четвъртък, 19 април 2018 г.

Втори паркинг автомат бе монтиран в центъра на Велико Търново

Снимка и информация - Община Велико Търново

Втори паркинг автомат бе монтиран в центъра на Велико Търново. Той се намира до входа на парк „Марно поле“ - зад Военния клуб. Предстои поставянето и на трето устройство – край сградата на „Диагностично-консултативен център – 1“ /бившата градска поликлиника/.
Първият паркинг автомат заработи през февруари – той бе монтиран близо до паметника „Майка България“.
Новите придобивки улесняват паркирането в синята зона. Устройствата са енергийно независими и черпят енергия от светлината. Изработени са от стомана, която е удароустойчива. Работят както с български монети, така и с евроцентове, а софтуерът им е достъпен на пет езика – български, английски, немски, френски и руски. Машините издават автоматично попълнен талон, върху който са нанесени датата, начален час на паркиране и продължителността. Трезорът за монети автоматично се заключва след края на работното време на синята зона. Издадените талони важат за всички места за платен престой.
Закупуването на паркинг автоматите бе заложено в бизнес програмата на общинското дружество „Организация на движението, паркинги и гаражи“, одобрена с решение на Общинския съвет.
И през настоящата година цените за сините зони остават непроменени – 50 стотинки струва половин час платен автомобилен престой, а левче – 1 час. Работно им време е от 9,00 до 17,00 ч. във всеки работен ден, а в почивните и празничните дни паркирането е безплатно. В широкия център на Старата столица са обособени и два безплатни паркинга – до бившето обръщало на тролейбусите край Летния театър и в района на Пети корпус на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Зони със свободен достъп има също по улиците „Цанко Церковски“, „Възрожденска“, „Цветарска“, „Цар Тодор Светослав“, части от ул. „Хаджи Димитър“ и ул. „Любен Каравелов“ и др.

Държави от четири континента представят културния си туризъм във Велико Търново

Снимка и информация - Община Велико Търново


Държави от четири континента представят възможностите си за културен туризъм във Велико Търново. От днес до 21 април Старата столица е домакин на най-голямото на Балканите специализирано туристическо изложение, което се провежда в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“. Петнадесетото издание на Международната борса „Културен туризъм“ бе открито от кмета Даниел Панов и заместник-министъра на туризъма Любен Кънчев.
„Велико Търново отново се доказва като столица на културния туризъм както в България, така и в Европа. 2018-а е Европейската година на културното наследство“, а международното изложение е част от официалния календар, с който страната ни се включва в инициативата. Именно тук, в Старата столица, българските общини могат да представят и рекламират своите фестивали и празници, свързани с историята, традициите, фолклора, обичаите, изкуството. Предстои отварянето и на мерките по ОП „Региони в растеж“ за паметници на културата от национално и световно значение и за туристически анимации. Моят призив към колегите от общините е следният – дайте още по-силен тласък на тези проекти. Така България със своето уникално и богато културно-историческо наследство ще бъде още по-желана и търсена дестинация“, каза по време на откриването Даниел Панов. Той благодари на всички изложители за активното участие, на организаторите и партньорите – за новия и атрактивен формат на изложението, на Министерството на туризма – за подкрепата.
В приветствените си думи заместник-министърът на туризма Любен Кънчев обяви няколко добри новини – 7% е ръстът на чуждестранни посетители в България през миналата година (9 милиона туристи от други държави), а приходите от туристи са се увеличили с 8% и са достигнали 8 милиарда лева за 2017 г. „Тези успехи не биха били възможни без приноса на Велико Търново. С 20% са се увеличили чуждестранните туристи в Старата столица за 2017 година, а с 22% - приходите от туризъм. Тази тенденция продължава и през настоящата година, което е впечатляващо. Основата за тези постижения е, че Велико Търново прилага модела на диверсификация на туризма – тук са развити културният, екологичният, религиозният, историческият туризъм“, коментира Любен Кънчев. Той припомни, че старопрестолният град е част от културно-историческите дестинации на Министерството на туризма „Стари градове на царе и патриарси в България“ и „Архитектура и занаяти“. Отскоро Велико Търново е част от нов маршрут за кулинарен туризъм и от платформата за бизнес и туризъм „New destinations” с инициативата „Творчеството е пътят“.
Над 50 изложители от България, Унгария, Чехия, Словакия, Полша, Китай, Азербайджан, Бразилия, ЮАР и Палестина участват в престижния форум.35 български общини, посолства, туроператори и турагентипредставят на самостоятелни щандове различни дестинации, туристически продукти, маршрути, традиции, занаяти и обичаи.
Българското Средновековие и Възраждане оживяват по време на международното изложение. Атрактивните възстановкипресъздадат военното дело по време на Второто българско царство, както и патриархалния дух по време на Възраждането. Демонстрациите са провеждани от организацията на Национален клуб „Традиция“ в Старата столица. Майсторите от Самоводската чаршия пък са създали умалена реплика на улицата на занаятите на щанда на Велико Търново.
Акцент е бъде поставен и върху нематериалното културно наследство, традициите и обичаите. Сръчните дами от Национално сдружение Работилница „Седянка“демонстрират тъкане на колани на кори, совалкова дантела, дантела кене, дантела фриволите, българска бродерия, плетене на шума и тъкане на хоризонтален стан. В плъстенето ще се включат най-малките участници в „Седянка“, а гости от клуб за бродерия от турския град Чанаккале представят бродерия с метален конец и дантела „ОЯ“.
Гостите на туристическото изложение ще могат да видят и демонстрации на соколарство с жива граблива птицаМишелов на Харис. Те са дело на екипа на Късноантична и средновековна крепост Туида – Сливен. С артистична възстановкасе представя и Община Враца. Спектаклите „Хляб от Бога“ на театрално студио  „Тепм“ са са посветени на лимеца- една от най-старите храни на човечеството.
Официалното откриване бе уважено от представители на държавните институции и местната власт, посланиците на Унгария, ЮАР, Бразилия и други държави, гости на Старата столица от цяла България и чужбина.
Международното изложение „Културен туризъм“ е съвместен проект на Община Велко Търново, Общинската агенция по туризъм, Българската хотелиерска и ресторантьорска организация, Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции. Подкрепа оказва и Министерството на туризма.
Съпътстващи събития са международна кръгла маса за културния туризъм, национална среща на туристическите информационни центрове, научна конференция на БАН за дигитализацията на културно-историческото наследство. В рамките на борсата се провежда и популярната инициатива „Фоайе на книгата с автограф“, организирана от Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“. В дните на изложението над 40 издателства ще представят новите си заглавия, а посетителите ще могат да се срещнат с популярни български автори.
От 19 до 21 април в ДКС „Васил Левски“ ще бъдат представени и номинираните филми от Международния туристически филмов фестивал “На източния бряг на Европа“.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново