събота, 12 март 2016 г.

Облагородена бе обществена зона във великотърновския квартал „Колю Фичето”

Снимка - Община Велико Търново


Обществена зона във великотърновския квартал „Колю Фичето” бе облагородена след сигнали на граждани. В района около МТС са изградени подходи към спирките на линиите от масовия градски транспорт с номера 2,5 и 110. Оформени са тротоарни площи, а по ул. „Оборище” е разчертана пешеходна пътека, към която също има нови подходи.
Дейността се финансира със средства от общинския бюджет и е включена в инвестиционната програма на Община Велико Търново за 2016 г.
Подобрен ще и бъде транспортният достъп към квартал „Картала”. Предстои промяна на организацията на движение по улица „Димитър Буйнозов”. Тя ще стане еднопосочна в двете си части. Южната отсечка под сградата на сектор „Пътна полиция” ще се ползва за влизане към жилищната зона. Северната част на ул. „Димитър Буйнозов” ще служи за излизане от кв. „Картала”, като трафикът ще се движи към ул. „Беляковско шосе”. Там ще бъде разкрита нова автобусна спирка във връзка с предстоящото частично изменение на маршрутите на градските автобусни линии с номера 4 и 9. Така ще се подобри обслужването на квартала от масов градски транспорт.
С отделна заповед ще бъде обявена датата, от която промените ще влязат в сила.

Множество атракции ще радват малки и големи за празника на Велико Търново


Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt

Във връзка с предстоящият Празник на град Велико Търново общината издаде 75 разрешителни за извършване на търговска дейност и разполагане на атракционни съоръжения.
В периода от 16 до 22 март в района на Цирковата площадка в  местността „Качица“ ще бъдат разположени множество атракциони : Виенско колело, блъскащи се електрически колички, издигащи се и въртящи се хидравлични въртележки,стрелбища,  надуваеми батути, детски влакчета, множество обекти за продажба на плюшени играчки и лакомства.
Импровизираният Луна   парк ще работи в седмицата, предшестващ Празникът на велико Търново, както и  в празничният ден и ще допринесе за доброто настроение на малки и големи.

Регионален исторически музей град Велико Търново организира безплатен пешеходен тур с беседа на 22ри март - Празник на Велико Търново



Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt
Безплатен пешеходен тур с беседа, посветена на празника на Велико Търново, предлага на 22 март 2016 г. Регионалният исторически музей. Тематичната обиколка „Духовното величие на столичния Търновград“ е от 14,00 до 17,00 ч. и включва Архитектурно-музеен резерват „Царевец“ и средновековните църкви в нейното подножие.
     Жителите и гостите на старата столица могат да се присъединят към обиколката по всяко време на различните локации. Групата ще бъде придружавана от екскурзоводите Ваня Калчева, Петко Петкански, Мая Кашева, Камелия Раданова и Соня Петрова.  Тръгването е в 14,00 ч. от площад “Цар Асен I” пред крепостта Царевец. 

14,00-14,30 ч -. Беседа за средновековната столица Търновград
Желаещите да посетят Патриаршеската църква „Възнесение Господне” и Двореца на българските царе могат да продължат самостоятелно.
14,30-14,45 ч. - През Асенева порта (с възможност за разглеждане на експонираните оръжия в кулата на портата) групата се отправя към кв. „Асенов”. Информация за църквата „Св. Йоан Рилски чудотворец”.
15,00-15,30 ч.- Разглеждане  на Митрополитска църквата „Свети Първоапостоли Петър и Павел”(история, архитектура, стенописна украса).
15,30-15,45 ч. - По Владишкия мост придвижване към късносредновековната църква „Св. Георги”.
15,45-16,10 ч. - Разказ за храм „Св. Георги”.
16,10-16,20 ч. - Придвижване до църквата „Св. 40 мъченици”
16,20-16,50 ч. - Разглеждане на манастира Велика лавра и църквата „Св. 40 мъченици”

Повече информация на телефони 062/638 841 и 0885 105 282.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново