вторник, 16 август 2016 г.

Над 3000 жители на седем села остават утре без вода


Над 3000 жители на седем села в община Велико Търново ще бъдат без вода през утрешния ден. От хидрооператора "ВиК Йовковци" АД съобщиха, че причината е авариен ремонт на водопроводната мрежа. Това налага прекъсване на водоподаването за селата Шемшево, Леденик, Момин сбор, Пушево, Балван, Емен и Ново село.
От компанията посочват, че няма да има вода между 10,00 и 20,00 ч. на 17 август /сряда/. При възможност водоподаването ще бъде възстановено по-рано.

Ремонтират фасадите на къщи паметници на културата в старата част на Велико Търново

Снимка: Община Велико Търново
Собствениците на няколко къщи в старата част на Велико Търново започнаха да ремонтират фасадите им според издадените от Общината предписания. Активно се работи по сгради на улиците „Независимост”, „Стефан Стамболов” и „Михаил Кефалов”. Къщите са недвижими културни ценности, част от груповия ансамбъл „Старо Търново“.

Издадени са разрешителни за ремонтни дейности по фасадите на още седем сгради частна собственост, които се намират в рамките на архитектурния резерват. За необходимостта от дейности собствениците също са получавали предписания от компетентните експерти в общинската администрация.
Снимка: Община Велико Търново
Въпреки ограничените от нормативната уредба правомощия кметът Даниел Панов и експертният му екип в Община Велико Търново непрестанно търсят решения за опазване и реставриране на къщите паметници на културата. Още през 2012 г. от Велико Търново бе подето начинанието за създаването на Закон за старите столици. Инициирани са редица нормативни промени в Закона за културното наследство, Закона за устройство на територията и др., с цел ускоряване на процедурите по одобрение на проектите за ремонти на сгради със защитен статут. Изготвени са общи силуетни планове за сградите по улиците „Велчо Джамджията“ и „Стефан Стамболов“, която облекчава много процедурите по съгласуване на фасадните ремонти. В партньорство с бизнеса бяха осигурени и строителни материали.         
На собствениците на 36 сгради в старата част са издадени предписания за укрепване и обезопасяване. Новата уредба в ЗКН увеличава до 3000 лева глобите за стопани, които не полагат нужните грижи за своите недвижими имоти - паметници на културата. Санкцията скача до 10 000 лева, ако културната ценност е унищожена и не е възстановена в срок, в същия вид и параметри. За юридически лица глобите са до 30 000 лева. Велико Търново става и една от шестте общини, в които ще се създадат звена, разполагащи с част от правомощията на Националния институт за недвижимо културно наследство. 

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново