сряда, 20 септември 2017 г.

Избрани са изпълнители за няколко позиции по проекта за нова градска среда в Старо Търново

Изображения, снимки и информация: Община Велико Търново
Избрани са изпълнители за няколко позиции по големия проект на Община Велико Търново за пълно обновяване на Стария град и част от жилищните квартали. Това съобщиха заместник-кметът проф. Георги Камарашев и директорите на дирекции „Проекти и програми“ и „Строителство и устройство на територията“ - Мариела Цонева и Динко Кечев. Подписан е вече и договорът за строителен надзор. Още през настоящия строителен сезон ще стартира подготовката на строително-монтажните работи и самите дейности.
Проектът „Привлекателна и съхранена автентична градска среда в град Велико Търново“ е сред най-мащабните, включени в одобрената Инвестиционна програма на Община Велико Търново по Приоритетна ос 1 на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Общата стойност на инвестиционното намерение възлиза на повече от 10 милиона лева с ДДС. Около 8 милиона лева ще бъдат вложени в старинната част на града.
С реализацията кметът Даниел Панов и екипът му целят Старо Търново да стане още по-красиво и привлекателно за туристите, с достъпна и съвременна инфраструктура, подобряваща допълнително условията за местните жители и за бизнеса. Вторият акцент е поставен върху подобряването на градската среда в жилищните райони, като фокусът пада върху квартал „Чолаковци“ и пешеходната връзка с квартал „Бузлуджа“.

За оптималното провеждане на строителните работи проектът е разделен на общо шест обособени позиции. За четирите от тях, които обхващат над 36 улици и площадни пространства в старата градска част, вече са избрани изпълнители. Сред включените дейности са подмяна и обновяване на уличните настилки, тротоарите, пешеходните алеи, стълбищата, елементите на градското обзавеждане /парапети, пейки, кошчета за смет/, озеленяване, монтаж на енергоспестяващо улично осветление. Автентичната калдъръмена настилка в квартал „Варуша“ ще бъде запазена в нейната цялост.
Обособена позиция №3 включва следните обекти: ул. „Независимост“, ул. „Стефан Стамболов“, ул. „Велчо Джамджията“, ул. „Иван Вазов“, ул. „Читалищна“, ул. „Михаил Кефалов“, ул. „Георги Сава Раковски“, площад „Самоводски пазар“. В тази част е и обновяването на изгледните площадки на ул. „Стефан Стамболов“. Инвестицията ще бъде в размер на повече от 1,5 милиона лева без ДДС. Избраният изпълнител е Обединение „Мистрал – Енел“.
Обособена позиция № 4 предвижда обновяване на следните улици „Генерал Гурко“, „Колю Фичето“, „10-ти февруари“, „Пролет“, „Митрополит Панарет Рашев“,  „Александър Добринов“, „Ефрем Попхристов“, „Д-р Алберт Лонг“, „Максим Райкович“, „Тунел“, „Шейново“, „Силвестър Пенов“. Изпълнител на дейностите ще е Консорциум „Геоплан инфраструктура“ , а стойността им – около 1,4 милиона лева без ДДС.
Обособена позиция № 5 обхваща следните обекти ул. „Крайбрежна“, ул. „Йордан Инджето“, ул. „Христо Ив. Войводата“, ул. „Петър Богданов“, ул. „Киро Тулешков“, ул. „8-ма дружина“, ул. „Цани Гинчев“. Строителните дейности ще бъдат извършени от „ВТ Инженеринг“ ООД, а вложените средства ще бъдат близо 1,5 милиона лева без ДДС.
По обособена позиция № 6 ще бъдат реконструирани улиците „Капитан Дядо Никола“, „Драгоман“, „Медникарска“, „Кирил и Методий“, „Поборническа“, „П. Р.  Славейков“, „Георги Мамарчев“, „Поп Матей Преображенски“, „Въстаническа“. Изпълнител е „Скорпион Инвестстрой ЕООД“, а инвестицията е в размер на повече от 1,9 милиона лева без ДДС.
            „Избраните изпълнители са сериозни фирми, с доказан опит в реализацията на европейски проекти и строителни дейности, обхващащи градската среда“, коментира Мариела Цонева.

            Прогнозите за реализацията на проектите по Инвестиционната програма по първата приоритетна ос по ОП „Региони в растеж“ сочат, че до края на първото полугодие на 2018 г. ще бъдат усвоени най-малко 8 милиона лева - 20% от финансовия ресурс, възлизащ общо на 43,5 милиона лева.

Монтират новите прожектори над стадион „Ивайло“

Снимка и информация: Община Велико Търново
Започна монтирането на новите 168 прожектора над стадион „Ивайло“. Върху всеки от четирите стълба ще бъдат поставени по 42 осветителни тела, които са енергоспестяващи. Дейностите представляват втори етап от основния ремонт на осветлението на спортния комплекс, като ще бъдат подменени и ел-таблата. Прожекторите ще бъдат захранвани симетрично от две трафомашини, които също ще са с ново оборудване.
Реконструкцията на осветлението на стадион „Ивайло“ е финансирана от Министерството на младежта и спорта и е резултат от конструктивни разговори, проведени между кмета на старопрестолния град Даниел Панов и спортния министър Красен Кралев. Изпълнител на дейностите е фирма „ХИТ“ ООД, която спечели обявената от министерството обществена поръчка.

По време на първия етап от работата бяха премахнати досегашната инсталация и останалото старо оборудване, корозирало покритие на мачтите, а стълбовете бяха боядисани с два слоя нова боя. Още при предварителните проверки се оказа, че състоянието им е много добро. Не бяха констатирани дефекти нито по метала, нито по връзките между отделните конструктивни елементи.




Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново