четвъртък, 23 март 2017 г.

С атрактивни събития Велико Търново за девети път подкрепя световната инициатива „Часът на Земята“


Информация - Община Велико Търново
Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt

За девета поредна година Велико Търново подкрепя и активно участва в световната екологична инициатива „Часът на Земята“.
Велико Търново беше сред първите български градове, които се присъединиха към организираната от представителството в България на WWF информационна кампания.
На 25-ти март в Старата столица от 20,30 до 21,30 ч. ще изгаснат светлините на крепостите Царевец и Трапезица. За един час тъмна ще бъде и фасадата на сградата на Община Велико Търново.
Представители на туристическият бизнес инициират в редица заведения във Велико Търново в подкрепа на събитието да се сервира на свещи.
На стълбите пред МДТ „Константин Кисимов“ ще бъде позициониран огнен пърформанс – рисуване със свещи.
Община Велико Търново апелира към гражданите също активно да се включат в това световно екологично събитие с мисъл за опазване на градската и околна среда и онова, което всеки от нас може да направи в това общо усилие.

Милиони хора по целия свят ще изгасят символично осветлението за един час в 20.30 ч. на 25 март. "Загаси светлините, отвори очи за планетата!" е призивът към всеки от нас да се замисли как с начина си на живот може да помогне на Земята.
Час на тъмно  не е просто призив хората да изоставят електричеството и да се завърнат трайно към свещите в ежедневието си. Това е по-скоро се опит да бъде предоставена необходимата информация, за да може всеки да направи информиран избор за своето отговорно поведение към Земята и нейното опазване.
Ако човек знае например, че върховото потребление на електроенергия е във вечерните часове, може по-добре да планира деня си, така че не само да спести пари, но и да помогне за по-чиста околна среда.
Няколко лесни неща, които са и грижа за планетата:
- Избирайте електроуреди от по-висок клас за енергийна ефективност. Това ще ви спести пари от сметката за ток;
- Използвайте функциите за пестене на енергия на електроуредите. Повечето перални и миялни машини вече имат функция "отложено изпълнение", което позволява да ги настроите така, че да работят през нощта, когато тарифите са по-ниски;

Миенето на улици във Велико Търново продължава и след Празника на града


Информация - Община Велико Търново
Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt

След Празника на Велико Търново – 22 март традиционното пролетно миене на улиците ще продължи.
Служителите на ОП“Зелени системи“ ще продължат да правят необходимото за да бъдат измити всички улици в кварталите „Бузлуджа“ и „Чолаковци“. 

Община Велико Търново припомня на всички граждани, че е в ход традиционната кампания по Великденско почистване.
Всички граждани, които искат да се освободят от натрупани ненужни вещи в домовете, мазетата и таваните си имат възможността да го сторят в срок до 9 април – Цветница. Отпадъците ще бъдат извозвани своевременно.
В рамките на кампанията освен домовете си гражданите имат възможност да се погрижат и за почистването на междублокови и обществени пространства

От 22ри март работи безплатен паркинг с близо 90 паркоместа във Велико Търново

Снимка и информация - Община Велико Търново

От 22 март работи безплатен паркинг с близо 90 паркоместа на територията на Старото военно училище.
След заравняване на терена бяха извършени дейности по възстановяване на асфалтовата настилка, почистване, поставяне на ограничителни колчета, възпрепятстващи паркирането в зелените площи и разчертаване на местата за паркиране върху терена на плаца и асфалтовите алеи  между сградите на Пети корпус на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, Областна администрация и НАП.
Реализацията на проекта, иницииран от кмета Даниел Панов и екипа му, започна  на 11 март и приключва в обещаният срок- за Празник на Велико Търново.
Оформянето на паркинга има за цел да сложи край на нерегламентираното и безразборно спиране и паркиране на автомобили в района, включително и върху тревните площи.
Средствата за създаването на паркинга са осигурени от общинския бюджет. Изграждането му е на базата на решение на Великотърновския общински съвет.
Новият обект е с временен статут и ще съществува до реализацията на първия етап от проекта за създаването на нов градски център върху територията на Старото военно училище.

Временна промяна в организацията на движението във Велико Търново на 25ти и 26ти март (събота и неделя)

Информация - Община Велико Търново
Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt
Във връзка с подготовката и организацията за провеждане на избори за Народни представители в Народното събрание ще настъпят следните временни промени в организация движението на МПС:
На 25 март /събота/  за периода от 09,00 до 19,00 ч. се затваря за движение ул. "Васил Левски" в участъка от "студентски стол №2 /кръстовището на улиците "Васил Левски" и "Бачо Киро"/ до сградата на Община Велико Търново/кръстовище на улиците "Васил Левски и "Христо Ботев"/;
На 26 март /неделя/ за период от 19,00 до приключване на процедурните действия по Изборите се затваря за движение ул. "Васил Левски" в участъка от "студентски стол №2 /кръстовището на улиците "Васил Левски" и "Бачо Киро"/ до сградата на Община Велико Търново /кръстовище на улиците "Васил Левски и "Христо Ботев"/

Спектакълът „Царевград Търнов – звук и светлина” и празничната заря зарадваха над 15 000 жители и гости на Велико Търново

Снимка: Ростислав ГРЪНЧАРОВ

Аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина” и празничната заря зарадваха над 15 000 жители и гости на Велико Търново. Те се събраха на площад „Цар Асен I”, където бе кулминацията на проявите по случай празника на старопрестолния град 22 март.
По време на шоуто небето над Царевец бе озарено от зрелищни фойерверки. Малко преди това 140 летящи фенери полетяха над крепостта на Асеневци. Всичко това донесе много настроение, а градските улици се превърнаха своеобразна река от позитивни хора. „Само във Велико Търново празниците наистина се превръщат в събития. Велико Търново наистина обединява хората”, бе широкият обществен отзвук в социалните мрежи.

Кметът Даниел Панов благодари на всички хора, институции и организации, участвали в организацията на всички събития за празника на старата столица и положили грижи за гарантирането на сигурността и обществения ред. Благодарности Панов изказа и към хилядите жители и гости на града, станали част от празничния 22 март.

Информация: Община Велико Търново

Даниел Панов попита служебния премиер Огнян Герджиков за бъдещето на европейските средства за образователна инфраструктура


Кметът на община Велико Търново Даниел Панов постави пред служебния премиер на България проф. Огнян Герджиков въпроси, свързани с бъдещето на европейските средства за образователна инфраструктура и изхода от ситуацията със спирането им. Одобрените проекти на 22 общини са на обща стойност от 210 милиона лева.
Като председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов обясни, че е необходимо и е възможно наддоговаряне на наличния финансовия ресурс, осигурен от последното редовно избрано правителство. Така ще бъде продължена добрата практика на последното редовно избрано правителство, което договори близо 160 милиона лева вече за образователна инфраструктура по ОП „Региони в растеж” 2014-2020.
Готовият проект на Община Велико Търново, одобрен от Междинното звено, е на стойност от близо 10 милиона лева. Той предвижда прилагане на мерки за енергийна ефективност в три детски градини – „Ален Мак”, „Рада Войвода” и „Пролет”, както и на три училища – СУ „Владимир Комаров”, СУ „Георги С. Раковски”, „Спортно учулише Велико Търново”. Кметът Даниел Панов апелира към служебния кабинет да предприеме необходимите действия, за да не се стига до загуба на възможност за саниране на училища и детски градини в цяла България със средства от ЕС.
Даниел Панов настоя за бързо свикане на междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане. Община В. Търново вече е изготвила проект за възстановяване и укрепване на моста към с. Шемшево, чийто свод аварира в края на февруари. Всекидневно над 3000 жители на селата Шемшево, Леденик, Пушево и Буковец използваха съоръжението. Пътят е най-пряката връзка на четирите населени места със Западната и Южната промишлени зони във Велико Търново.
Кметът на Велико Търново бе категоричен, че Националното сдружение на общините настоява националната програма за енергийна ефективност да продължи и да не бъде централизирана. Понастоящем контролът върху строителните дейности е правомощие на общините, което осигурява много по-добро наблюдение върху процесите на саниране.

Даниел Панов постави въпроса и за нуждата от финансиране на консервационни дейности върху недвижими археологически ценности, за да могат да бъдат запазени, а не унищожени. 

снимка и информация: Община Велико Търново

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново