч.
Проектът се осъществява със съдействието на програма „Изкуство и култура Велико Търново“ на Община Велико Търново


Даниел Панов подкрепи ученически филмов проект за Велико Търново

Снимка и информация: Община В. Търново
Кметът на Велико Търново Даниел Панов подкрепи нов филмов проект за старопрестолния град. Любителската продукция е дело на екип от ученици от клуб „Виктория” към СУ „Вела Благоева”, с ръководител Ивелина Климентинова. Младите хора представиха видеото за Старата столица на Даниел Панов, който го оцени като много перспективно.
Късометражният филм е сниман в продължение на два месеца. С него учениците участват в национално състезание „Изгряващи звезди”, което се провежда с подкрепата на неправителствената организация за млади предприемачи Junior Achievement.

Даниел Панов пожела успех на младите творци в надпреварата и изрази увереност, че те ще я спечелят. Той предложи на учениците да обогатят филма с още кадри, представящи по атрактивен начин както историята и културата във Велико Търново, така и съвременния живот. Със съдействието на Даниел Панов учениците ще получат свободен достъп за заснемане на кадри в избрани от тях музейни обекти, както и за последващото популяризиране на продукцията.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново