вторник, 30 януари 2018 г.

Програма по повод 164 години от рождението на Стефан Стамболов

Снимка и информация: Община В. Търново

ПРОГРАМА

по повод 164 години от рождението на Стефан Стамболов
31 януари /сряда/ 2018 год. от 11,00 ч.
пред паметника на Стефан Стамболов

Военен ритуал и поклонение, включващи:
1. Литературно-музикална композиция „Всичко е добро, което е добро за България!”, изпълнена от Десислава Димитрова, Бояна Аврамова, Цветомир Георгиев и Бирджан Яначков- ученици от Старопрестолна професионална гимназия по икономика, с ръководител Натали Ненова

2. Слово на проф. д-р Пламен Павлов

3. Благослов от  Негово благоговейнство свещеник Давид Йовчев

4. Военен ритуал по полагане на венци и цветя на признателност

5. Изпълнение на „Химн на Р България”

Временна организация на движението:

Във връзка с реализацията на програмата по случай 164-годишнината от рождението на Стефан Стамболов ще бъде въведена временна организация на движението, както следва:
На 31 януари 2018 година, за времето от 10,00 до 12,00 ч. или до приключване на събитията – ул. „Георги С. Раковски“ до площад Самоводска чаршия.

Синята зона във Велико Търново – с паркинг автомати

Снимка и информация: Kmeta.bg

Синята зона за паркиране във Велико Търново ще стане още по-удобна за жителите и гостите на града. Това съобщава сайтът Кмета.БГ. По европейски модел в Старата столица ще монтират паркинг автомати. Първите три устройства ще заработят до края на март. Закупуването им е заложено в бизнес програмата на общинското дружество „Организация на движението, паркинги и гаражи“.
Машините ще бъдат монтирани в центъра на града – край паметника „Майка България“, парк „Марно поле“ и най-големия център за доболнична помощ, намиращ се в бившата първа градска поликлиника. Комисия от кметството и от общинската фирма вече оглеждат подходящите места, където да бъдат монтирани паркинг автоматите.
Синята зона във Велико Търново е сред най-евтините в България, а цените остават непроменени и през настоящата година. Половин час платен престой струва само 50 стотинки, а един час е левче. Цените остават непроменени. Близо 600 са местата за регламентирано паркиране. Заплащането става както със закупуването на талончета, така и чрез SMS, чиято времева валидност може да бъде проверена и в сайта на общината. Предстои увеличаването на синята зона с още 43 места, които ще бъдат обособени в близост до Съдебната палата – по ул. „Мармарлийска“ и до бившето кино „Искра“.
Освен платено паркиране, в широкия център на Велико Търново има и няколко свободни зони за престой. Два големи безплатни паркинга са оформени край бившето тролейбусно обръщало и в района на Пети корпус на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Общият им капацитет е за над 150 автомобила. В центъра на града безплатно се паркира също по улиците „Бачо Киро“, „Възрожденска“, „Цветарска“, половината от ул. „Хаджи Димитър“ и др.

Ремонтират улични настилки, засегнати след снегoвалежите

Снимка и информация: Община В. Търново
Във Велико Търново започна възстановяване на улични настилки, засегнати след дъждовете и снеговалежите през декември и януари. След подадени до общината сигнали бе сформирана работна група, която огледа проблемните места. 

Предвид невъзможността на асфалтовите бази да работят през зимния сезон, за частичните ремонти на настилките ще бъде използвана студена смес.

Вече са възстановени нарушения по пътните платна на улиците „Толедо“ – край Средно училище „Емилиян Станев“, както и на ул. „Проф. Асен Златаров“ – в района на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“. Предстои същото да се случи и в квартал „Зона В“, възстановени ще бъдат също капаците на шахти по бул. „България“ и ул. „Стоян Коледаров“.


След края на зимния сезон и след отварянето на асфалтовите бази предстоят частични ремонти на уличните настилки в целия град.

Великотърновци са най-четящите хора в България

Информация: Kmeta.bg
Великотърновци са най-четящите хора в България, информира Кмета.БГ. Това сочи изследване на Института за пазарна икономика – организация, която традиционно анализира обстойно състоянието на всеки един регион в страната. Много добро е състоянието на сферата на културата в Старата столица, сочи проучването. 2277 посещения на 1000 души са отчетени в библиотеките – това е четири пъти повече от средните стойности в България.
Близо 8400 са новите читатели в Регионалната библиотека „Петко Р. Славейков“ в Старата столица за 2017 година – те са с близо 500 повече спрямо 2016 година. В читалните на културната институция са влезли близо 275 000 посетители. На значим интерес се радва и страницата на библиотеката в социалната мрежа Фейсбук – те са над 188 000.
Най-активен читател е преподавателят в ОУ „Бачо Киро“ Венета Михайлова. Тя е взела близо 450 книги през 2017 година. Най-малкият великотърновец, докоснал се до книгите, е на година и три месеца, а доайенът сред посетителите е на 89 години.
Търновци четат предимно художествена литература. В топ 20 на търсените книги са произведения Джефри Арчър, Джеф Кини, Старогръцки митове и легенди, както и български приказки. Георги Господинов, Милен Рукосв и Нидал Алгафари са най-четени от българските автори.  

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново