вторник, 11 юли 2017 г.

Футболните терени в Килифарево, Шемшево и Леденик – с нови поливни системи

Снимка и информация: ОП "Спортни имоти и прояви"/Община В. Търново
Футболните терени в Килифарево и селата Шемшево и Леденик вече са оборудвани с поливни системи, съобщи директорът на общинското предприятие „Спортни имоти и прояви“ Петко Павлов. Съоръженията са надземни и мобилни и работят от края на миналата седмица. Монтирането им е по инициатива на кметовете на трите населени места – Димитър Събев, Кирил Ангелски и Антон Кръстев, подкрепена от кмета на община Велико Търново Даниел Панов.
Системите в Леденик и в Килифарево са захранвани с вода от реките Янтра и Белица, като това става чрез самозасмукващи помпи, към които функционират предпазни клапани. Разпръсквачите са поставени на регулируеми стойки и обхващат цялата площ на двете футболни игрища. В Шемшево източник на вода за поливане на терена е изкопаният преди време кладенец.
Игрищата в двете села са ползвани предимно от детско-юношеските формации на футболен клуб Етър, както и за провеждане на ученически игри. В Килифарево треньор на децата и младежите е бившият футболист Илко Трифонов. Поливните системи значително подобряват условията за подготовка на младите таланти.
Общо шест са терените в населените места от общината, където има изградени подобни съоръжения. От години системи за поливане работят на игрищата в Дебелец, Самоводене и Ресен.

Оперен шедьовър за въображаемата любов представят на Царевец

Информация: ОТА "Царевград Търнов 
Държавна опера-Стара Загора ще представи на 14 юли от 21.00 часа на сцената на историческия хълм Царевец във Велико Търново своята уникална продукция на операта „Лучия ди Ламермур” от Гаетано Доницети. Това е вторият спектакъл от тазгодишното издание на фестивала „Сцена на вековете“, който продължва два месеца – от 8 юли до 8 септемри.
„Лучия ди Ламермур“ се нарежда сред безспорните белкантови образци. Премиерата на операта е през 1835 г. в Неапол. Драматичният сюжет, брилянтната и емоционално написана музика, красивата мелодика и палитрата от неповторими образи привличат вниманието на изпълнителите и на публиката повече от 180 години.
Спектакълът на Старозагорската опера на Царевец се посвещава на 220 години от рождението на гения Гаетано Доницети. Търновци и гостите на старопрестолния град ще видят в главните роли блестящ солистичен състав. Беса Лугичи (Косово) ще се превъплъти в сложния образ на Лучия. Иван Кабамитов ще се представи в ролята на нейния брат Енрико Аштън, Назар Тацишин (Украйна) ще бъде в ролята на изстраданата и въображаема любов на Лучия – Едгардо, Пламен Кумпиков ще пресъздаде ролята на Раймондо. Участват още Александър Баранов (Артуро), Пламен Долапчиев (Нормано), Михаела Берова (Алиса), оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора.
Спектакъла на операта „Лучия ди Ламермур” ще дирижира Ивайло Кринчев. Режисьор e Огнян Драганов, сцeнографията е дело на  Димо Костадинов,  художник на костюмите - Салваторе Русо (Италия), а диригент на хора - Младен Станев.
„Сцена на вековете“ е първия у нас оперен фестивал на открито, който се провежда на крепостта Царевец във Велко Търново от 1985 г. Домакин на престижното събитие е Община Велико Търново. Музикалният форум е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2017-2018.
Във II Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ 2017 с десет спектакъла участват оперите от Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора и МДТ „Константин Кисимов“-Велико Търново. Следващите заглавия в афиша на фестивала са 21 юли – „Котки“, мюзикъл от Андрю Лойд Уебър; 28 юли – „Цигански барон“, оперета от Йохан Щраус; 4 август – „Мария Десислава“, опера от Парашкев Хаджиев; 11 август – „Манон Леско“, опера от Джакомо Пучини; 19 август - „Норма“, опера от Винченцо Белини; 26 август – „Селска чест“, опера от Пиетро Маскани и балетът „Делвата“ от  Алфредо Казела; 5 септември – „Коса“, мъзикъл от Джеръм Рани, Джеймс Рейдоу и Голт Макдърмът. Финалът на сезона ще е на 8 септември в Летния театър с концерт „ФОНДАЦИЯТА в операта“.
Специално за публиката след всеки спектакъл ще се излъчва емблематичното за Велико Търново аудио-визуалнно шоу „Царевград Търнов – Звук и светлина“. 
Билети за спектаклите се предлагат в мрежата на eventim.bg и в Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ № 5 във Велико Търново. 

Велико Търново домакинства национално обучение на експерти по местни данъци и такси

Снимки и информация: Община Велико Търново
Велико Търново домакинства национално обучение на експерти и специалисти в сферата на местните данъци и такси. Форумът е организиран от дружеството на Националното сдружение на общините в България „НСОРБ – Актив“. Дискусията събра представители на над 60 общини и бе открита от кмета на старопрестолния град и председател на НСОРБ Даниел Панов.
„Събираемостта на местните данъци и такси е основна тема за местните власти. Радващо е, за 2016 г. общините са я повишили с 16% спрямо 2015 г. Вярвам, че практиките, опита, казусите и дори проблемите, които ще споделите помежду си, ще са полезни за всички вас и ще подобрят работата на администрациите за реализиране на повече собствени приходи. Националното сдружение продължава да работи при активен диалог с изпълнителната власт за финансовата децентрализация и разширяване на приходоизточниците на общините“, каза Даниел Панов по време на откриването на обучението.

Община Велико Търново бе дадена като пример за отлична събираемост на местните данъци и такси. За 2016 г. постъпленията са над 19,6 милиона лева, а за период от четири години бе постигната тенденция на устойчив ръст, вариращ между 10 и 15% годишно. Финансовите разчети сочат, че за 2017 г. очакваните постъпления ще са с около 1 милион лева повече спрямо миналата година. „Обърнете внимание на т.нар. „стари задължения“. За пет години, откакто съм кмет, във Велико Търново ги намалихме седем пъти“, бе съветът на Даниел Панов.
Двудневният форум включва и участие на съдебни изпълнители, с цел подобряване на кореспонденцията с общините по процедурите спрямо некоректни платци.


Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново