сряда, 3 януари 2018 г.

Автобусни линии 5, 50 и 110 ще се движат временно с промени в маршрутите в събота (6 януари)

Информация - Община Велико Търново
Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt


Във връзка с подготовката, организацията и провеждането на военен ритуал“ Водосвет на бойните знамена“ на празника „Богоявление- Йордановден“ ще настъпят следните временни промени в организация движението на МПС :

На 6 януари /събота/ 2018 година за времето от 09,00 до 14,00 ч. /или до приключване на събитието/ ще бъде затворен за движение Площад „Цар Асен
I“, в резултат на което ще настъпят временни промени в маршрутите на някои градски автобусни линии, както следва:
-за автобусни линии №№ 20,40 и 110 крайна и начална спирка става Площад „Цар Асен I“ след затварянето на посочените по-горе улични участъци;
--автобусна линия № 50 ще се движи с временно променен маршрут- след спирка пл. „Майка България“ продължава по ул. „Христо Ботев“, Южен пътен възел, ЖП гора- кв.“Света гора“- пътя около хълма Царевец-кв.“Асенов“-спирка „Мавриков“ и обратно;
-автобусна линия № 5 след спирка „Сливница“- обръща на кръстовището на ул. Михаил Кефалов“-ул. „Крайбрежна“-обходен път хълм Царевец- през кв. „Света гара“-жп Гара-Южен пътен възел-ул. „Христо Ботев“ и продължава по обичайният си маршрут.

Временна промяна в организацията на движението във Велико Търново за събота (6 януари)


Снимка и информация - Община Велико Търново

Временна организация на движението за 6 януари /събота/

Във връзка с подготовката, организацията и провеждането на военен ритуал“ Водосвет на бойните знамена“ на празника „Богоявление- Йордановден“ ще настъпят следните временни промени в организация движението на МПС :

На 6 януари /събота/ 2018 година за времето от 09,00 до 14,00 ч./ или до приключване на събитието/ ще бъде затворен за движение Площад „Цар Асен
I“, както и прилежащите улици:
-ул. „Иван Вазов“ в участъка от кръстовището с ул. „Читалищна“ до Площад „Цар Асен I“;
-ул. „Читалищна“ в участъка от кръстовището с ул. „Михаил Кефалов“ до Площад „Цар Асен I“;
-ул. „Климент Охридски“ в участъка от Площад „Цар Асен I“ до пресечката, водеща до Владишки мост над река Янтра;
-ул. „Никола Пиколо“;
-ул. „Михаил Кефалов“ – за посоката на движение от кръстовище „Обходен път хълм Царевец“- ул. „Крайбрежна“- ул. „Сливница“ до кръстовището с ул.“Читалищна“.

6% ръст на посетителите в обектите и експозициите на Регионален исторически музей - Велико Търново през 2017 г.


Информация - Регионален исторически музей,
гр. Велико Търново
Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt/

Над 6% е ръстът на посетителите в обектите и експозициите на  Регионален исторически музей-Велико Търново през изминалата година. Културно-историческите забележителности на старата столица през 2017-та са разгледани от  440679 души, от които 260575 българи и 180107 чужденци, като чуждестранните туристи са се увеличили с 26% в сравнение с 2016 г.
       „Радващо е, че нашите обекти са най-посещаваните музеи в страната, а 25% от туристите са деца и младежи. За изминалите 12 месеца обектите ни са разгледани от 1487 деца до 7 години,  80187 ученици и 15186 студенти. Тази статистика е подарък за 148-та годишнина на ВИМ-Велико Търново, която отбелязваме на 2 януари“, посочи директорът на музея д-р Иван Църов.
       Сред чужденците най-многобройни са европейците - 124,842 души. В сравнение с 2016 г. през изминалата година румънските туристи са нараснали с над 8000 души и са достигнали 26872. На 14839 са се увеличили посетителите от Великобритания, 13,700 са били испанските туристи, 13623 - французите, 9927 – германците и 7605 австрийците. Нараснал е интересът към музейните обекти на туристи от други континенти – през 2017 г. туристите от САЩ са били 27339,  азиатците – 19818, от които 8250 китайци и 2170 японци, а австралийците – 3182.     
       И през миналата година най-посещаваният обект е Архитектурно-музеен резерват „Царевец“, който е разгледан от 234464 туристи. От тях 40546 са ученици, 8181 студенти, 8902 деца и 91757 чужденци.
       С над 20% са се увеличили туристите в музейните обекти в Арбанаси. През 2017 г. уникалната църква „Рождество Христово“ е посетена от  39597 българи и чужденци, 34766-ма са разгледалите Констанцалиевата къща, а туристите в църквата „Св.Архангели Гавраил и Михаил“са били 15461 при 9 265 души за 2016 г.
       38950-ма са разгледалите Мултимудиен посетителски център „Царевград Търнов“, а средновековните църкви-музеи „Св. 40 мъченици“, „Св. Димитър“, „Св.Георги“ и „Св.св. Петър и Павел“ в кв. Асеноов са приели 29708 туристи, С 3348 души са се увеличили посетителите на музей „Възраждане и Учредително събрание“ и през 2017 г. те са 14891-ма. Ръст на туристите се отчита в музей „Затвор“, който е посетен от 5512-ма души.
       8778 са разгледалите крепостта Трапезица,  а 7092 са посетили Археологически резерват „Николис ад Иструм“.
      По традиция, крепостта Царевец бе единственият музеен обект в страната, който приемаше туристи на 1 януари  2018 г. За 4 часа на историческата крепост се качиха 1038 туристи, от които  806 българи и 232-ма чужденци. 

Велико Търново изпрати 2017 година с повече от 500 събития в културния календар

Снимка и информация: Община Велико Търново

Велико Търново изпрати 2017 година с повече от 500 събития в културния календар, утвърдил се като един от най-разнообразните в цяла България. Това съобщи директорът на общинската дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ Нелина Църова. Тя подчерта, че както музеите в Старата столица отчитат ръст на посетителите, така и публиката за проявите също се увеличава.
Вторият летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ е най-посещаваното събитие. Цели два месеца крепостта Царевец бе арена на опера, оперета, мюзикъл и балет на открито. Спектаклите бяха дело на най-големите оперни театри в България. Голям интерес за публиката предизвикаха също Международният фолклорен фестивал, Фестивалът на военните оркестри, Дикси джаз фест, Нощта на Самоводската чаршия.
„Разнообразните събития във Велико Търново през последните шест години доведоха и до създаването на нови пространства за култура, които са малко по-камерни, но за сметка на това са наситени с много и различни дейности. Всичко това привлича допълнително внимание. Пример е партньорският ни проект с Фондация „Арт лято“ – самият проект се нарича „Арт лято“. Това е една прекрасна културна програма в района на Паметника на Асеневци и Художествената галерия, където  гостуват много известни имена във всички жанрове на изкуството – и музика, и танц, и фотография, театър“, коментира Нелина Църова.
Един от акцент бе поставен и върху съчетанието на арт прояви с облагородяване на градската среда. Великотърновски художници вече създадоха пластики, чието монтиране на различни обществени места в Старата столица предстои. През изминалото лято продължи преобразяването на парковата зона „Ксилифор“ в приказна гора, резултат от съвместен проект на общината, Факултета за изобразителни изкуства и Туристическо дружество „Трапезица – 1902“. 
Положителен отзвук предизвикаха и редица нови събития, сред които първият за Велико Търново 3D Стрийт пейнтинг фестивал, 48-часово филмово предизвикателство в Стария град, по време на което бяха заснети 12 късометражни филма. Криптата на музей „Възраждане и Учредително събрание“ и дворът на Археологическия музей приеха атрактивния „GuitАrт festival“. Много концерти и изложби също белязаха културния календар в старопрестолния град. 
За да подпомага творците, Община Велико Търново всяка година финансира различни проекти чрез програмата „Изкуство и култура“. „Богатият календар доказва доброто партньорство между местната власт и хората на изкуството. През новата година очакваме още идеи и предизвикателства, които творците ще поставят пред нас. Има и утвърдени събития, които ние ще се постараем да надградим, да привлечем нова публика, нови участници, за да има приемственост“, завърши Нелина Църова.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново