вторник, 13 декември 2016 г.

Великотърновският университет търси 30 милиона лева за реализиране на проекти

Снимка: Община В. Търново

Великотърновският университет търси 30 милиона лева за реализиране на различни проекти, информира ректорът на висшето учебно заведение проф. Христо Бонджолов. Той обясни ,че последните промени в законодателството вече позволяват привличането на външни инвеститори, чрез които могат да бъдат реализирани амбициозните цели на ръководството на Алма-матер под Царевец.
По модела на публично-частното партньорство вече има обещано финансиране на проект за 4 милиона лева, чрез който лекциите и упражненията във всяка учебна зала ще могат да бъдат излъчвани в реално време. Проф. Бонджолов обясни, че по този начин дори обикновените бакалавърски специалности ще бъдат достъпни за дистанционна форма на обучение. „Целта ни е по този начин да привлечем студенти от цяла Европа”, обясни ректорът на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Стойността на проекта е около 4 милиона лева, а чрез реализацията му ще бъде подобрена и сигурността в сградите на университета – на практика, навсякъде ще има видео наблюдение.
Друг от амбициозните проекти е изграждането на съвременен паркинг на няколко етажа зад сградата на факултета по изобразителни изкуства. За реализацията му ще се търси подкрепа и от местната власт.
По-рано днес ректорското ръководство се срещна с председателския съвет на Великотърновски общински съвет. Дискусията с академичната общност бе по инициатива на председателя на местния парламент Венцислав Спирдонов.  Обсъдено бе в какви насоки и направления да продължи развитието на партньорството между местната власт, академичната общност и бизнеса, за да бъде още по-ползотворно за бъдещето на Велико Търново като университетско, образователно и духовно средище. Изказано бе общо мнение, че старопрестолният град има пълния потенциал да се превърне в национален център на българщината, в който своето образование могат да получават наши сънародници от целия свят.
Разговорът обхвана и решаването на конкретни въпроси и казуси, свързани с подобряване на достъпа до сградите на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, организацията на паркиране и включването на паметниците край Ректората в туристическите маршрути. Подобни срещи предстоят и представителите на другите университети във Велико Търново.



Шестима великотърновци са сред най-добрите млади футболисти у нас

Снимка и информация: Община В. Търново
Шестима великотърновци са сред най-добрите млади футболисти у нас. Те получиха купи и призове на церемония, организирана от Зоналния съвет на БФС във Велико Търново. Тържеството бе под егидата на кмета на старопрестолния град Даниел Панов, чиито служебни ангажименти в столицата не му позволиха да присъства на награждаването.
Призовете бяха връчени на деца и юноши в пет възрастови групи, както и на техните треньори, чиито отбори се състезават в регионалните детски и юношески първенства в Централна и Северозападна България. Пет момчета от младежките формации на „Етър ВТ” грабнаха купи за своето представяне през годината, а отличие получи и млад талант от детската футболна академия „Болярчета”.
Талантите бяха поздравени от заместник-кмета на старопрестолния град проф. Георги Камарашев. Той им пожела да не спират да спортуват, тъй като така България ще има здрави бъдещи поколения.

За своята работа бяха отличени и треньорите на младежките формации на „Етър ВТ” Марин Стефанов, Стефан Ангелов и Стефан Николов. С аплодисменти бе почетен големият принос на покойния Трифон Иванов – почетен гражданин на Велико Търново, легенда на българския и „виолетов” футбол и бивш председател на Зонален съвет на БФС.

В Община Велико Търново вече постъпват дарения за Хитрино, оповестена е и банкова сметка

В Община Велико Търново вече са получени първите дарения за жителите на с. Хитрино, чиито домове претърпяха сериозни щети заради инцидента с влакова композиция. След призива на кмета Даниел Панов за солидарност и подкрепа на хората в шуменското село, за по-малко от 24 часа са доставени голям брой чисто нови постеловъчни материали – одеяла, възглавници и чаршафи, хавлии, консерви и пакетирани хранителни продукти с продължителна трайност, 2100 бутилки олио, два тона брашно. Първата пратка ще потегли към определения пункт още утре – 14 декември.
Даренията са дело на фирми, работещи в сферата на хлебопроизводството, хранително-вкусовата промишленост, текстилната индустрия и търговията с бързооборотни стоки. Приемането на стоки, вещи и пособия продължава. Друга част от бизнеса се включи с парични средства.
Оповестена е и банкова сметка на Община Хитрино, на която всеки, според възможностите си, може да помогне на хората в шуменското село: BG95DEMI92403100181704, DEMIBGSF - в лева; BG36DEMI92403400114526, DEMIBGSF - в евро, "ТЪРГОВСКА БАНКА Д" АД. Дарителската сметка е публикувана и на уеб-страницата на Община Хитрино: http://www.hitrino.org.

Благотворителната кампания във Велико Търново бе инициирана от кмета Даниел Панов. След негови разговори с кметовете на Шумен и Хитрино стана ясно, че местното население в селото спешно се нуждае от чисто нови одеяла, шалтета, възглавници, чаршафи, хавлии, както и пакетирани хранителни стоки, които да са дълготрайни – варива, брашно, захар и сладкарски изделия, олио, минерална вода. Желаещите да помогнат могат да се свържат със заместник-кмета на община Велико Търново проф. Георги Камарашев, който координира дейностите, на телефон 062/619-504, или с д-р Диляна Вачкова, гл. експерт от дирекция „Социални дейности и здравеопазване” /тел. 062/619-209/. Акцията е координирана и с регионалното представителство на Български червен кръст.

Коледарчета от детска градина „Слънчев дом” гостуваха в Община Велико Търново

Снимка и информация: Община В. Търново
Дружина от коледари от детска градина „Слънчев дом” във Велико Търново гостуваха в сградата на Общината. Пременени с автентични български одежди, над 32 момчета и момичета пяха народни и коледни песни, играха хоро и създадоха празнично настроение.

Децата бяха приветствани от заместник-кмета на старопрестолния град Ганчо Карабаджаков и от председателя на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов. Те ги поздравиха за отличното познаване на българските традиции и обичаи, пожелаха им също здраве, много подаръци и пълна с игри и веселие зимна ваканция.

Пътищата във Велико Търново и общината са проходими при зимни условия

В условията на непрекъснат снеговалеж обстановката във Велико Търново е нормална, а улиците и междуселищните пътища на територията на града и в общината са проходими при зимни условия. Няма населени места, в които да е констатирано прекъсване на електроенергията и водоподаването, без затруднения се извършва и доставката на хранителни стоки.
По разпореждане на кмета на община Велико Търново Даниел Панов работна група извършва постоянен контрол и наблюдение върху състоянието на пътната мрежа. Промяната на метеорологичните условия се следи в реално време. Улиците на територията на Велико Търново се обработват още от започването на снеговалежа, а към 10,00 ч. в рамките на града работят около 10 снегорина. Предвид очакваното понижение на температурите в следобедните часове, предстои разпръскване на инертни материали против заледяване.
Близо 70 служители на общинското предприятие „Зелени системи” работят с приоритет по почистването на тротоари, обществени пространства и зоните около автобусните спирки, входовете на детски градини, ясли и социални заведения. Същите ще бъдат ръчно опесъчени при понижение на температурите. Няма подадени сигнали и за счупени дървета клони.
Уличната мрежа на територията на град Велико Търново е с обща дължина от 114,64 линейни километра. Отговорната за зимната й поддръжка фирма е осигурила на склад над 1000 тона инертни материали – пясъчно-солна смес, промишлена сол и химически материал против заледяване. На разположение са 10 снегорина, 8 машини за разпръскване на инертни материали, две фадроми, три камиона за извозване на снежни маси. В резерв могат да бъдат пуснати още две комбинирани машини с гребла. За почистването на 146 километра шосета от общинската пътна мрежа също са осигурени достатъчни количества инертни материали и необходимите машини. 

Съгласно Наредбата за опазване на околната среда жителите на Велико Търново, собствениците и наематели на жилищни, търговски, стопански помещения и гаражи са длъжни да разчистват от сняг и лед прилежащите към сградите тротоари, дворни места и пространства.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново