петък, 21 юли 2017 г.

400 изпълнители от девет държави пристигат във Велико Търново. Вижте тук програмата на Международния фолклорен фестивал

XX Юбилеен Международен Фолклорен Фестивал
  ВЕЛИКО ТЪРНОВО 2017



ВСЯКА ВЕЧЕР В ЛЕТЕН ТЕАТЪР „ВЕЛИКО ТЪРНОВО“


22 Юли /събота/

18:00ч.   Дефиле и представяне на групите пред Община Велико Търново
20.00ч.   Официално откриване на 20-ти Международен фолклорен фестивал Велико Търново  и Гала концерт в Летен театър – парк „Марно поле” с участието на България, Аржентина, Грузия, Египет, Колумбия, о.Мавриций, Перу, Сърбия и Чили
22.30ч.   Аудио – визуално шоу “Звук и светлина”

23 юли /неделя/

10.00ч.    Конкурс “ Мис Фестивал”
20.00ч.   Концерт в Летен театър – парк „Марно поле" с участието на групите от Аржентина, Грузия, Египет и Чили

24 юли /понеделник/

20.00ч.   Концерт в Летен театър – парк „Марно поле"  с участието на групите от Аржентина, Грузия, Египе, Перу и Чили

 

25 юли /вторник/

20.00ч.    Концерт в Летен театър – парк „Марно поле"  с участието на групите от Аржентина, Колумбия, о.Мавриций, Перу и Сърбия

26 юли /сряда/

20.00ч.   Концерт в Летен театър – парк „Марно поле"  с участието на групите от Грузия, Колумбия, о.Мавриций и Чили

27 юли /четвъртък/

20.00ч.   Концерт в Летен театър – парк „Марно поле"  с участието на групите от Аржентина, Грузия, Египет, Перу и Сърбия

28 юли /петък/

20.00ч.            Вечер на българския фолклор с участието на ПФА „Искра“- Велико Търново, ФФ „Сидер войвода” – Горна Оряховица, Академичен фолклорен ансамбъл – София и ФТА „Жар” - София

29 юли /събота/

19.00ч.            Дефиле

20.00ч.            Церемония по официалното закриване на 20-ти Международен фолклорен фестивал Велико Търново с участието на групите от България, Аржентина, Грузия, Египет, Колумбия, о.Мавриций, Перу, Сърбия и Чили

Само днес промоционална цена на билетите за операта „Маном Леско“ на Царевец



Изчерпани са билетите за мюзикъла „Котки“ от фестивала „Сцена на вековете“ 2017 във Велико Търново. Спектакълът на Театрално-музикален продуцентски център- Варна е тази вечер,        21 юли, откритата сцена в крепостта Царевец.Като компенсация за публиката само днес от 18,00 до 21,00 часа пред Царевец ще се предлагат ограничени количества билети с отстъпка от 10 лева за другия спектакъл на варненската трупа в рамките на фестивала - операта „Манон Леско“.
Въздействащата творба на Джакомо Пучиини е в афиша на II Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ на 11 август. На сцената в Двореца ще излязат звезди от международна величина – сопраното Валерия Селе (Манон Леско), тенорът Ефе Исмаил (кавалер Ренато Де Грийо) , а диригент на спектакъла ще е холандецът Ян ван Маанен.
       На „Сцена на вековете“ 2017 ще бъдат представени и оперетата  от Йохан Щраус  „Цигански барон“ (28 юли); „Мария Десислава“, опера от Парашкев Хаджиев (4 август); „„Норма“, опера от Винченцо Белини (19 август); „Селска чест“, опера от ПиетроМаскани и балетът „Делвата“ от  Алфредо Казела(26 август);„Коса“, мъзикъл от Джеръм Рани, Джеймс Рейдоу и Голт Макдърмът(5 септември). Финалът на сезона ще е на 8 септември в Летния театър с концерт „ФОНДАЦИЯТА в операта“.
„Сцена на вековете“ е първия у нас оперен фестивал на открито, който се провежда на крепостта Царевец във Велко Търново от 1985 г. Домакин на престижното събитие е Община Велико Търново. Музикалният форум е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2017-2018.
       В тазгодишното издание на фестивала с десет спектакъла участват оперите от Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора и МДТ „Константин Кисимов“-Велико Търново.
Специално за публиката след всеки спектакъл ще се излъчва емблематичното за Велико Търново аудио-визуалнно шоу „ЦаревградТърнов – Звук и светлина“. 
Билети за спектаклите се предлагат в мрежата на eventim.bg и в Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ № 5 във Велико Търново.

Още за „Сцена на вековете“ на  www.opera.velikotarnovo.info и https://www.facebook.com/opera.vt/?ref=bookmarks

Информация: Вл. Андреева

Вдигат най-голямата българска сватба край Арбанаси през уикенда

Снимка и информация: Община В. Търново

Най-голямата автентична българска сватба ще бъде вдигната тази неделя сред природата край архитектурния резерват Арбанаси, намиращ се само на 3 километра от Велико Търново. Венчавката ще бъде кулминация на Националния фолклорен събор „Болярска среща”, който започва днес и ще продължи до 23 юли. Достъпът е изцяло безплатен, а откриването е в 18,00 ч. днес край конната база до с. Арбанаси. Самата венчавка ще бъде в неделя от 14,30 ч.
4500 гости очакват организаторите от сдружение „Лудогорие”, подкрепени от Община Велико Търново и от кмета на старопрестолния град Даниел Панов. Сватбата ще премине при спазването на всички обреди и обичаи, характерни за Северняшката област, а младоженците Георги Георгиев и Ива Янчева, заедно с техните лични гости, ще са пременени в автентични носии от XIX век.
200 танцови състава, включително най-големите имена сред музикантите във фолклорния жанр, ще се представят на сцената в центъра на Арбанаси. На трапезата за гостите на сватбата ще бъдат сервирани боб по хайдушки, сготвен в най-голямата тава на Балканите, както и други български ястия. Нестинарски танци, народни игри и конкурси за най-гиздава мома и за детска рисунка на тема „Моят роден край” ще бележат голямото събитие.
Организаторите и младоженците ще опитат да подобрят рекорда на Гинес за най-дълга сватба, поставен по време националния събор „Лудогорие” през 2015 г. Тогава празничната трапеза е достигнала 900 метра. На поляните край Арбанаси общата дължина на месалите, върху които ще бъде разпъната софрата, ще достигне 1500 метра.


Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново